Klassen in de klas

Ah Good Old England, land van wanhoop en vergane glorie. De Britten die er wonen rijden links, eten bonen als ontbijt, houden van een goede voetbalmatch en ze staan op het punt de grootste politieke kamikaze-actie aller tijden uit te voeren. Dat, en ze houden middels een elitair schoolsysteem een klassenmaatschappij in stand. Om een groot Gallisch filosoof te citeren: “Rare jongens, die Britten.”

It's a small club

Quizvraag: wat hebben David Cameron, Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg gemeen, naast het feit dat het drie conservatieve Britse politici zijn? Als we scheldwoordcensuur van de gemiddelde Amerikaanse talkshow toepassen, blijft er nog één iets over. Ze studeerden alle drie af aan het prestigieuze Eton College. Eton is een van de befaamdste Britse privéscholen, waar je meer dan 40.000 pond neertelt om binnen te raken. In post-Brexittermen is dat dus een goeie 5 euro. Enkel 13- tot 18-jarigen worden aanvaard, maar er is een bijkomend criterium: je moet een jongen zijn.

De Britten zijn altijd al wat tegendraads geweest en hebben dan ook de keuze gemaakt om hun privéscholen public schools te noemen. De term ontstond in de 18e eeuw om zeven specifieke scholen aan te duiden, waaronder Eton. Deze accepteerden leerlingen pas als ze het hoge inschrijvingsgeld en dito verblijfskosten konden betalen. De leerlingen waren van overal afkomstig en dus waren de scholen niet lokaal, maar publiek. 'Overal' valt vrij letterlijk te nemen, de Britten hadden immers nood aan officieren en ambtenaren om hun immense wereldrijk te besturen en stuurden dus hele horden onderdanen naar de verste uithoeken van de wereld. Deze ‘gentlemen’ stuurden hun zonen dan naar de public schools, waar ze getraind werden om op hun beurt het rijk, al dan niet gewapenderhand, te dienen. Het is niet bij die zeven originele scholen gebleven. Vandaag de dag zijn er ongeveer 250 van die soort privéscholen, allen lid van de HMC oftewel de Headmasters' and Headmistresses' Conference, een soort van samenwerkingsverband tussen de scholen.

Had er iemand nepotisme besteld?

Waterloo was won in Eton

Dat zoveel conservatieve kopstukken ex-leerlingen van Eton zijn, hoeft niet te verbazen. De school heeft doorheen de eeuwen de reputatie gekregen een wachtkamer te zijn voor de macht in het Verenigd Koninkrijk. Niet minder dan twintig Britse (ex-)premiers studeerden er ooit (Op het moment van publicatie was Boris Johnson nog aan de macht, red.) en ook een groot deel van de mannelijke kant van de koninklijke familie genoot er zijn opleiding. Hoewel de school nu minder elitair is dan vroeger en ook leerlingen uit minder gegoede klassen aanvaardt, en zelfs financiële steun biedt, valt ze bezwaarlijk erg toegankelijk te noemen. Een opvallende statistiek is immers dat één op vijf van de huidige studenten de zoon is van een Old Etonian, een oud-leerling. Dit fenomeen is niet uniek aan Eton, andere public schools leggen gelijkaardige statistieken voor. Wie deel uitmaakt van dit zogenaamde old boys network komt vaker in de hoogste echelons van de maatschappij terecht. Had er iemand nepotisme besteld?

Highway to Hell (of toch minstens Downing Street)

Eton, en bij uitbreiding de meeste public schools, rollen een rode loper uit richting macht en rijkdom. Hun leerlingenbestand bestaat voornamelijk uit kinderen uit de gegoede klassen en in de wandelgangen hangt de geur van nepotisme. Dit alles in het achterhoofd gehouden is het niet geheel onlogisch dat sommigen Eton ervan verdenken de klassenmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk - die een stuk duidelijker aanwezig is dan in België - in de hand te werken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de linkerzijde van het politieke spectrum in het Verenigd Koninkrijk niet erg opgezet is met de elitaire status van deze (jongens)scholen. Zo opperde de Britse socialistische partij Labour onlangs dat ze de privéscholen liever afgeschaft ziet. Maar ongeacht het aantal butlers dat je in dienst hebt, de soep wordt natuurlijk nooit zo heet gegeten als ze opgediend wordt.

Niet elke old boy is een bad boy.

Bad Boys 4 Life

Het voorgaande kan misschien de indruk geven dat alle public schools opleidingscentra zijn voor would-be Bond villains. En dat is soms gewoon zo. Maar niet elke old boy is een poenpakkende politicus, een bad boy als het ware. Over films gesproken, veel van uw favoriete acteurs zijn waarschijnlijk alumni van deze prestigieuze scholen. Denk maar aan Eddy Redmayne, Tom Hiddleston en Benedict Cumberbatch (Badgerdick Cabbagepatch/Wimbledon Tennismatch, red.) Hoewel Hiddlestons bekendste rol wellicht die van een kwaadaardige boreale god is, die een gevaarlijke genocidale gek met een ietwat onnatuurlijke huidskleur op de aarde loslaat en dat zelf niet overleeft. Het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn, want er zijn geen verdere gevallen bekend van de Britse upper class die zich schuldig maakt aan genocide.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen