Just a simple look

Hoe casual zijn 'everyday makeup tutorials'?

Op sociale media worden we nonstop bekogeld met a e s t h e t i c s en volle matgekleurde lippen. Ook op YouTube is er geen tekort aan barmhartige Samaritanen die maar wat graag hun lifestyle- en beautytips met het gewone, iets minder hippe volk delen.

Contouring is tegenwoordig all the rage op sociale media, maar zulke looks zijn vaak net iets te veel van het goede voor het dagelijkse leven. Geen nood: er zijn genoeg tutorials die je leren hoe je zelf ‘snel en gemakkelijk’ je dagelijkse make-up kan aanbrengen. De thumbnails van deze ‘everyday make-up’-tutorials tonen dan weer eerder resultaten die er door de ogen van een niet-kenner al redelijk excessief uitzien. Hoe haalbaar is het om jezelf elke dag op te maken zoals er in deze tutorials getoond wordt?

Herfstlook in de lente

Ondergetekende is een totale beginner wanneer het op make-up aankomt en dus de ideale proefpersoon om gedurende een week te achterhalen hoe het is om zich als complete noob elke dag op te maken aan de hand van een YouTube-tutorial. Make-up heb ik niet, maar onze teergeliefde chef Cultuur is bereid om mij de hare te lenen. Een ander redactielid is zo vriendelijk om mijn wenkbrauwen te temmen. We gaan er immers helemaal voor, en daar horen ook Instabrows bij. De eerste make-updag is een donderdag. Ik hoef die dag niet naar de les, en het is dan ook het ideale moment om voor het eerst in mijn leven een poging tot full-face make-up te doen. Amanda Diaz is de eerste YouTuber die mij begeleidt bij het beschilderen van mijn gezicht. Een eerste euvel stelt zich al snel: ik heb niet alle producten die zij gebruikt. Improviseren dan maar. Er is geen primer ter beschikking en ik ben te krenterig om er te kopen, maar ik heb wel moisturizing lotion van Primark. Kan dat er ook mee door? Geen idee, we doen het toch.

Amanda begint met het vullen van haar wenkbrauwen. Vreemd, vind ik. Ik dacht dat dit een van de laatste stappen was. Vervolgens is het tijd voor foundation, waarna ze grijpt naar de concealer. Ik doe hetzelfde en voel m’n gezicht al meteen wat jeuken. De foundation en concealer doen me er extra bleek en deegachtig, maar porievrij, uitzien. Ik ga dan maar naar het voorbeeld van mijn internetgids duchtig tekeer met de bronzer. De YouTuber gaat verder met oogschaduw en mascara en ik probeer hetzelfde te doen. Ondertussen blijkt dat ze voor een ‘simple, everyday fall look' gaat, terwijl het ondertussen mooi lenteweer is. Oeps. Om eerlijk te zijn ziet het resultaat er bij mij niet per se 'alledaags' uit, laat staan dat het op het hare lijkt. Maar het is de eerste keer en ik ben er ongeveer tevreden mee. 

 

Wie mooi wil zijn, moet lijden

Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om elke dag een andere YouTuber na te apen, probeer ik het uiteindelijk maar drie dagen, waarbij ik het overigens ook bij die ene tutorial hou. Eénmaal ben ik een volle twintig minuten vroeger opgestaan om me op te maken voor de les van halfnegen. Het kostte me bloed, zweet en tranen en ik doe het nooit meer.

"Oh my god guys, I just loooove this foundation. I use it allll the tiiiiiiimeee!"

Op zich werden mijn make-upkunsten met gemengde reacties onthaald. Van “je mag mij ook schminken” of “normaal motiveer ik mensen niet om zich te schminken, maar jou staat het wel” tot “het is alsof je voor een look ging, maar je hem niet afgemaakt hebt” en “het ziet er redelijk cakey uit, eerder schmink dan make-up." Fair enough, want ik voelde me ook redelijk sticky en vooral erg stoffig. Dat ligt waarschijnlijk aan mijn gebrek aan skills, maar het blijkt voor een absolute beginner toch niet evident om een perfecte everyday look - zoals de beautygoeroe’s op sociale media het zo simpel uitdrukken - te bekomen.

Beauty comes at a cost

"Normaal motiveer ik mensen niet om zich op te maken, maar u staat het wel"

Aan de ene kant is het natuurlijk niet zo vreemd dat ik er met mijn gebrek aan kennis en vaardigheden niet helemaal in geslaagd ben om het gewenste instagramworthy resultaat te bekomen. Aan de andere kant is het ook voor kenners niet altijd gemakkelijk om tutorials perfect te volgen. Zo verschilt jouw eigen teint al vaak van die van de vlogger of reageert jouw huid misschien wel sneller geïrriteerd op make-up, met roodheid, jeuk of meer puistjes tot gevolg.

Daarnaast is de kans heel klein dat jij dezelfde producten hebt als in de video. De YouTubers in deze tutorials bezitten meestal een heel arsenaal aan poedertjes, zalfjes, borsteltjes, primers, foundation en noem zo maar op. Vaak zijn deze producten geen goedkope brol uit de Primark, maar zijn ze van meer dan degelijke kwaliteit, met een bijpassend prijskaartje. En of het nu is om in alle eerlijkheid een goed product aan te raden, of er meer achter zit in de vorm van sponsoring: in élke beautytutorial moet er toch minstens eenmaal benadrukt worden hoe een bepaalde foundation/primer/whatever toch echt wel het favoriete item in de beautycase is. “OMG guys, I just looove this foundation. It’s my favourite foundation everrrrr and I use it alllll the tiiiime.” De video’s zelf zijn dan weer vooral gericht naar een doelpubliek van jonge vrouwen en meisjes die pas beginnen met het leren aanbrengen van make-up, zeker als het gaat om video’s die gaan over simpele, alledaagse looks. Vaak heeft juist deze doelgroep niet het budget om alle benodigde producten uit de video aan te kopen, laat staan duurdere merken. De tutorials zijn dan ook niet meteen simpel: hoewel het eindproduct er, afhankelijk van degene die het voordoet, in meer of mindere mate naturel kan uitzien, kom je toch voor elke look al snel aan meerdere lagen. Primer, foundation, concealer, bronzer, oogschaduw, mascara, eyeliner en eventueel zelfs nog wenkbrauwvulling. Voor velen onder ons valt dit toch niet meer onder de noemer 'dagdagelijks'.  

"Het is alsof je voor een look ging, maar je halverwege gestopt bent"

Ergens valt het wel te begrijpen dat deze vloggers ietwat duurdere middeltjes en poedertjes gebruiken en een ander beeld hebben van een alledaagse look. Make-up is tenslotte hun hobby, dus het is niet verwonderlijk dat zij hier meer tijd en geld willen insteken dan de doorsnee student die zich nu en dan eens wil opmaken. Maar juist deze verschillen zorgen ervoor dat de tutorials niet bijzonder realistisch zijn voor de beginner, hoewel ze natuurlijk wel een leuke leidraad kunnen vormen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen