Best of: coalities voor de federale regering

267 dagen sinds de verkiezingen, maar al meer dan 400 dagen zonder regering en zowel paars-groen als paars-geel blijken langzaamaan onmogelijk. Gelukkig is uw favoriete studentenmagazine er nog om alternatieven te zoeken die zelfs de inhoudloze opdrachthouders niet mogelijk achtten. 

Carrouselcoalitie

De Carrouselcoalitie

Omdat kibbelen en compromissen sluiten in ons landje twee trotse politieke tradities zijn, is het maar logisch dat de regering met dat doel wordt samengesteld. Om een maximale hoeveelheid ruzies én compromissen te garanderen, moeten zoveel mogelijk partijen met elkaar samenwerken. Het meest efficiënte systeem daarvoor is de carrouselcoalitie. In dit concept verandert de samenstelling van de regering wekelijks. Elke week zullen andere partijen het dus voor het zeggen hebben. Het interessante aan dit systeem is dat iedereen erbij wint. De burgers, want politici worden gedwongen om samen te werken. De politici zelf, want elke week maken ze kans op een nieuw postje. Daarnaast winnen ook de media, want het blijven natuurlijk politici. Er is bijna elke maand kans op een relletje door een tweet van iemand die dacht dat hij nog in de coalitie met Vlaams Belang van twee weken geleden zat of iemand die niet tevreden is met de ministerpost die ze toebedeeld kreeg. De ministers worden immers door loting gekozen uit alle parlementsleden. Dit wordt elke zondagavond in een totaalspektakel op Eén uitgezonden. Amusement voor het hele land!

De Groot-Dietse coalitie en een poesje

De Groots Dietse coalitie en een poesje

Deze coalitie valt uiteraard niet weg te denken uit de hitparade der politieke samenwerkingen. Ze is een toonbeeld van Hollandse nuchterheid. Die domme Belgen rijden zich weer vast in hun oeverloos complexe regeringsformaties? De VVD levert wel de nodige zitjes om die zotte zuiderburen uit de brand te helpen. Dat al die zitjes zich voorlopig in de Nederlandse Tweede Kamer bevinden mag geen onoverkomelijk obstakel blijken: met de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en het tolereren van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter stond België al voor hetere constitutionele vuren. De regering beschikt niet over een meerderheid aan Vlaamse zijde, zoals de N-VA eist, maar de schaarse Waalse aanwezigheid maakt haar toch verteerbaar. Het grote pluspunt van deze coalitie is dan ook dat ze zeer plausibel is. Bovendien is de ideologische coherentie tussen de partijen erg groot. Tot slot zijn wij, Belgen, echte dierenvrienden. De Partij voor de Dieren is de kers op een majestueuze taart die de samenwerking der Lage Landen officialiseert. Schattige diertjes, cute! Cute diertjes, schattig! Een kat aan het roer van de natie om alle hondenliefhebbers eens flink te jennen.

De celibataire centrumcoalitie voor centripetale centristen

De celibataire centrumcoalitie voor centripetale centristen

Ons land bevindt zich in een crisis. Langs alle kanten zijn er populisten die ons met fake news en schijnproblemen proberen te misleiden. Een meerderheid langs beide taalgrenzen, een coherent beleid, een België dat niet barst of het bieden van oplossingen voor reële problemen. Stuk voor stuk leugens en halve waarheden, waarmee de populisten ons willen misleiden. Daarom heeft ons land nood aan een échte centrumcoalitie met politici die luisteren naar de basis, in dialoog gaan met de burger en de rationaliteit centraal zetten. De criticasters zullen waarschijnlijk opmerken dat deze coalitie van CD&V en cdH geen meerderheid heeft. Ja en? Dat betekent alleen dat het parlement nog meer ruimte zal krijgen om de democratie in de praktijk uit te voeren. En met een echte staatsman als Maxime Prévot als eerste minister kan deze regering enkel slagen.

De Noorse Coalitie

De Noorse Coalitie

Deze coalitie wordt gevormd door klassiek paars (s.pa - PS - MR - Open VLD), het blauw en rood op de Noorse vlag, aangevuld met het witte vlak dat de blanke etnostaat voorstelt dat het Vlaams Belang nastreeft. De kritische lezer ziet direct dat deze partijen samen net geen meerderheid vormen, maar geen nood. Eens Vlaanderen onherroepelijk onafhankelijk is, zal er een partij moeten zijn die de klassieke, christelijke waarden teruggeeft aan het volk. De CD&V maakt de coalitie volledig en vormt meteen het goddelijke kruis dat de Noorse vlag domineert. Het beleidsplan van deze regering, waarschijnlijk met een co-premierschap van Filip Dewinter en Paul Magnette, kan gemakkelijk samengevat worden in één slagzin: “Waar een wij is, is eigen volk eerst, dus gewoon doen voor iedereen.” We mogen ons verwachten aan een verdere uitbouw van de sociale zekerheid en een beter sociaal beleid, maar natuurlijk enkel voor rasechte Vlamingen. 

Het is een echt coalitietje

Het is een echt coalitietje

Coalities vormen is allemaal goed en wel, maar is dat eigenlijk wel nodig? Ellenlange formatiegesprekken, saaie vergaderingen, steeds dezelfde CD&V’ers die naar het Paleis gestuurd worden. Kunnen we dat niet gewoon allemaal afschaffen? Is er geen alternatief voor deze klucht? Natuurlijk bestaat die: niet op racisten stemmen is er een van. Een ander is Dé Koning. Laten we die constitutioneel uit de monarchie halen en laat Flip zijn rechtmatige plaats als God Emperor of Mankind opeisen. Dit klinkt misschien wat vergezocht, maar is dit wel zo? Hier zullen ongetwijfeld veel partijen voor te vinden zijn. De CD&V is sowieso van de partij, want zijn de Kroon en het geloof niet de twee pilaren van het rijk? Ah nee wacht, dat komt uit 'Game Of Thrones'. Dan doen de tsjeven zeker mee, want dat is eindelijk een kans om relevant te zijn bij de jeugd! De liberalen zijn altijd al onderhuidse monarchisten geweest dus dat zit wel snor. En de groenen en de sossen zullen Flubbe zeker steunen want dan kunnen ze zeggen dat ze eindelijk ook eens iets bereikt hebben.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen