Wetenschapskort

Geprinte motorfiets

De Nera is volgens sommigen de motorfiets van de toekomst. Hij is compleet elektrisch en alles, behalve de motor en de elektrische elementen, is 3D-geprint. De wielen zijn van een luchtloos design zodat het mogelijk is om ze ook af te drukken. Het is het geesteskind van het Duitse bedrijf Bigrep en is niet bedoeld voor verkoop. Bigrep wou aantonen dat het mogelijk was om een complete motorfiets te printen en dat dit in de toekomst een valabel alternatief kan zijn voor de hedendaagse productiewijzen. Wel is Bigrep niet de eerste die experimenteert met 3D-geprinte onderdelen voor motoren en auto’s. BMW deed het hen voor met een prototype chassis voor motorfietsen en McLaren experimenteert met 3D-geprinte wielen. Of het ooit mogelijk zal zijn om je eigen voertuig uit te printen weten we niet, maar het is duidelijk dat we in de toekomst meer soortgelijke projecten mogen verwachten.

Smogstift

Iedereen is wel bekend met de apocalyptische doembeelden uit Azië van steden die constant bedekt zijn met een dikke laag smog. Anirudh Sharma, een jonge ondernemer uit India, probeerde hiervoor een oplossing te zoeken en slaagde erin om luchtvervuiling om te zetten in inkt. Air Ink wordt gemaakt door luchtvervuilende stoffen op te vangen, de zwaardere deeltjes te filteren en deze dan te condenseren in korrels waarmee de inkt gemaakt kan worden. Een gemiddelde dieselauto stoot per uur ongeveer genoeg uit om een stift of pen te maken. De vraag blijft natuurlijk of luchtvervuiling opvangen om het daarna gewoon ergens op een blad of muur te kladderen een echte oplossing is voor de slechte luchtkwaliteit. Sharma beweert alleszins van wel en ziet in zijn technologie de mogelijkheid tot een grootschalige verbetering van de luchtkwaliteit.

The A(I)-Team

De Amerikaanse overheid onder Trump heeft al veel zotte streken uitgehaald, zoals bijvoorbeeld de creatie van een Space Force. Hun laatste idee heeft betrekking op AI. De creatie van Artificiële Intelligentie is voor vele landen een topprioriteit en in een poging om het onderzoek te versnellen en de VS er zoveel mogelijk bij te betrekken, stelde Trump het AI Initiative voor. Dit initiatief zou verschillende internationale standaarden moeten zetten en ervoor zorgen dat bepaalde ethische grenzen - zoals een AI die mensen doodt - niet overschreden worden. Volgens critici is dit initiatief te laat en tevergeefs, want volgens hen zal China binnen enkele jaren de absolute leider op vlak van AI zijn en is het nu al bijna zeker dat zij zich niet zullen binden aan regels gemaakt door de VS. Het staat niet vast dat de creatie van AI ervoor zorgt dat Skynet een realiteit wordt, maar wij verwelkomen alvast onze robot overlords.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen