Waar je ook bent beland, maak het plezant

Lessen afgelast, geen bijbaantje meer om de tijd te doden en als kers op de taart komt een panikerende ouder je stante pede ophalen. Vrees niet: met deze tips zul je genoeg hebben om over te spreken als we weer samen mogen picknicken in het park.

 

Mama, I’m coming home

We gaan niet liegen: er zullen momenten zijn dat je je jongere broer of zus het liefst achter het behang wil plakken. Ook je moeder die bij elke stap die je in de keuken zet 'Je gaat toch niets vuil maken hé?' roept, zal een paar imaginaire verwensingen naar het hoofd geslingerd krijgen. Hoe kan je als een gelukkig gezinnetje door het leven gaan?

1. In plaats van op je kamer 'The Witcher' te bekijken terwijl je ouders verdiept zijn in een vooroorlogse arthousefilm (of omgekeerd) kunnen jullie net zo goed samen de wondere wereld der film en televisie ontdekken. Sta open voor genres en thema’s die je niet aanspreken: quarantaine is de perfecte tijd om je horizonten te verbreden. Enkel figuurlijk, natuurlijk, want blijf in uw kot. 

2. Normaal moet je het geluid van je TikTokvideo’s uitzetten, maar er zijn uitzonderingen. Doe eens gek en doe samen met je gezin wat dansjes. Als je vader echt niet uit zijn stoel te krijgen is, is er de danstutorial van Rosas die je leert hoe je de wereldberoemde choreografie met stoelen uitvoert. 

3. Weet je nog hoe je als kind altijd meegesleurd werd naar musea en kerken en dat dat het ergste was dat je kon overkomen? Ondertussen zijn we allemaal volwassen en worden we lichtjes nerveus bij het idee dat alle musea en theaterhuizen de komende weken gesloten zijn. Gelukkig is daar het wereldwijde web, vol met artistieke vruchten om ons te redden! 

4. Tijd om de culinaire kunsten die je op kot hebt opgedaan te berde te brengen: neem wat werk van je ouders hun schouders af en maak je kotspecialiteit. 

Love lockdown

We weten ondertussen dat liefde geen noodzakelijke verplaatsing is, dus zullen er keuzes gemaakt moeten worden: zie je elkaar vijf weken niet, of zie je elkaar vijf weken elk moment van de dag? De durvers die voor het laatste kiezen en deze ultieme relatietest willen aangaan, zullen een inspanning moeten doen om kampvuurtoestanden à la 'Temptation Island' te vermijden.

1. We kennen het allemaal: in het begin is het dolle verliefdheid. Jullie komen altijd te laat, want er moesten nog een paar dingen, euh... gebeuren. Helaas komt aan alle mooie liedjes een eind: Netflix & chill wordt plots echt gewoon series bingewatchen met kleren aan.  Plots hebben jullie echter zeeën van tijd, dus blaas je seksleven weer nieuw leven in. Haal die seksspeeltjes boven, en probeer alles wat je ooit wilde doen maar nooit aan toekwam. Pas wel op als je in gemeenschappelijke quarantaine zit: de muren kunnen dun zijn. Eerder zeiden we wel dat je moet bonden met je familie, maar er zijn grenzen.

2. Het leven stopt natuurlijk niet helemaal: al snel verandert je kot in een gemeenschappelijke werkplaats, met alle gevolgen van dien. Wie liet zijn bord staan? Waarom worden wc-rolletjes niet weggegooid? Hoeveel rommel kan je eigenlijk maken? Er zijn al echtscheidingen gebeurd voor minder. Oplossing: verzin een extra collega op wie je alles kan afschuiven. Noem die Bart of Karen en bash allebei op dezelfde persoon. 

3. Af en toe een gesprek hebben dat dieper gaat dan een discussie over wie de Mol is, kan wonderen doen. Het is algemeen geweten dat een goede conversatie mensen dichter bij elkaar brengt. 

4. Of je nu in een prille relatie zit of al een eeuwigheid bij elkaar bent, geboeid zijn door elkaars interesses is één van de vele sleutels tot een goede relatie. Kies om beurten iets dat je leuk vindt en deel het met de ander.

Ridin' Solo

Je had de optie om naar huis te gaan om daar om te gaan met je duivelse broer, dus besloot je wijselijk op kot te blijven. Je kotgenoten zijn echter massaal naar huis getrokken, waardoor je nu helemaal alleen bent. Je herkent jezelf net iets te veel in de memes van eenzame Pablo Escobar. Wat we nu koste wat het kost moeten vermijden, is dat je dialogen met jezelf begint te voeren, en dit is hoe:

1. Via de app Hangout kan je videochatten met je vrienden en ondertussen spelletjes met elkaar spelen. Hang op Sunnieday nog eens samen rond in je stamcafé (of bouw het na, als niemand anders dat al gedaan heeft). Kijk samen een film via de Chrome-extensie Netflix Party. 

2. Vergelijk deze lockdown niet met een verblijf in Guantanamo, maar besef de eindeloze mogelijkheden van deze periode. Ploeg door die stapel boeken die al drie jaar klaar liggen om gelezen te worden of luister naar luisterboeken en podcasts. Ruim je rommel op en doe alle spullen die je te veel hebt weg. Als je ze online verkoopt, krijg je het gat in je hand misschien gedicht. Haal je lessen in. Met andere woorden: get your act together

3. Plots is je hele routine verdwenen en heb je geen fysiek sociaal contact meer. Dat is ingrijpender dan je op het eerste gezicht zou denken. Neem dus de tijd om voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal.

4. Je bent lang niet de enige die op z’n eentje in lockdown zit. Vooral veel oudere mensen bevinden zich nu in een stevig sociaal isolement, maar gelukkig zijn er initiatieven die dat tegen proberen te gaan! Koetjes & Kalfjes brengt studenten en geïsoleerde ouderen met elkaar in contact.

Toxic

Je sociale contacten voor tien weken op pauze zetten is nefast voor je sociale en mentale welzijn, maar velen van ons hebben een vangnet dat het ons zo aangenaam mogelijk zal proberen maken. Wat als je dat niet hebt?

Als je samen in lockdown zit met een gewelddadig of toxisch persoon zijn er een paar dingen die je kunt doen volgens Mieke De Schepper van VZW Zijn – Beweging tegen Geweld: 

1. Zoek een vertrouwenspersoon. Het is moeilijk om over deze dingen te praten, maar weten dat je er niet alleen voor staat, is belangrijk en lucht op. Als je het niet kan of wil vertellen aan iemand uit je omgeving, kan je ook online je hart luchten.

2. Als jij die vertrouwenspersoon voor iemand bent, is het belangrijk om geduld te hebben. Neem het zeker niet persoonlijk op als iemand niet alles wil vertellen, maar wees een luisterend oor als ze je nodig hebben.

3. Durf hulp te zoeken. Als vertrouwenspersoon kan je je vriend(in) helpen naar de beste optie te zoeken, maar toon begrip het als ze de stap naar hulp niet durven te zetten. Blijf het onderwerp wel aanhalen zonder door te duwen.

4. Twijfel niet om de politie of de dokter te contacteren als dat nodig is. Als vriend kan je dit idee ook opperen: vaak vinden slachtoffers het zelf een overdreven reactie, maar het probleem mag niet geminimaliseerd worden.

 

Waar kan je terecht?

1712 www.1712.be

huisarts

Centrum Algemeen Welzijn www.caw.be

Zorgcentrum na Seksueel Geweld www.seksueelgeweld.be

Tele-onthaal www.teleonthaal.be bel 106

Politie: bel 101

Centrum Geestelijke gezondheidszorg www.geestelijkgezondvlaanderen.be

Zelfstandige psychologen en therapeuten www.bfp-fbp.be

Seksuologen: www.seksuologen-vlaanderen.be

Gezins- en relatietherapeuten: https://bvrgs.be/

Justitiehuizen http://justitie.belgium.be/nl en http://www.justitiehuizen.be/slachtoffer

 
Nog geen stemmen

Reactie toevoegen