Biografie: dodie

Wanneer YouTube ter sprake komt, denken velen waarschijnlijk aan de legendarische en alom bekende PewDiePie. Hij staat bekend om zijn BroFist, games en memes, maar YouTube heeft ook een zachtere kant. Een kant waar er niet vaak geroepen wordt in filmpjes en er voornamelijk harmonieën worden gecreëerd, covers online komen en mensen experimenteren met een eigen sound. Dat is waar je Dodie Clark terugvindt.

Who?

Dorothy Miranda Clark, beter bekend als doddleoddle of gewoon dodie, is een 25-jarige Londense vrouw. Op haar naam heeft ze drie YouTube-kanalen, drie ep's en evenveel singles, een boek en nog veel meer. Haar bekendste YouTube-account kwam online op 7 februari 2011. In die acht jaar van online zijn, groeide dodie enorm, zowel op persoonlijk als op artistiek vlak. Steeds postte ze een mengeling van covers, originele nummers en vlogs op haar verschillende kanalen. Zo bouwde ze een publiek op dat nu ongeveer 1,86 miljoen koppen telt. Niet mis voor een meisje dat nog niet is doorgebroken. Op haar online platformen is Clark vaak heel eerlijk over haar mentale gezondheid, en sinds 2016 ook over haar seksualiteit.

Mental Health

Dodie zat al op een relatief jonge leeftijd op sociale media, en is daar vrij snel ook open geweest over haar mentale problemen. Zo werd het contact met haar publiek bijna een soort support group waar iedereen zijn of haar eigen ervaringen kan delen en elkaar erbovenop probeert te helpen. Uiteindelijk kreeg dodie de diagnose van depersonalisatiestoornis. Ook dit hield ze niet stil. Op zowel YouTube als Instagram heeft ze haar volgers uitleg gegeven over deze stoornis en hoe er aan gewerkt kan worden. Door dit te doen, schenkt ze ook meer aandacht aan andere mentale stoornissen en voelen meer en meer mensen zich verbonden met haar. Nog een andere reden waarom ze een rolmodel is voor velen, is dat dodie openlijk biseksueel is. Door haar eerlijkheid en sensitiviteit online krijgen haar volgers het gevoel een enorme band te hebben met haar, en dat is ook te voelen tijdens haar optredens.

Prepare to cry

Dodie Clark is ondertussen drie keer op tournee geweest. Voor haar eerste ep Intertwined enkel in het Verenigd Koninkrijk, maar voor degene daarna reisde ze verder. In zowel 2018 als 2019 trad ze op in België, ons kleine landje dat vaak wordt overgeslagen door YouTubers. Beide keren was de zaal niet uitverkocht, maar was het concert wel enorm intiem en rolden er tranen van vreugde en begrip over de beglitterde wangen van honderden Belgische fans. Ze doet haar publiek bewegen met 'bops' zoals In The Middlemaar zorgt ook voor kippenvelmomentjes met nummers als 6/10 en If I'm Being Honest. Haar laatste optreden in de Roma in Antwerpen was gevuld met emotionele bindteksten, mooie belichting en enorm veel plezier met de band, het publiek en dodie zelf. Met het vrolijke geluid van een ukelele brengt ze mensen in trance en met haar muziek weet Clark een prachtige balans te houden tussen triest en vrolijk. Na een concert blijf je achter met een licht melancholisch, maar vooral heel blij gevoel. Er is zelfs kans op een derde tournee. In mei 2019 kondigde dodie aan dat ze werkt aan een volledig studioalbum, een debuutalbum. Op 27 september dit jaar nog bracht ze een nieuwe single Boys Like You uit, ongeveer rond hetzelfde moment dat vorig jaar het titelnummer van haar vorige ep werd uitgebracht. Het is dus afwachten tot de aankondiging van de release van haar debuutalbum, maar het zou er wel eens heel snel kunnen zijn. Spannend!

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen