Haute Koture

Tips en tricks voor een stijlvol kotleven

Al jaren droom je van een prachtig kot met een enorm hoog Pinterestgehalte, tot het zover is en je beseft dat leuke kussens een fortuin kosten en muurkleuren niet te kiezen zijn. Wat nu? Hoe maak je van die kamer waar nog DNA van je zeven voorgangers op het meubilair plakt een leefbare plaats? Enkele vuistregels.

Regel 1: More is more

De witte simpele ruimte met het schattige plantje en de rustieke lamp is bullshit. Je zit op kot, je bent een student, geen veertigjarige huisvrouw. Het zijn de laatste jaren van je leven waarin kitsch, absurde vakantiefoto’s en gekleurde lampen nog vredig samen kunnen leven. Combineer alle kleuren die je tegenkomt, zoek jezelf een tuinkabouter en koop dat zeeppompje in de vorm van een konijn. Simplicity werkt alleen als je in staat bent te investeren in spullen van de Piet Moodshop, en laat ons eerlijk zijn, daar wandel je enkel binnen om eens rond te kijken.

Regel 2: Vind planten die hun plan trekken

Het beeld van een bohémien kot vol planten is in werkelijkheid zo goed als nooit realiseerbaar. Tenminste toch niet voor langer dan een week. Als jouw naam niet Tante Kaat is of je geen zeer groene vingers hebt zorg je dus best voor planten die tegen een stootje kunnen. Hierbij is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je de planten minstens twee dagen per week niet kan verzorgen. Reken hier nog eens je drukke studentenleven bij en je komt al snel uit op zeven dagen.

Het beeld van een bohémien kot vol planten is in werkelijkheid zo goed als nooit realiseerbaar

Vetplanten zijn de oplossing voor alle voorgaande problemen. Zo goed als geen snoeiwerk nodig, kunnen lang zonder water en zijn tegenwoordig overal te verkrijgen. Voel je vooral niet slecht als het verzorgen van een plant te veel verantwoordelijkheid wordt en je de druk na enkele dagen al niet meer aankan. Je bent zeker niet alleen. Aveve biedt zelfs een apart assortiment 'Kamerplanten voor kotstudenten' aan, van minicactussen tot sanseveria's en graslelies.

Regel 3: Zeg nee tegen cliché

IKEA-spullen zijn onvermijdelijk, omdat ze prijs-kwaliteit erg vaak gewoon niet te kloppen zijn. Aanraders zijn dan ook zeker en vast het aardappelmesje waarmee je elk etenswaar behalve aardappels zal snijden, alle mogelijke opbergdoosjes voor onder je bed en in je kasten en de dekmatrassen die het leed van een standaard kotmatras aanzienlijk verminderen. Belangrijk is wel dat je je niet laat vangen door de aanlokkelijke prijzen van deze gigant. Sommige producten neem je best zelfs niet in huis als ze gratis zijn. Mocht je zelfs nog maar durven te overwegen om de Lack-tafel van 5,99 euro aan te schaffen, kan je het sowieso vergeten om ooit nog een stijlvol studentenbestaan te leven. Naast het feit dat ze de onoriginaliteit zelve is, is ze gewoon ook niet stevig. In de showroom mag ze dan nog zo mooi staan blinken, na enkele voordrinken, een intens Halli Galli-toernooi of een periode als voetsteun kan je de bovenste laag er simpelweg afschrapen. Daarnaast zijn ook alle kussens met een Gullklocka-overtrek, elke mogelijke Björksta-fotoafdruk en het hele assortiment Papaja-bloempotten absoluut te vermijden.

Regel 4: DIY

Zag je ooit al een kort do-it-yourself filmpje dat ongewenst begon te spelen wanneer je voor de zoveelste keer door je Facebook-nieuwsfeed scrolde? Van eenpansgerechten tot innovatieve keukenhacks. In enkele seconden wordt een resultaat getoond waar je na een uur sukkelen alleen maar van kan dromen. Klinkt dit jou bekend in de oren, dan zijn volgende tips zeker iets voor jou! Zo niet, hoort bij een nieuw jaar toch altijd een nieuwe uitdaging, of roep je gewoon de hulp in van je mama of zus! Je laatste vakantie-uren zijn dan ook het ideale moment om het wat rustiger aan te beginnen doen en een ouderwetse knutselnamiddag te houden.

In enkele seconden wordt een resultaat getoond waar je na een uur sukkelen alleen maar van kan dromen

Tover je witte kringloopwinkeltassen om met gekleurde nagellak en geef ze zo een prachtig marble-patroon, stop je keukengerei in een zelf gepimpt blik of gebruik oude Schampers om schattige pennenhouders te weven. Thuis nog massa's plastic dino's liggen? Spuit ze goud, maak er een gat in en creëer zo megakitcherige vaasjes voor je net aangekochte vetplantjes. Leen tot voor de blok de kerstlichtjes van thuis en gebruik de draad om foto’s aan te hangen. Hang voor een extra dromerige of sexy sfeer tule aan je plafond boven je bed. Ook zelfgemaakte vlaggetjes of een uitgeknipte spreuk zorgen direct voor een gezellige sfeer. Mag je geen gaatjes maken in je muren? Dubbelzijdige plakband en kneedlijm werken even goed zolang je maar niet aan je decoratie gaat hangen. Een prikbord of magneetbord kan best duur zijn, toch is het een echte musthave! Je maakt dit makkelijk zelf door wijnkurken op kleine plakjes te snijden en zijdelings aan elkaar te kleven. Zo kies je jouw vorm helemaal zelf en kan je het zo groot maken als je wil. Je hoeft hiervoor echt geen handige harry te zijn. Als deze filmpjes je geweldige resultaten kunnen tonen in slechts enkele seconden lukt het jou vast ook wel tot iets acceptabel te komen in minder dan een uur. Pinterest en YouTube zijn de ideale knutselbuddy's!

Regel 5: Geen al te groot licht 

Niets is zo ongezellig als twee grote TL-lampen waarvan je ogen pijn doen bij het opstaan. Je zou voor minder in je bed blijven liggen. Pak daarom je verlichting slim aan. Zorg voor genoeg verschillende lichten verspreid in je kot zodat je de sfeer hiermee kan bepalen. Tijdens het studeren zorg je voor goede verlichting zodat je niet in slaapt valt. Of zodat je geen last krijgt van je ogen natuurlijk. Steek enkele lampjes aan rond je bed bij een filmavond. Zorg voor beperkte verlichting rond je eettafel of ga ineens tot het uiterste en dineer enkel nog bij kaarslicht. Gedimde lichten creëren gegarandeerd meer sfeer. Het is niet in elk kot toegestaan om kaarsen aan te steken en ook voor je eigen veiligheid pas je hier best mee op. Leuke alternatieven zijn ledtheelichtjes of kerstlampjes waarbij je eventueel een pingpongballetje over elk lichtje steekt.

Kortom: laat je creatieve geest volledig los. Schuim nog snel enkele rommelmarkten af. Plan dat verplichte IKEA-bezoek in (vergeet niet te pauzeren voor een portie köttbullar). En onthoud, hoe leuk je kot in het begin van het jaar wel niet lijkt, op het einde van het academiejaar, als het vol staat met herinneringen, souvenirs en rommel die je vrienden hebben achtergelaten zal je er het meest van houden.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen