De eerste weken aan de UGent zijn voor elke eerstejaarsstudent onzeker en overweldigend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit coronavolle academiejaar heelhuids door te komen.
Als nieuwe student toekomen in Gent kan best overdonderend zijn. Je moet niet meer vast naar school maar kiest zelf wat, wanneer en met wie je alles doet. Wat een bevrijdend gevoel! Maar wat doe je dan met die tijd?
De beste tip is eenvoudigweg om naar de eerste lessen te gaan. Tijdens de eerste weken krijg je doorgaans naast de lessen heel wat informatie mee die later in het academiejaar nuttig kan zijn. Monitoraten bieden uitleg over studiehulp, terwijl verenigingen vaak aan het begin van de les activiteiten en boekenverkopen komen aankondigen.
Bovendien zit je les ook vol met andere mensen die nu vreemden zijn, maar goede vriendjes kunnen worden. Door de coronamaatregelen kan je dan wel niet naast iemand zitten, maar de vrije stoel tussen jou en je buur belet je niet om eens een praatje te maken. Een wildvreemde aanspreken lijkt een gigantische stap in het duister, maar er zijn voordelen! Je zit samen in de aula, dus je hebt al meteen iets om over te praten. Daarnaast studeer je hetzelfde, dus de kans is groot dat je toch enige gelijklopende interesses hebt. En eigenlijk heeft iedereen evenveel koudwatervrees. Ze zijn even bang van jou, als jij van hen.
Ook kan je de campus al eens gaan verkennen. Zo vind je snel de auditoria waar je les hebt of de snelste weg naar de cafetaria. Dat beperkt het aantal keren dat je te laat zult zijn omdat je de weg kwijtraakte in een doolhof van gangen die allemaal op elkaar lijken.
Cursus met korting
Een van de activiteiten waar je hoogstwaarschijnlijk nog over zal horen is de boekenverkoop. Dit wordt meestal georganiseerd door de facultaire kring. Dat is de vereniging verbonden aan jouw studierichting. Hoewel je nog niet meteen hoeft te beginnen met studeren, toch is het nuttig om naar de boekenverkoop te gaan. Je kan er het gros van je benodigde boeken en cursussen samen kopen zonder dat je daarvoor de hele stad hoeft te doorkruisen. Daarnaast kan je via de boekenverkoop vaak korting op cursussen krijgen. Misschien kan je gaan met de mensen die je eerder tijdens de les hebt aangesproken?
Studeren en bibs: waar te vinden, hoe te zitten?
Aan studeren zal je in je eerste weken hopelijk nog niet te veel moeten denken. Toch zal er een tijd komen waarin ook jij je boeken zal moeten openslaan en dan zullen goede studieplekken jouw gouden graal zijn. Vergeet West-Vlaanderen, bibliotheken worden jouw nieuwe thuis! Die zijn onder de coronamaatregelen wel open, al is het wel met een beperkte capaciteit. Wanneer het gaat om goede bibplekjes veroveren zijn studenten net als gladiatoren. Je komt het beste voorbereid naar de arena. De bib al eens inspecteren kan dus nuttig zijn. Niet alle bibliotheken zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers via de gewone ingang. Als je een mailtje stuurt naar de bibliotheek, helpen zij jou verder.
Wanneer het gaat om goede bibplekjes veroveren zijn studenten net gladiatoren
Om te kunnen studeren weet je best niet alleen de bibliotheken, maar ook de copycenters zijn. Gent heeft er heel wat. Zo heb je enkele Copy-Cash-filialen, Topcopy-filialen, De Nobele, Quality Colors en Papier & Co. Ze zijn over de hele stad verspreid, maar voor de meeste eerstejaars zal de Top Copy tegenover het UFO waarschijnlijk de bekendste worden.
Chez UGent
Als de bibliotheek je nieuwe thuis wordt, zullen de studentenresto's en cafetaria's je nieuwe keuken worden. Elke faculteit heeft een eigen cafetaria waar je salades, broodjes en soep kan kopen. Daarnaast zijn er ook enkele grote studentenresto's waar je warme maaltijden kan halen. In resto's zoals De Brug of Kantienberg kan je relatief goedkoop je mama's vegetarische spaghetti vervangen door UGents bekende 'betere bolo'. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, kan je in de resto's enkel maaltijden afhalen, die je op een andere plek zal moeten opeten. Daarvoor kan je gaan aanschuiven of op voorhand bestellen en afhalen.
Maar waar eet je dan? Zolang het zonnig is, kan je de Gentse waterkant verkennen als picknickplek. Op koudere dagen spring je misschien graag overdag je kot binnen om daar te eten. Een alternatief kan zijn om je ouders teleur te stellen en overdag op café te gaan. In een aantal cafés in de studentenbuurt mag je namelijk eten meebrengen. Was het niet Luc De Vos die zei dat je het meeste leert in de Universiteit van het Leven?
