Goochelidee voor het kerstdiner

Hoe jij de ster van de avond wordt

Feestdagen, kerstbomen, je familie die naar je relatiestatus vraagt, het verveelt wel na een tijdje. Met deze goocheltrucjes leidt jij de aandacht af bij elk familiefeest.

Pas op! Brandgevaar

Voor dit experiment heb je een echte waaghals nodig. Iemand die niet bang is van een beetje vuur en eventueel boze ouders. We gaan namelijk echt geld in brand steken. Maar wees gerust, het zou bruikbaar moeten blijven. Wat je nodig hebt is een maatbeker met een mengsel van 50 % water en 50 % alcohol (zoals isopropanol of ethanol), een tang, een aansteker, een kaars, een emmer water en natuurlijk een briefje van vijf of tien euro (of meer, als je een durver bent). De truc kan worden uitgevoerd in vijf eenvoudige stappen.

Eerst moet je het biljet onderdompelen in het water-alcohol mengsel. Daarna zet je het briefje in vuur en vlam met de aansteker. Vervolgens haal je het brandende gevaar voorzichtig met een tang uit de maatbeker en hou je het even boven de kaarsvlam. Het briefje zou vanzelf moeten stoppen met branden, maar als dit niet zo is kan je het in de emmer water laten vallen.

Het maken van deze fakkel is mogelijk omdat het vlampunt van alcohol veel lager ligt dan dat van papier zelf. De alcohol brandt dus op, terwijl het water verdampt en er tegelijkertijd voor zorgt dat het vlampunt van papier (230 °C) niet wordt bereikt. Als de alcohol is opgebrand zal het papier dus ook bijna weer droog zijn. Ideaal dus om de sfeer tijdens kerst nog iets warmer te maken!

Drankorgel

Dit proefje kan je enkel uitvoeren tijdens een feest met chique kristallen glazen, ook wel 'schoon servies' genoemd door de bomma. Men begint bij het vullen van het glas met een vloeistof naar keuze waar je je vinger in dept. Draai vervolgens met de natte vinger in een constante, gecontroleerde beweging over de bovenrand van het glas. Als de rand van het glas nat genoeg en de beweging van je hand constant genoeg is zal je een hemelse constante toon horen (die voor omstanders snel hels kan klinken, red.). Is je hand niet stabiel genoeg, probeer wat meer te drinken of stop voor een aantal uur met drinken als je het gevoel hebt dat je die oplossing al te veel geprobeerd hebt. Voor verdere uitbreiding: vul verschillende glazen met verschillende hoeveelheden vloeistof. Vermijd het omvallen van het glas. Je wilt toegewijde aandacht van je nichtjes en neefjes, maar liefst niet al die aandacht gericht op een rodewijnvlek over je fris gewassen feestoutfit.

Ei-penetratie

Het ei door de flessenhals, een klassieker voor chemieleerkrachten zonder inspiratie. Dit spectaculaire experiment lijkt misschien magisch als je een kind bent, maar is wetenschappelijk sterk onderbouwd.

Benodigdheden: een fles, een hardgekookt ei en een lucifer.

Stap 1: Pel het ei.

Stap 2: Strijk een lucifer aan, of twee (doe eens wild) en laat die vallen in de fles.

Nu komt de moeilijkste stap: plaats het ei op de flessenhals. Hopelijk werpt onze noeste arbeid nu haar vruchten af en verdwijnt het ei in de fles. Dit komt doordat de lucifer de luchtdruk in de fles verandert, waardoor de lucht buiten de fles harder drukt op het ei dan de lucht in de fles. Just like magic.

The Penstige

Hierbij neem je het uiteinde van een pen of potlood vast tussen je duim en middelvinger, met de duim naar jou toe. Als je nu het andere uiteinde tegen een oppervlak zet, kan je jouw vingers doorschuiven, waarbij je met jouw hand en vingers de pen verstopt voor toeschouwers. Dit geeft de indruk dat je de pen in het oppervlak schuift.

Dit is waar het leuk wordt, als je de pen in je oor of neus steekt kan je doen alsof je deze erin schuift. Vervolgens kan je het topje van de pen met je lippen vastnemen (terwijl je de pen blijft verstoppen met je hand) en je vingers terug van de pen afschuiven. Dit lijkt erop dat je de pen terug uit je mond haalt. Magie voor degenen die het niet erg vinden om het stukje pen dat juist in je oor of neus heeft gezeten, in je mond te steken.

Magie voor iedere familiefobie

Ook verdwijntrucs zijn gemakkelijk aan te leren, zeker als de alcohol al rijkelijk gevloeid heeft en de zintuigen aan vermogen ingeboet hebben. Het is echter niet jezelf die je laat verdwijnen, wel de sfeer. Dit doe je simpelweg door het uitspreken van een toverspreuk naar keuze. Een eerste spreuk is: “Abracadabra, ik wil van het kapitalisme een tabula rasa.” Al snel  zal een opa u behoeden voor het rode gevaar, en ook uw tante zal terugverwijzen naar die ene schoolreis in Berlijn in de jaren tachtig.

Een tweede spreuk is: “Simsalabim, Anuna De Wever is een heldin.” Een boze vader, die je had opgelegd niet over politiek te praten, ontploft waarna je neef alle Anuna De Wever-memes van zijn plaatselijke memepagina bovenhaalt, en belandt in een ruzie met je zus waar de Vietnamoorlog 'u' tegen zegt. Een laatste spreuk is: “Hocus pocus, een unitair België verdient politieke focus.” Twee grootouders pikken onmiddellijk in door te verwijzen naar de Leuvenkwestie, wat uitmondt in een welles-nietes-discussie, over of Walen nu kunnen werken of niet. Ambiance verzekerd!

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen