De hittegolf deze zomer heeft niet enkel voor veel waterpret gezorgd, maar ook voor een extreme droogte op de landbouwgronden. Hierdoor zijn veel oogsten mislukt en dan vooral die van de aardappelen. Miniem ongemak of bedreiging van onze Belgische identiteit?
Even een situatieschets. Je gaat een avondje uit in de Overpoort. Zoals gewoonlijk wordt er weer behoorlijk wat bier verzet en ook die midnight snack mag er niet aan ontbreken. Na een lange nacht ga je je roes lekker uitslapen in je bedje zonder te denken aan die les van morgen om half negen. Maar wat gebeurt er nu? Het lijkt wel alsof je plots wel wat meer geld kwijt bent dan de vorige keren. Voor je "What the f*ck?!" roept en onhandig de dichtsbijzijnde stoeprand afkeilt uit pure colère en omdat je toch nog halfdronken je weg probeerde te maken naar voorgenoemde les, denk dan maar eens aan de wet van vraag en aanbod. En aan de biologie van de aardappel.
Een beetje agronomie
Aardappelen worden over het algemeen best niet op te natte gronden geteeld, maar de droogte van het afgelopen voorjaar en deze zomer waren wel zeer extreem, zelfs voor onze o zo geliefde patatten. Wat ze wel kunnen doen is deze overdaad aan zonlicht omzetten in voedingsstoffen, maar daar is dan weer water voor nodig. Deze droogte heeft er dus voor gezorgd dat er veel aardappelen beschimmeld zijn. De rest zijn eerder aan de kleine kant.
Wat heeft dit nu te maken met die duurdere nachten in de Overpoort? Doordat de productie van de aardappelen naar beneden gaat, gaat de prijs omhoog. Een aantal chipsfabrikanten hebben hun productie al verlaagd. Onder andere Crocky heeft aangekondigd dat ze bepaalde soorten niet meer kunnen produceren en geen promoties zullen doen tot ten minste het einde van het jaar. Ook de gistprijzen zijn omhoog gegaan, dit verklaart waarom een gemiddelde pint meer kost. Een aantal brouwerijen twijfelen zelfs of ze de prijs niet best nog wat verhogen.
En dan naar de trots van ons kleine Belgenlandje: onze frieten. Uit wat we nu weten kunnen we concluderen dat ook de frieten in de Overpoort duurder en kleiner zullen worden. Staan ons echt zo'n barre tijden te wachten? We bezochten de plaats delict Stefano’s place voor een getuigenis.
Groot voor de tijd van het jaar
Stefano wijdt ons in over de de perikelen van de verwerkte aardappelenverkoop. "We hebben net onze prijzen al opgeslagen, zoals elke drie jaar. De vraag is nu of we ze nog eens moeten opslagen, want de aardappelen zijn inderdaad behoorlijk verduurd dit jaar." Van het zogezegde kleinere formaat heeft hij naar eigen zeggen nog niet veel bewijzen gezien. "Integendeel, ik vind ze zelfs erg groot voor de tijd van het jaar."
Of het opslagen van de prijzen potentiële comfortfood-zoekende klanten zal afschrikken is nog niet duidelijk. "Ik moet eerst nog afwachten wat de concurrentie doet, maar zelfs dan zijn we bijna verplicht. Als de anderen opslagen, volgen wij ook natuurlijk. Meestal zijn het de studenten die ons dat komen melden. Zolang je maar niet de eerste bent."
De eerste slachtoffers zijn alvast onze bierliefhebbers, want ook de bierprijzen zijn door misoogsten de hoogte ingeschoten. We hoeven niet te wachten op slecht nieuws van de cacaoboeren om te beseffen wat er gaande is: de opwarming van de aarde is er op uit de Belgische identiteit langzaam maar zeker te vernietigen. Of het om een complot zou gaan van multinationals of een kosmisch toeval laat ik in het midden, maar het is zeker dat onze solide ongezonde eetgewoontes nu eenmaal niet zonder een ongematigde consumptie van vettig eten en drinken kunnen. Ongeacht de prijs.
Reactie toevoegen