Nieuwe school, nieuwe vriendjes
Nieuwe mensen leren kennen is de grootste bron van stress voor elke nieuwe student. Gelukkig word je niet aan je eenzame lot overgelaten want er zijn heel wat initiatieven die studenten in contact willen brengen met elkaar.
Zou je het leuk vinden om wegwijs gemaakt te worden doorheen de stad en je campus of kan je wel wat hulp gebruiken met je lessen? Dan kan je jezelf altijd opgeven om deel te nemen aan het mentorprogramma van de UGent. De universiteit gaat dan op zoek naar een oudere student om je te ondersteunen, zowel op school- als op sociaal vlak. Mocht je hieraan willen deelnemen moet je jezelf wel online inschrijven voor het infomoment op 30 september.
Want stiekem is iedereen even onzeker en overdonderd als jij
Sommige richtingen werken ook met een meter- en petersysteem. Dit is gelijkaardig aan een mentor, maar wordt georganiseerd door de facultaire kring. Een ervaren student uit dezelfde richting kan je dan bijstaan in alle nieuwigheden van het studentenleven. Dit is iets informeler dan het mentorprogramma.
Je kan ook mensen leren kennen via een vereniging. Er zijn een bijna absurd aantal erkende verenigingen aan de UGent waarin studenten elkaar vinden via een gemeenschappelijke streek, richting, hobby, politieke voorkeur of al-dan-niet-bestaande liefde voor thee of bdsm. De Gentse Studentenraad heeft een handige quiz ontworpen om die allemaal aan je voor te stellen, namelijk 'Durf Doen!' Aan de hand van een aantal vragen over je interesses krijg je enkele suggesties van verenigingen die bij jou passen. In de eerste weken kan je daar dan eens een kijkje gaan nemen. Wie weet ontmoet je er een hoop nieuwe vrienden!
Misschien zijn je nieuwe boezemvrienden wel dichterbij dan je denkt en zitten ze bij jou op kot. Laat je deur eens open staan en wie weet komt er iemand aankloppen om een praatje te slaan. In een gemeenschappelijke woonkamer of keuken kan je ook eens iemand aanspreken of een briefje ophangen voor je medebewoners. Slaag je er niet in om op die manier nieuwe vriendschappen aan te knopen, dan maak je alleszins iemand blij. Sommige koten hebben een groep op Facebook of WhatsApp om te communiceren en samen activiteiten te plannen.
Je verloren voelen is normaal
De kans is groot dat je je een beetje overweldigd voelt door je nieuwe studentenleven. Zelfs in niet-coronatijden is het toekomen in de studentenbuurt als nieuweling een heuse aanpassing. Je weg vinden, nieuwe vrienden maken, het leven op jezelf ontdekken, het kan allemaal nogal 'veel' zijn. Daarom misschien de belangrijkste tip van al: het is niet erg om je in het begin verloren te voelen. De sociale gelegenheden zullen blijven komen, en na een tijdje zullen ook lesblokken van drie uur als routine aanvoelen. Ook al lijkt het alsof je in de allereerste week al je nieuwe vrienden moet gevonden hebben, is dat helemaal niet zo. Eens jij je draai vindt, is de kans groter dat je zielsverwanten zult vinden. Want stiekem is iedereen even onzeker en overdonderd als jij.
Ned’s SurvivalGids: hoe overleef ik de universiteit?
1. Ga naar je eerste lessen. Daar krijg je de belangrijkste info voor de rest van het semester.
2. Durf mensen aanspreken tijdens de les. Het is voor iedereen nieuw en iedereen die doet alsof hij op zijn gemak is...
3. Naar de boekenverkoop gaan, is de beste beslissing die je in het hele semester zal maken.
4. Loop eens rond op je faculteit. Verken de auditoria, zoek de kortste route naar de cafetaria, inspecteer de bib alvast. Je zal je er snel thuis voelen.
5. Broer of zus, meter of peter: vraag iemand met ervaring op de unief om je te helpen met kleine probleempjes.
6. Gun jezelf pauze.
7. Luister naar het monitoraat. Zij zijn als studeerengelen die de komende jaren je studiepad zullen verlichten.
8. De UGent rekent dat je ongeveer dertig uur werkt per studiepunt. Als je daarmee rekening houdt wanneer je je tijd indeelt, kom je er wel.
9. Geniet! Probeer niet te veel te piekeren of panikeren. Alles komt uiteindelijk goed en ondertussen ben je maar één keer student.
10. Het is heel normaal om je in het begin verloren te voelen. In het begin is alles nieuw en onzeker, maar dat was ooit voor elke student zo. Neem je tijd en voor je het weet voelt alles aan als routine.
Reactie toevoegen