Pandora's genetica
De biologische wereld stond in rep en roer toen wetenschapper en professor biologie He Jiankui onlangs via YouTube liet weten dat hij 's werelds eerste genetisch gemodificeerde baby's tot leven had gebracht. Hij claimt aan de hand van in-vitrofertilisatie embryo's gemaakt te hebben en deze vervolgens in het eencellig stadium gemodificeerd te hebben aan de hand van een nieuwe, revolutionaire tool genaamd CRISPR-Cas9. Door juist dat ene specifieke gen uit te schakelen, te knippen, zouden de pasgeboren tweelingzusjes nu resistent zijn tegen HIV-infecties. Onmiddellijk volgde enorm veel kritiek vanuit alle wetenschappelijke hoeken, die het een inbreuk op de ethiek noemen. He Jiankui zou in een toekomstige paper duiding bieden. In de tussentijd blijft er onduidelijkheid over de effectiviteit van de ingreep, alhoewel sommige wetenschappers poneren dat de doos van Pandora geopend is en we deze moeten sluiten vooraleer de gevolgen onherstelbaar zullen zijn.
Whisky met een vreemd smaakje
Idee: wat als we nu eens de urine van type twee diabetespatiënten purifiëren en de verkregen suiker gebruiken in de makelij van sterke drank? 'Absurd' is een gepaste term. Maar onderzoeker in de biomedische technologieën, James Gilpin, heeft juist dat gedaan. Door suikerrijke urine van oudere diabetici te zuiveren als ware het leidingwater, kon hij met behulp van de verkregen suikermoleculen het gistingsproces van het graanbeslag versnellen (normaal wordt die suiker verkregen uit het zetmeel van het beslag). De hoogwaardige single malt whisky wordt op het einde van de rit ook gebotteld met de naam en de leeftijd van de donor. Het is uiteraard niet makkelijk verkrijgbaar en werd tentoongesteld op enkele designerevenementen in het VK en de VS. De artistieke connoisseurs onder ons zullen het kunstzinnig noemen, maar vermoedelijk zullen de alledaagse liefhebbers het bij hun oude, vertrouwde Johnnie Walker houden.
The Walking Uterus
De allereerste baarmoedertransplantatie is een feit en kadert in een pilootstudie vanuit de UGent, die onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om de baarmoeder van een hersendode donor te transplanteren bij een vrouw met een niet- of onderontwikkelde baarmoeder. Voorafgegaan door substantiële medische en psychische screening, wordt er een IVF-procedure gestart. Als gedurende een jaar de ingeplante uterus niet afgestoten wordt, en er voldoende gezonde embryo's gekweekt zijn, zal men een hiervan inplanten bij de vrouw. De bedoeling is echter om de zwangerschap op 37 weken via keizersnede te finaliseren en de baarmoeder opnieuw te verwijderen. Medicatie tegen afstoting houdt immers veel risico's in op lange termijn. Dit veelbelovende alternatief voor adoptie en draagmoederschap zou de ideale oplossing zijn voor vrouwen die door genetische ongeschiktheid hun moederwens niet kunnen vervullen.
Reactie toevoegen