Wetenschapskort

Door de insecten de brug niet meer zien

Eendagsvliegen terroriseren een brug die over de Susquehanna River in centraal Pennsylvania loopt. Waar dit gezien kan worden als een nachtmerriescenario voor iedereen met entomofobie (een angst voor insecten), is dit in werkelijkheid het bewijs van een sterk staaltje natuurbehoud. Hoewel de rivier voorheen te vuil was voor de soort om te bivakkeren, is het water na een grootschalige opkuis terug helder. Hier maken de insecten gretig gebruik van, en ze nemen hun hele familie mee. Maar de grote hoeveelheid insecten, ze zijn met duizenden, maakt het de lokale bevolking lastig. Zo hebben ze meerdere accidenten veroorzaakt op de brug. De situatie was in 2015 zelfs zo ernstig dat er vrachtwagens nodig waren om de insectenkarkassen, die zo hoog waren opgestapeld dat ze tot de knieën reiken, op te ruimen.

Resistente bacterie krijgt nieuwe uitdaging

Toen Alexander Flemming per toeval het antibioticum uitvond, werd er geschiedenis geschreven. Indertijd had niemand verwacht dat bacteriën zich zoveel jaar later zouden leren beschermen tegen onze vele antibiotica. Maar resistente bacteriesoorten hebben een nieuwe uitdager. De meeste antibiotica richten zich op het verzwakken van de celwand van bacteriën of zorgen ervoor dat ze bepaalde eiwitten niet kunnen produceren. Een nieuw antibioticum, dat nu nog getest wordt binnen laboratoria, richt zich echter op de secretie-eiwitten binnen de celwand van de bacterie. Door deze uit te schakelen kunnen bepaalde eiwitten de bacterie niet meer uit. Het gevolg is een zodanige toename aan eiwitten dat de bacterie explodeert, met een onvermijdelijke dood als gevolg.

Ancient alcohol

Wat was er eerder, brood of alcohol? De gegiste producten bestaan al voor duizenden jaren en de vraag boeit archeologen al voor enkele decennia. Nu hebben archeologen van de Stanford University in een grot in Israël de oudste restanten van bier tot nu toe gevonden. Om preciezer te zijn; de restanten die teruggevonden zijn, hebben hun oorsprong 13 000 jaar geleden. Het brouwen van het goedje kende meerdere fasen en was een arbeidsintensief proces. Daarom wordt er gedacht dat het bier eerder bij speciale gelegenheden, zoals bij bepaalde rituelen, gebruikt werd. Toch is er geen duidelijke winnaar, brood en bier lijken een even lange geschiedenis te hebben. En of onze voorouders een druppeltje te veel zouden drinken? De kans is niet zo groot gezien het lage alcoholpercentage van het goedje en de grote moeite die het kost om het te maken.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen