En zó werden de Powerpuff Girls geboren!

Niet elke wetenschapper houdt zich bezig met proefbuizen, deeltjesversnellers of lasers. Dr. Schamperstein kiest voor een theoretische aanpak en baant zich een weg door formules, berekeningen en kennis om zijn licht te laten schijnen over een prangende maar absurde vraag.

Dankzij The Powerpuff Girls kent iedereen de juiste ingrediënten voor het creëren van perfecte kleine meisjes: wat suiker, wat zout en dingen waar je van houdt. Voor je je rept naar je laboratorium moeten we helaas meedelen dat professor Utoniums bekendste experiment waarschijnlijk niet peer reviewed is, te meer omdat het is mislukt. Onze verstrooide professor was iets te enthousiast bij het mengen van zijn brouwsel, en brak hierbij de recipiënt met Element X. Wat is Element X en waarom stelt niemand zich vragen bij het feit dat een volwassen man kleine meisjes wil maken in zijn kelder?

Extra vreemd

Laten we eerst stilstaan bij het initiële experiment van professor Utonium. Zijn doel was het maken van perfecte kleine meisjes. Gezien bijna al zijn experimenten mislukken en zijn lijst met A1-publicaties waarschijnlijk niet zo omvangrijk zal geweest zijn, betwijfelen we echter dat hij het te druk had om een toffe vrouw op te scharrelen en dit via de biologische weg te doen.  

Waarom wil een volwassen man kleine meisjes maken in zijn kelder? 

Bubbles, Blossom en Buttercup zijn mogelijke voorbeelden van 'homunculi'. Het creëren van mens(achtig)en buiten het menselijk lichaam brengt ons namelijk bij een duistere tak van de natuurfilosofie: de alchemie. Homunculi hebben normaliter geen ziel, wat zou kunnen verklaren waarom de meisjes zonder schroom buitenproportioneel geweld kunnen gebruiken tegen relatief onschuldige slechteriken. Er zijn verschillende alchemistische teksten over het maken van kunstmatige mensen, maar een sluitend recept konden we niet vinden. Het ingrediënt 'dingen waar je van houdt' is waarschijnlijk bewust vaag gehouden opdat ambitieuze neo-alchemisten niet zelf aan de slag zouden gaan. Toch ontwaren we bij het bekijken van de intro in traag tempo onder andere regenboogjes, lollies, hartjes, enzovoort. Ter info.

X

Element X wordt omschreven als een mutagenisch chemicalie dat mensen en dieren superkrachten kan geven. Zo heeft het goedje er ook voor gezorgd dat Mojo Jojo zo intelligent en kwaadaardig is geworden. Hij was ooit het laboratoriumhulpje van professor Utonium maar werd op de dag van de creatie van de Powerpuff Girls ook getroffen door een lading Element X. Over de substantie is extreem weinig geweten. Op het internet circuleren theorieën als gedistilleerde levensessentie, Aku (hoe hard lijkt professor Utonium op Samurai Jack?) of een mix van hallucinogenen, maar ook hier kunnen we onze heil zoeken in de alchemie. In het serieuze naslagwerk The Fullmetal Alchemist zien we dat het onmogelijk is om een homunculus te maken zonder de Steen der Wijzen, een legendarische alchemistische substantie. Dit bestaat onder andere uit mensenoffers. Dit ondersteunt dan ook meteen onze theorie: professor Utonium is wel een casanova, maar hij verkiest het vermoorden van zijn overwinningen boven een gezond seksleven.

Cartoon Network wilde geen kinderreeks met 'ass' in de titel

In de eerste versie was er overigens geen sprake van Element X, maar liet de professor een blik 'whoop ass' vallen in zijn brouwsel. In het Engels is 'a can of whoop ass' vrij vertaald een pak rammel en de show zou aanvankelijk ook eerst The Whoopass Girls heten, maar Cartoon Network wilde geen kinderreeks met het woordje 'ass' in de titel.

Explosie

Zelf aan de slag gaan? Dan is enige voorzichtigheid wenselijk. In de aflevering Twisted Sister zien we op een bepaald moment dat Bubbles, Blossom en Buttercup op een dag een vierde zusje willen maken maar het niet zo nauw nemen met de receptuur van professor Utonium. Het resultaat was Bunny, een mentaal en fysiek gehandicapte Powerpuff Girl die op het einde van de aflevering ontploft. Of hoe sommige series uit onze jeugd in retrospect best wel fucked up zijn.

0
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Reactie toevoegen