T.A.R.D.I.S.

"It's bigger on the inside!" Elk nieuw personage dat binnenstapt in de T.A.R.D.I.S. wordt consequent op dezelfde manier perceptief. En dan volgt voor hen ook de logische vraag: "Hoe kan dat?"

In de serie Dr. Who reist The Doctor al 56 jaar rond in zijn T.A.R.D.I.S. Voluit geschreven staat T.A.R.D.I.S. voor Time and Relative Dimension in Space, en ziet eruit als een van die blauwe Britse politiehokjes die in het Verenigd Koninkrijk in gebruik waren tot in de jaren twintig. Het reist niet alleen tot in de verste hoeken van de ruimte, maar ook in de tijd. Maar de meest eigenaardige eigenschap van de T.A.R.D.I.S. is de beste. Elk personage dat er voor het eerst binnenstapt kan niet anders dan het opmerken: "It’s bigger on the inside." De buitenkant is zoals gezegd een klein politiehokje, maar eens door de deur, is er een zee van ruimte. In sommige afleveringen werd zelfs getoond dat er gangen zijn die oneindig ver rijken.

Het enige antwoord hierop dat we van The Doctor krijgen, dat ondertussen al van de jaren zestig dateert, stelt dat de T.A.R.D.I.S.-politiedoos slechts een toegang tot een vierde dimensie is en dat er bij de binnenste deur een omkering gebeurt van tijdsvooruitgang. Spijtig genoeg geeft geen enkele regeneratie van The Doctor een meer uitgebreide of verstaanbare uitleg van deze dimensionale eigenaardigheid. Gelukkig is er nog onze eigen Doctor Schamperstein!

X-as en y-as

Wanneer we er enige literatuur op nalezen, want er zijn verschillende bronnen over de vraag hoe de T.A.R.D.I.S. groter kan zijn aan de binnenkant, komt het concept van een vierde dimensie wel vaker terug. De meeste mensen kunnen zich echter enkel een wereld met drie dimensies inbeelden. Stel dat we in een tweedimensionale wereld zouden leven, dan bestaat er enkel de theoretische x- en y-as om op voort te bewegen. Als tweedimensionale jij een onoverkomelijk obstakelobject tegenkomt, vormt dat een probleem als je er niet omheen kan door vooruit of achteruit, of omhoog of omlaag te gaan. Als tweedimensionale jij dan plots *snakt naar adem* zijwaarts beweegt, dan wordt er van een hele nieuwe dimensie gesproken.

Dus, wat voor een tweedimensionaal persoon zo onbevattelijk was, maar theoretisch toch mogelijk was voor ons mannetje, is het voor ons net zo onbevattelijk als er plots een vierde dimensie zou bijkomen. En zo zou er wat extra ruimte gecreëerd kunnen worden binnen de T.A.R.D.I.S. Wat echter mist is een theorie over hoe die vierde dimensie tussen de zes plankjes van het ruimtevaarttuig praktisch gevormd zou worden.

Wormholes en witte muren

Een andere theorie is dat de ingang van de T.A.R.D.I.S., dus het schattige politiehokje, eigenlijk een portaal of een wormhole is. De inhoud zelf, met het interieur, de knopjes en gangen, zou dan eigenlijk een heel aparte locatie zijn, en enkel de buitenkant verplaatst zich in tijd en ruimte. Opnieuw is hetgeen wat ontbreekt wel weer hoe je die wormhole daar krijgt.

Theoretisch gezien is het dus wel mogelijk om het bigger on the inside te maken. Maar theorie is zoals wel vaker in de gevorderde fysica nogal moeilijk om te zetten in de praktijk. Als je dus zelf de drang hebt om meer ruimte te creëren in een locatie, zul je voorlopig moeten berusten met de optie om de binnenmuren wit te schilderen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen