Best of… the worst: goedkope biertjes

Een heus dilemma voor vele studenten: hoe slecht mag bier zijn in ruil voor een spotgoedkope prijs? Drie drankorgels bogen zich in deze 'Best of...' over het probleem. Ze keken diep in het glas en bekwamen een gewogen gemiddelde op basis van uiterlijk, aroma, smaak en nasmaak voor negen merken. De vijf beste staan hieronder. We zeggen het u nu al: Cara didn't make the list.

Saer Bräu 4,2% (Carrefour — € 0,46 voor 33 cl)

Als enige lager in een hele groep pilsen is Saer Bräu de vreemde eend in de bijt. Met een schamele 4,2% staat hij wel helemaal onderaan onze lijst qua alcoholpercentage, een eigenschap eigen aan het lager zijn. Desondanks zouden we dit bier niet direct verbannen naar stoffige bingoavonden van grootmoeder, neen heus niet. De Saer Bräu verdient volgens ons zeker een plaats op een zonnige picknick of barbecue als een verfrissend en licht zoet biertje. Ook de volle, ietwat donkerdere kleur van het bier spreekt aan en doet hierdoor minder dan de andere pilsen denken aan een pisgele vrijdagochtend in de Overpoort. Bij de professionele dégustateurs van Schamper scoorde dit bier over het algemeen als vrij drinkbaar en zeker een goede deal wat de verhouding prijs-kwaliteit betreft.

 

Perlenbacher 4,9% (Lidl — € 0,64 voor 50 cl)

Dit is het dichtste dat u als Gentse student bij het Oktoberfest zal komen. Nadat we op het blikje lazen dat dit bier gebrouwen is ‘with finest ingredients’, waren we eigenlijk al grotendeels overtuigd. Zo’n gespeelde arrogantie is toch enkel voor de allergrootsten weggelegd? Slecht kon het in ieder geval al niet meer zijn. Het goudblonde biertje met normaal ogende schuimkraag is volgens de overlevering een nevenproduct van een laat negentiende-eeuwse parelbakkerij en kende pas commercieel succes toen de Duitse soldaten in de loopgraven aan wat verpozing toe waren tijdens het Kerstbestand van 1915. Het bier smaakt alsof het gegist is op vaten gemaakt van uitgeholde en gesmolten obussen en door de subtiele hooitoetsen waant u zich meteen in Flanders Fields. Dat hoeft niet eens zo’n slecht nieuws te zijn! Een onverlaat schreeuwde ‘more like Perlenbagger’, maar werd meteen de mond gesnoerd; heeft hij werkelijk geen besef van de historische waarde van dit ultieme tijdsdocument? Voor zo’n onzin heeft een biercriticus toch geen tijd? Kortom, een van de weinige keren dat we blij mochten zijn dat iets Duits ons land binnenkwam.

Buval 5,0% (Aldi — € 0,35 voor 33 cl)

Een bier dat de controverse niet schuwt. Na twee rechtszaken met brouwerijen AB InBev en Duvel Moortgat omtrent een te grote gelijkenis met respectievelijk de verpakking van Jupiler en de naam van Duvel, kwam Buval steevast als grote overwinnaar uit de bus. Dit Belgisch pilsbier is het stokpaardje van Aldi en smaakt fris in de mond met een lichtjes bittere nasmaak. Op vlak van aroma, uiterlijk en smaak scoort dit bier matig en komt dankzij zijn zachte, volle moutsmaak redelijk neutraal over. Deze pils kan dus zeker dienen als een goedkope afsluiter van de avond. 

Argus Pils 4,9% (Lidl — € 0,34 voor 33 cl)

Wanneer je deze pils uitgiet, vallen meteen twee zaken op: een frisse gele kleur en een royale schuimkraag. Argus is met zijn opvallend zoete moutgeur en lichtbittere nasmaak een waardige uitdager voor Cara als low budget festivalpint die bij benadering dezelfde prijs heeft, maar met zijn 4,4% alcoholpercentage aan de fletse kant is. Argus is een pils van categorie 1, wat wil zeggen dat er meer opgeloste ingrediënten in terug te vinden zijn dan in andere goedkope pilsbieren (zoals Cara) die meestal van categorie 2 zijn. Dit is een simpele dorstlesser en wat je ziet is wat je krijgt: hieraan zijn geen kleurstoffen of andere additieven toegevoegd. Gewoon goed Belgisch gerstenat.

Brouwers Pilsener 5% (Albert Heijn — € 0,57 voor 33 cl)

Een bier dat uit onze test als bitterste naar voren kwam. Fans van Duvel Tripel Hop kunnen met deze pils genieten van een enigszins vergelijkbaar hoppig aroma voor een tiende van de prijs. Het bier werd niet door alle beoordelaars even positief onthaald. Begrippen als 'natte hond', 'beschimmelde pesto' en ‘ruikt naar onze eindredacteur’ (Dit is een leugen, red.) rolden vlot van de tongen. Het doet vermoeden dat dit een specialleke is en niet eensgezind bemind. Toch is dit bier een aanrader voor wie het kan appreciëren door de stijlvolle vormgeving, de romige schuimkraag en de uitgesproken smaak. In 2017, een jaar na zijn marktintroductie, won Brouwers al de zilveren medaille in de categorie pils tijdens de Dutch Beer Challenge. Er waren wellicht twee deelnemers.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Is wel É é n van de B É T E R E

Bericht: 
"" Hóuwen Zóó1""

Bericht: 
Waarom moeten de goedkope bieren zo vreselijk smaken? Als zo'n brouwerij wat beter zijn best doet dan stijgt toch de verkoop? Goedkoop smakelijk bier bestaat volgens mij niet, of komt dit omdat ik bijna altijd zwaar bier drink? Alfa 9.2 is mijn favoriet.

Reactie toevoegen