Anno 2018 zijn tattoos meer sociaal aanvaard dan ooit tevoren. Niet enkel Pommeline, voetballers en enkele bad boys hebben hun huid beïnkt, ook meer en meer doorsnee mensen beginnen deze kunstvorm te ontdekken. Met de vragen van een leek en zonder enige vooringenomenheid gingen we het op de vrouw af vragen aan Dana van Feralis Artwork in Gent, een tattoo-artieste met stijl. Opgelet, dit artikel kan overtuigend werken!
Wellicht heb je zelf al eens met het idee gespeeld, of je hebt al een of meerdere tattoos staan. Wat het ook mag zijn, de marginaliteit rond tattoos trekt in sneltempo weg. Maar welke illustratie is waardig genoeg om je allereerste tattoo te zijn? Een gouden regel die je veel spijt zal besparen: vermijd namen! Een regel die ook Dana hanteert: "Namen absoluut niet. (lacht) We moeten er meer coveren dan dat we er moeten zetten. Niet doen." Daarnaast geldt ook de klassieker om de trends niet te te volgen, of binnen de kortste keren loopt iedereen rond met een dromenvanger onder zijn nek, of het infinity-teken op de pols. Ook blijkt het volgens Dana hip te zijn om bijtjes, takjes of slangen te plaatsen. “Probeer ook niet hard te zoeken naar een betekenis, dat is ook iets storends.”, geeft Dana nog mee. “Ik vind dat als je iets esthetisch mooi vindt, het genoeg betekenis heeft. Als er een reden is waarom je iets mooi vindt zal dat automatisch iets van betekenis in zich dragen. Dat vind ik zelf heel belangrijk. Als je meer en meer tattoos laat zetten dan kan je daar onmogelijk nog een betekenis aan geven. Als je dat wel doet, moet je wel een megadiep persoon zijn (lacht), of heb je een heel zwaar leven gehad.” Wie nog wat inspiratie zoekt hoeft enkel maar de hashtag #tattooart in te tikken op Instagram. Je kan deze naar smaak bijkruiden met woorden als inspriration, inked of tattoomodel. Ook op het Instagramprofiel van Feralis Artwork vind je heel wat moois terug. Echt om een tattoogasm van te krijgen!
“Namen absoluut niet. (lacht) We moeten er meer coveren dan dat we er moeten zetten. Niet doen.”
To tattoo or not to tattoo
Om een afspraak te maken, kan je gewoon langsgaan bij een tattoo-artiest of een mailtje sturen. Er zal altijd gevraagd worden naar fotoreferenties van de tattoo die je wil. Probeer deze dan ook meteen op te slaan of te screenshotten als je de tattoo van je leven spot op het internet. Schrik niet als het enkele maanden duurt vooraleer je afspraak kan ingepland worden. Zo heb je bij Feralis Artwork een wachttijd van drie maanden, wat ongeveer het gemiddelde is. De drie maanden wachttijd tussen het vastleggen van en de afspraak zelf kan je gebruiken om te sparen, want tattoos kosten geld. Hoeveel precies hangt af van de complexiteit van het ontwerp, de grootte en de plek waar je de tattoo wil plaatsen. Je kan dus niet zomaar op voorhand zeggen: ‘zo’n tattoo zal zoveel kosten’. “We krijgen bijvoorbeeld vaak de vraag naar de kostprijs van een sleeve. Dat is hetzelfde als vragen: ‘Hoeveel kost een auto?’. Wil je een tweedeurs of vierdeurs? Wil je airco of geen airco?” Tattoos zijn maatwerk waar heel wat zaken bij komen kijken. “Als je bijvoorbeeld veel kleine tekeningen in een sleeve wilt, in de plaats van grotere vlakken, gaat het meer kosten omdat het langer duurt. De prijs hangt ook af van de regio waarin je je bevindt. In een stad zoals Gent liggen de huurprijzen veel hoger en betaal je ook meer voor een tattoo. Als je iemand vindt die je thuis op de keukentafel komt tatoeëren, ga je geen €100 per uur betalen, maar de tattoo zal dan ook navenent zijn.” (lacht)
"We krijgen bijvoorbeeld vaak de vraag naar de kostprijs van een sleeve. Dat is hetzelfde als vragen: ‘Hoeveel kost een auto?’. Wil je een tweedeurs of vierdeurs? Wil je airco of geen airco?”
Auwtch!
Tattoos doen pijn. Mensen die dit tegenspreken, liegen. Al is de ene plaats natuurlijk wel pijnlijker dan de andere. De armen en benen zijn het minst pijnlijk, plooitjes en knoken niet meegerekend. Zieltjes met een lage pijngrens vermijden best de handpalmen, ribben, elleboogplooien, en plaatsen met veel spiermassa zoals de bovenkant van de bilspier en de kont. Pijn is natuurlijk iets dat van persoon tot persoon verschilt. Als voorbereiding zorg je best dat je goed gegeten en geslapen hebt. Wat zeker valt af te raden is het smeren van een lokale verdovende zalf. Deze zorgt er namelijk voor dat de huid op een foute manier wordt gemanipuleerd en maakt het tatoeëren moeilijker.
“De eerste drie weken hebben een grote invloed op hoe je tattoo er later zal uitzien."
Wees ook eerlijk tegenover jezelf. Als de pijn je te veel wordt en je voelt dat je gaat flauwvallen, zeg het dan. “Veel mensen proberen stoer te doen door zich sterk te houden omdat ze getatoeëerd worden door iemand die al zwaar getatoeëerd is. Zij denken: 'die heeft dat allemaal al geïncasseerd, dus die gaat mij flauw vinden als ik pijn heb.’ Maar dat is helemaal niet waar, ik heb gebleit als een baby wanneer ik mijn laatste tattoo liet zetten.” Weet dat je tattoo-artiest geen sadist is. “Ik heb liever dat iemand op tijd aangeeft dat hij/zij zich niet goed voelt en om een cola vraagt, dan dat iemand flauwvalt en ik die daarna een cola moet geven."
How to aftercare?
Eens je je ontwerp en artiest gevonden hebt, is de volgende stap de afspraak vastleggen. Plan deze niet zomaar in je eerstvolgende vrije dag, maar houd ook rekening met de weken na je eventuele afspraak. Een week later gaan zonnen op het strand of een trektocht doorheen Schotland vermijd je best. “De eerste drie weken hebben een grote invloed op hoe je tattoo er later zal uitzien, het is dus heel belangrijk om dat genezingsproces goed op te volgen. ”Elke shop heeft zijn eigen routine, maar het belangrijkste is om te luisteren naar wat je tattoo artiest je adviseert. Deze basisregels hou je best in het achterhoofd na het plaatsen van je tattoo. Ga tijdens de eerste weken niet naar het zwembad, vermijd strakke kleding zoals een spannende jeans, gebruik de zalf die je aangeraden werd en draag er goed zorg voor. “Ik hoor vaak van klanten die eerder naar een andere tatoeëerder gingen: ‘Mijn vroegere tatoeëerder zei me dat ik mijn tattoo drie dagen in plastiek ingepakt moest houden.’ Naar mijn mening is dat niet correct, maar als ze daarover een andere mening hebben, zullen zij daar ook wel hun redenen voor hebben. Voor mij is dat een schaafwonde die niet zal genezen wanneer die dichtgeplakt wordt. Dan kan dat niet ademen. Er zijn dus heel wat richtlijnen die ik probeer mee te geven aan klanten.”
Wanneer? Examperiode!
Als je van plan was een tattoo te laten plaatsen, zijn de blok en examenperiode eigenlijk ideaal. Je kan dan drie weken stilzitten en je tattoo dagelijks hydrateren. Waarvoor een examenperiode allemaal niet goed kan zijn!
Stel dat je je tattoo in de eerste weken goed verzorgt, maar een lijntje is toch niet helemaal goed genezen, geen nood, de meeste shops geven je gratis bijwerking. “Wij bieden deze service aan, stel dat je bijvoorbeeld ergens een lijntje hebt weggekrabd in uw slaap. Het kan ook aan mij liggen dat ik niet diep genoeg heb gezeten, dan mag je na een maand gewoon opnieuw langskomen, dan werk ik dat gewoon gratis bij. Dat is iets wat de meeste shops doen. Het kan altijd gebeuren dat er zoiets aan de hand is, maar dat is wel snel opgelost.”
Tattoos zijn als Ferrero Rochers en paprikanootjes, eens je begonnen bent kan je er niet mee stoppen.
Eentje is geentje
Tattoos zijn als Ferrero Rochers en paprikanootjes, eens je begonnen bent kan je er niet mee stoppen. “Dat is zo, absoluut. Ik heb ook veel klanten die zeggen: “Oh ik wil maar één tattoo”, en dan twee weken of twee maanden later staan ze hier terug voor een nieuwe afspraak. Dat gebeurt wel.” Wees dus verstandig en bezint eer ge begint. Denk na over welke stijl je wilt, want verschillende stijlen los door elkaar kunnen bijvoorbeeld minder mooi zijn dan één en dezelfde stijl voor al wat op je lijf staat. Wil je enkel kleurentattoos, of enkel zwart? Vele kleine of liever enkele grote? We moeten je vast niet vertellen dat wanneer je je een tattoo op je linkerbovenbeen laat zetten, je op dezelfde plaats geen andere meer kan zetten. Tenzij je er een cover-up op laat zetten.
Reactie toevoegen