Wetenschapskort

War of the Moons

Jupiter was de koning van ons zonnestelsel en een bron van inspiratie voor menig poëet en religieus geïnspireerd wezen. Toen kwamen Galileo en andere wetenschappers, en in de eeuwen die daarop volgden, werden de mysteries van ons zonnestelsel onttoverd. Jupiter was niet langer een god, maar een gasreus die ons zonnestelsel vele jaren heeft geterroriseerd en leeggeveegd. Hij waande zich groots en onverslaanbaar met zijn imposante gestalte en maar liefst 79 manen die hij als juwelen liet pronken. Zijn hoogmoed verblindde hem voor de flamboyante looks van Saturnus die hem, met hulp van aardse wetenschapper Scott S. Sheppard en zijn team, van zijn troon stootte en nu echt de kroon van de maankoning mag dragen met maar liefst 82 exemplaren in zijn baan. Er werden onlangs maar liefst twintig nieuwe manen ontdekt, elk met een diameter van ongeveer vijf kilometer. "Shoulda put a ring on it", and Saturn dropped the mic.

Ice Ice Baby

Enkele weken geleden vertrok een ijsbrekende mastodont vanuit Tromsø, Noorwegen, naar de Noordelijke IJszee. Nadat de noordpool er een zoveelste genadeloze zomer opzitten heeft, lijkt het erop dat de aangroei van poolijs opnieuw erg beperkt zal zijn. De processen die hierbij een rol spelen, kennen nog steeds heel wat geheimen. De expeditie van dit reusachtige schip zal voor het eerst het milieu een heel jaar lang in situ gaan bestuderen. Hierbij zullen onderzoekers uit zeventien landen aan boord van de Polarstern, het varende pronkstuk van Duits vernuft, zich laten invriezen in de poolkap. Momenteel is het schip al gebonden aan een ijsschots en is de bouw van de diverse meetpunten - tot zo'n vijftig kilometer van het schip verwijderd - gestart. Naast bevoorrading via ijsbrekers en helikopters, zullen er ook bewakers zijn om de wetenschappers te beschermen tegen eventuele ijsberen.

Vlijmscherpe kak

Een mens moet zich ergens mee bezighouden en ooit verveelde een team onderzoekers zich blijkbaar heel erg. Antropologisch onderzoek had via-via een verhaal aan het licht gebracht over een oudere Inuit die naar eigen zeggen een storm had overleefd door zijn bevroren feces om te vormen tot een mes en die dan als wapen en werktuig te gebruiken. Dit team, dat zich specialiseert in reverse-engineering van oude gebruiksmaterialen, raakte geïntrigeerd door de anekdote en namen de proef op de som. Dit met teleurstellende uitkomsten. Ze trachtten hun eigen frozen poop-knife (sic) te maken. Hiervoor hield een onderzoeker zich aan een achtdaags, strict arctisch dieet om de feces van de Inuit in kwestie te imiteren. Deze werden ingevroren naar polaire standaarden en vervolgens tot mes gevormd. Of eerder tot potlood, want snijden deed het niet, enkel tekenen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen