Hippietoestanden

Betwist of bevestigd?

Masturberen helpt je bij je thesisverdediging, meditatie verlost je van je depressie en zelfs faalangst kan opgelost worden met een simpel wierookstokje. Simpele dingen kunnen je ver brengen, maar is dit wel echt zo? 

Mindfulness 

Bij mindfulness wordt de nadruk gelegd op leven in het heden, in plaats van in de toekomst. Er bestaan een hele resem aan mindfulnessoefeningen, op te delen in lange- en kortetermijnoefeningen. De langetermijnoefeningen vragen maanden aan inspanning om tot een diepgaand resultaat te komen. De kortetermijnoefeningen spitsen zich dan weer toe op alledaagse activiteiten, waarin je je  concentreert op enkel die activiteiten en je alle andere zich opdringende gedachten vermijdt. Het zou niet enkel stress verlichten, maar ons ook productiever, gelukkiger en optimistischer maken. Zo zou je meer bewust kunnen worden van je emotionele patronen en zelfs je relaties verbeteren. 

Na deze illustere meditatievorm uitgetest te hebben, geven wij je één raad: heb je het gevoel dat alle emoties je een beetje teveel worden? Contacteer een studentenpsycholoog of praat met eender wie je kan helpen, maar verspil vooral geen tijd aan deze hocus pocus. Maar als je je overdonderd voelt door deadlines, foutgelopen tinderdates of huishoudelijke taken en daardoor moeite hebt met tot rust komen: mediteer the shit out of yourself. In deze gevallen kan meditatie wel degelijk een manier zijn om tot jezelf te komen op drukke, verwarrende dagen.

Masturbatie

Een bekende vorm van masturbatiemeditatie is het opbouwen van energie om vervolgens in de plateaufase zelf te beslissen wat te doen met die energie. Dat betekent dat je niet zal doorgaan tot het orgasme, maar net daarvoor zal stoppen om zo de energie die je opgebouwd hebt door je hele lichaam te brengen door middel van ademhaling. Dit is een techniek die vaak wordt toegepast door atleten net voor hun wedstrijd, of academici net voor een toespraak of examen. Deze energie zal je, zonder je naar hogere (orgasme)sferen te leiden, toch vuriger maken om die overtuigende speech of om die looprace te halen!

Het testen van deze praktijken was lastiger dan gedacht. Het vergt karakter en tijd, maar hoe dan ook, energie bouw je er ongetwijfeld mee op. De vraag is alleen: brengt dit je wel degelijk door je masterproefverdediging? Een voorbereide, doordachte speech is volgens tester van dienst duizend keer meer waard dan het mislopen van een fors orgasme. Daarom deze gouden raad: spits je toe op het woordelijke van die verdediging, ga op een deftig uur naar bed, leg de hand aan jezelf tot aan de climax, slaap goed, en kill die verdediging de volgende dag. 

Yoga Nidra

Yoga Nidra betekent in essentie 'slaap van de yogi's' en verwijst naar een soort van ware slaaptoestand (lees: ontspanningstoestand) waarbij je nog bij bewustzijn bent en dus niet echt inslaapt. In de praktijk kan je Yoga Nidra bereiken door middel van een begeleide oefening. Er zijn online verschillende audiobestanden te vinden op YouTube of Spotify waarbij een persoon je over je hele lichaam leidt en je beetje bij beetje je bewustzijn laat verplaatsen van het ene ledemaat naar de andere. Meestal spreekt de stem in kwestie met een zweverig, rustgevend muziekje op de achtergrond. Als je Yoga Nidra wilt inzetten om in te slapen of jezelf slaperig te maken, dan luister je er best al liggend naar, met zo weinig mogelijk externe prikkels in je slaapkamer. Het effect van een audiosessie is dat je na verloop van tijd heel slaperig wordt. Soms zelfs in die mate dat je te midden van de gegidste rondleiding doorheen je lichaam de slaap niet meer kan tegenhouden, met als resultaat dat je 's ochtends wakker wordt met een op hol geslagen Spotify. 

Bij het uitoefenen van Yoga Nidra kan je je verwachten aan een vrij grote slaperigheid, maar een zweverige slaaptoestand was hier toch ver te bespeuren. 

Een zweverige slaaptoestand was toch ver te bespeuren

Cannabisolie

Hierbij is het misschien verstandig te verduidelijken dat het om CBD-olie gaat zonder THC, de stof uit de wietplant die ervoor zorgt dat je high wordt. CBD-olie wordt vaak gebruikt om pijn, stress, angst of verkramping tegen te gaan en bevordert daarbij ook nog eens de slaap. De olie wordt vaak medicinaal gebruikt bij (chronische) pijn, bij parkinsonpatiënten en bij mensen die lijden aan multiple sclerose (MS). Blijkbaar bevordert CBD-olie de REM-slaap. Dit is de fase tijdens de slaap waarbij je ogen het snelst bewegen - rapid eye movement - en waarin je het meeste droomt. Tijdens de REM-slaap wordt het geheugen ook versterkt. Als je niet genoeg van dit soort slaap hebt, kan het nefaste gevolgen hebben. Er wordt aangeraden een paar druppels van het goedje onder je tong in te brengen voor het slapengaan.

Deze homeopathische techniek was een positieve verrassing. Het werkt niet alleen heel sterk, het slaat ook relatief snel aan, waardoor een nachtje diepe slaap en gekke dromen verzekerd is! Zo goed als meteen zal een licht ontspannen gevoel zich in je lichaam verspreiden. Na een tijdje word je er ook slaperig van. Anders dan bij het innemen van cannabis mét THC word je er dus niet high en plezant van!

Kruidentheeën

Er bestaan ontzettend veel soorten thee waar je moe van wordt. Naast het warme en rustige gevoel van een stomende kop thee in je handen terwijl je helemaal opgerold zit in een gezellig dekentje, zijn de planten en kruiden in thee ook verantwoordelijk voor het wel of juist niet bevorderen van de slaap. Als je thee maakt voor het slapengaan, is het verstandig erop te letten dat je thee geen echte thee is, meer specifiek dat de thee geen theïne bevat. Theïne is een variant van cafeïne waardoor je minder goed zal slapen. Daarom drink je best een kruiden- of  bloementhee zoals kamillethee, brandnetelthee, saliethee of lavendelthee. Sommige soorten slaapthee bevatten een specifiek plantje, valeriaan. Dit zou ervoor zorgen dat je sneller inslaapt en dat je slaap zelf ook kwalitatief beter is.

Mensen met slaapproblemen zullen kunnen beamen dat deze good night tea geen wonderen zal verrichten. Enerzijds is het leuk om na een uitputtende dag net voor het slapengaan je lichaam te verwarmen met een theetje. Anderzijds lijkt mindfulness een betere optie als je na een overdonderende dag je gedachten niet uitgeschakeld krijgt. Bij terugkomende slaapproblemen kan het belangrijk zijn om een bezoekje te brengen aan een dokter of een slaapkliniek, om zo de ware oorzaak van je slaapdeficit te achterhalen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen