Wetenschapskort

De aromatische aars 

Dat het etiket 'natuurlijke aroma's' veel aan de verbeelding overlaat, kan in uw voordeel spelen. Bevergeil – ofwel 'castoreum', voor de fanatiekelingen – is een donkerbruine afscheiding uit een klier nét boven de anus van bevers. Het heeft naar verluidt een bittere smaak en een penetrante, zoete geur. Artsen uit de oudheid gebruikten het als koortswerend medicijn, parfumeurs stoppen het al eeuwen in hun luchtjes en tabaksbedrijven zoals Phillip Morris draaien het in sigaretten. Bevergeil sloop ook de voedselindustrie binnen als een erkende smaakversterker in bittere alcoholische dranken en producten met karamel-, frambozen- en vooral vanillesmaak. Het is vooralsnog onduidelijk of het in de winkelrekken van uw favoriete Colruyt of Delhaize om de hoek te vinden is. Zij zeggen allemaal van niet, maar sommige klokkenluiders beweren van wel...

Zwarter dan zwart

In 2007 stelden de Britse ingenieurs van Surrey NanoSystems 'Vantablack' voor het eerst aan de wereld voor: 's werelds donkerste materiaal. De stof absorbeert 99,9 % van het zichtbaar licht (en allerlei andere golven) waardoor het lijkt op een bodemloze put. Medeplichtig zijn VANTA's, wat staat voor vertically aligned carbon nanotube arrays, de microscopische bouwstenen van de materie. Lichtgolven dringen de stof zeer makkelijk binnen en kunnen heel moeilijk ontsnappen omdat die nanotubes het licht onderling weerkaatsen tot het zich in warmte omzet en verdwijnt. Dit maakt Vantablack ideaal om zonlicht weg te houden van gevoelige instrumenten zoals telescopen, of om spionagevliegtuigen te camoufleren in de nachtelijke hemel. Inmiddels kunt u zich zelfs een spiksplinternieuwe Vantablack-BMW aanschaffen. Dries Van Noten staat te popelen om het in handen te krijgen, fluistert de wind.

Quartier Latin

In 2015 werd de Nieuw-Zeelandse Maleis Nigel Richards de kersverse wereldkampioen Franstalige Scrabble zonder één woord Frans te kunnen spreken. Dat deed hij nog eens na in 2018. Het bekende self-help-adagium leert ons dat je nieuwe uitdagingen moet aangaan, maar dit is van een ander kaliber. Hoe haalt iemand dat in zijn hoofd? En wat voor hoofd heb je daarvoor nodig? Een sterk wiskundig brein met een fotografisch geheugen, zo blijkt. En een luttele negen weken met een Frans woordenboek. Vergeet ook je goed humeur niet. Richards is een van de successvolste Scrabble-spelers aller tijden. Met zijn vijf wereldtitels staat hij anno 2020 op de tweede plaats in de internationale Engelstalige Scrabble-ranglijst. De teruggetrokken man heeft de prestigieuze King's Cup ook al twaalf keer de lucht in kunnen tillen. Dit deed hij in 3980 games, samen ongeveer 190.500 euro aan prijsgeld. Chapeau.

Nog geen stemmen

Reacties

Bericht: 
Schandalig "handel". Zou verboden moeten zijn. Dat dit een "natuurlijk aroma" in de ingredienten genoemd mag worden is van de zotte. Er wordt veel te veel gesjoemeld met dat ingredienten etiketje. Zowel ik als mijn vriendin kunnen niet begrijpen waarom er anus klieren in onze limonade zou kunnen zitten. Toch maar overstappen op vegan huismerken dan!

Reactie toevoegen