Best of Frituren

Je kijkt in zijn ogen. Je voelt dat het warmer is bij hem. Het is tijd. De vraag komt, maar je hoort hem niet. Zijn woorden verdampen. Hier keek je al lang naar uit. Hij herhaalt de magische woorden: “Zout op de frietjes?”

De Frietketel

Gelegen in de Papegaaistraat, niet ver van de Coupure, ligt de Frietketel niet meteen in de buurt van de meeste faculteiten. Toch zou deze frituur de moeite waard moeten zijn: ze werd dit jaar door Het Nieuwsblad uitgeroepen tot de beste van Oost-Vlaanderen. Hoewel de voorgevel een ietwat oubollige indruk geeft, is het binnen modern en proper. Een streepje muziek zorgt voor extra sfeer. De porties zijn royaal, de frietjes vallen over de rand van het plateau. Het personeel is vlot en vlijtig, getuige het feit dat diezelfde frietjes die nog geen minuut geleden op de grond vielen al werden opgeruimd. De frietjes zelf zijn zoals ze moeten zijn: goudbruin, krokant en lekker. De sauzen en snacks kunnen ons eveneens bekoren. Ook vegans kunnen hier met een gerust hart hun buikje vullen; alle frietjes en snacks worden immers gebakken in palmolie. Daarnaast is er een ruim aanbod aan vegetarische en veganistische snacks en hamburgers. Voor zij die het goed voor hebben met het milieu is er echter minder goed nieuws: de verpakking van de sausjes is gemaakt uit wegwerppolymeer. 

Frituur Tartaar

Bij het binnentreden van deze friterie valt het meteen op: amai, het is hier hip. De industrieel ogende luchters, van paletten gemaakte zithoeken en minimalistische beats op de achtergrond: deze frituur is zo hip dat mensen naar binnen kwamen om een cappuccino te bestellen. Qua smaak zit alles redelijk strak; het assortiment snacks, mét vegetarische opties, is uitgebreid. De frietjes waren overduidelijk vers gesneden en kwamen in grote porties. Dit laatste bracht echter een vervelende situatie met zich mee. Tegen het einde van de maaltijd bleek dat het zeer lekkere potje stoofvleessaus, net als de tartaar zelfgemaakt, te snel leeg bleek te zijn. Door de ligging (vlakbij de Korenmarkt) valt deze frituur misschien net buiten de actieradius van de doorsnee student, wat zich vertaalt in een iets hogere prijs. Laat u zich daar evenwel niet door afschrikken, want eigenlijk is dit gewoon een steengoede zaak met verse producten, aantrekkelijk interieur en snelle bediening. Bovendien is het mogelijk om buiten te zitten aan een van de tafeltjes langs de straatkant, wat uw frietervaring des te gezelliger maakt.

De Gouden Saté

Dé guilty pleasure van de gemiddelde Overpoortstudent. Niet in het minst door de gunstige ligging tussen Overpoort en Sint-Pietersplein, maar vooral wegens het overbekende julientje, de naar de oorspronkelijke uitbater vernoemde combinatie van friet-viandel-mayonaise-stoofvleessaus-bickyajuintjes. Dit hartige godenmaal smaakt verrukkelijk tijdens een avondje uit en blijkt enorm populair te zijn (besteld door 100% van de klanten tijdens dit bezoek). Men zou bijna vergeten dat er nog andere specialiteiten te verkrijgen zijn! Welke combinaties achter de namen Maradona, Beddeleem en Harry Potter schuilgaan moet u zelf maar eens gaan uitzoeken tijdens een van uw talloze feestavonden. De Gouden Saté is op weekdagen open tot 7 uur en hoe vroeg of laat het ook moge zijn, de bediening is altijd uitermate spontaan, op een 'bedankt' wordt steevast 'nee, gij bedankt' geantwoord. Enig minpunt is dat de rij ’s avonds redelijk lang kan zijn, wat echter niet betekent dat er niet wordt doorgewerkt. Overdag kan je uiteraard ook eens langsgaan, maar hou dan wel rekening met het knagend besef dat je hier nog nooit eerder nuchter bent geweest en met de afkeurende blikken van Basic-Italiangangers. Het julientje is een rasecht Gents paradepaardje, waarvoor mensen van heinde en verre komen; er stonden zelfs Japanse toeristen in de rij! Genoeg bewijsmateriaal om het zelf een keer uit te gaan proberen, denken wij dan. Of zeven keer. Of acht, dat mag ook.

Buzzy Snacks

Deze klassieke frituur is met zijn basic stoelen en tafels misschien niet oppergezellig, maar dat is eigenlijk geen probleem als je beseft dat deze frituur vooral op functionaliteit en efficiëntie gericht is. Op piekmomenten kan het hier aardig druk zijn, maar het vriendelijke personeel handelt de vele bestellingen steeds met dezelfde vlotheid af. Het gamma is zeer uitgebreid: naast frieten en snacks zijn er ook iets gezondere belegde broodjes te verkrijgen. Voor wie niet kan kiezen tussen die twee opties zijn er ook gewoon broodjes met frieten tussen. Daarbovenop kondigen de uitbaters wekelijks via Facebook een nieuwe deal aan, waarbij je iedere maandag plots dubbel zoveel frikandellen of bitterballen kan bestellen voor hetzelfde geld. De verhouding prijs-kwaliteit-maagvulling zit dus zeker snor, waardoor Buzzy Snacks zich tot de meest studentikoze frituren van Gent mag rekenen. De locatie halverwege de verschrikkelijke Sint-Kwintensberg hoeft op zich geen probleem te zijn. Buzzy Snacks vormt de ideale rustplaats en je kan na de maaltijd meteen de overtollige calorieën verbranden. Zo heb je ook meteen een antwoord klaar op iedereen die je schuldgevoelens omtrent je consumptiepatroon probeert aan te praten.

Frituur Marcel

Een mooie afsluiter van deze lijst. Dit down-to-earth etablissement bevindt zich nabij de Overpoort, net over de brug bij Campus Kantienberg. Het is er zeer proper en functioneel ingericht met veel ruimte om binnen te eten. Op de achtergrond speelt hippe muziek, maar wij waren wel meer fan van Lady Gaga dan van Emma Bale. Deze hits doen wel dienst als gespreksonderwerp. Na vlot te bestellen aan de toog krijg je een biepend bakje dat je meldt wanneer je bestelling klaar is. Dat hectisch rood knipperend en piepend stukje technologie kan ons niet geheel bekoren, al werkt het wel zeer gestroomlijnd. Daarbij wordt je naam niet door de ruimte geroepen, wat undercover snacken mogelijk maakt. Zonder allures worden de frietjes gebakken in palmvet, dus vegans kunnen hier ook terecht. We werden niet weggeblazen door het stoofvlees, maar de huisgemaakte tartaar was wel een pluspunt. Tijdens ons bezoek zagen we dat niemand minder dan Lukas Lelie ('Standaard Koekhandel', 'DIW', fulltime hongerig) hier ook zijn gouden staafjes komt nuttigen. Dit zien wij als een indicator van kwaliteit, maar ook van no-nonsense kunnen fretten. Net, krokant en no-nonsense: goed rapport, maar niet het beste.

0
Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)

Reactie toevoegen