Plantjes kweken 101

(Succes niet gegarandeerd)

Beste plantenmoordenaar of potbodemleek, wilt u deze lente eindelijk eens wat wildernis op kot? Bent u het beu uw groene vriendjes te zien sterven? Treur niet langer, want hier is een simpele handleiding voor uw planten op kot.

De lente staat voor de deur: de zon schijnt wat harder, de dagen worden wat langer en de studenten lopen rond met een blije bakkes. Een mens zou er als het ware een natuurliefhebber van worden. Misschien is het dan ook geen slecht idee om de natuur wat dichter bij ons te brengen. Huisdieren zijn echter geen optie voor de gemiddelde kotstudent, en voor een tuin hebben de meesten wellicht geen geld. Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid: planten op kot!

Maar hoe begin je eraan? Of beter gezegd: hoe zorg je ervoor dat die plant die je van je ouders kreeg niet dood is na twee weken? Aangezien ik zelf nog wat groen ben achter de oren, trok ik naar de kotgenoten Mon en Elena, twee zelfuitgesproken 'plantofielen'.

Waarom je ze houdt

Aangezien ik ervan uitga dat enkele sceptici het goede weer niet als een geldig argument beschouwen om een eigen bos aan te leggen, begin ik met de vraag waarom studenten zich überhaupt bezighouden met het verzorgen van planten. "Het is gewoon tof," antwoordt Mon zonder erover te moeten nadenken. "Als je even niet op je kot geweest bent en je daarna terugkomt, zie je dat ze gegroeid zijn. Of als een plant begint te bloeien, da's een heel leuk gevoel." Elena vult lachend aan, "Ja, de eerste bloesem, dat is een beetje als wanneer uw kind voor de eerste keer 'mama' zegt."

"Dat groen maakt alles meteen veel gezelliger."

"Ik merk het ook meteen als iemand geen planten heeft op kot", gaat Elena verder. En dat kan ik enkel beamen: de vele planten die zich in het kot van de natuurliefhebbers hebben opgestapeld zorgen voor een erg huiselijke sfeer. "Het is ook gewoon esthetisch, hè," verduidelijkt Mon, "dat groen maakt alles meteen veel gezelliger." Voor zij die minder kunstzinnig van aard zijn, zijn andere toepassingen mogelijk. "Een van onze kotgenoten, Wouter, heeft een hele collectie vleesetende planten staan. Die geven een soort zoetige stof af die vliegjes aantrekken, waarna ze dichtklappen of de vliegen vastzitten in de stof - de precieze werking hangt een beetje af van soort tot soort. Er staat er nog maar even eentje in de keuken en je merkt wel dat we daar nu minder last hebben van vliegen. Zeker in de zomer is Wouter daar erg tevreden over."

"De eerste bloesem dat is een beetje als wanneer uw kind voor de eerste keer 'mama' zegt." -Elena

Waar je ze vindt

Nu iedereen overtuigd is planten te verzamelen, is de vraag natuurlijk waar we ze kunnen vinden. "Ik ben niet echt een fan van Ikea-planten", vertelt Mon me meteen. "Ook koop je beter geen kruidenplantjes in de winkel, die lijken wel voorgeprogrammeerd om snel te sterven. Voor kruiden heb je veel meer aan zaadjes." Elena bevestigt deze raad. "In veel winkels worden die planten niet gekweekt in de potten waarin je hen koopt. Ze worden daar net voor de verkoop massaal in gestoken. Vaak hun wortels wat lomp afgesneden zodat ze er allemaal in zouden passen. Ze hebben daar vaak ook geen ramen, dus het zijn niet zo'n goeie leefomstandigheden."

Waar haal je je planten dan wel? Mon heeft een antwoord klaar: "De meeste van mijn planten komen voort uit stekskes van andere planten. Een stekske is een stukje van een andere plant dat je moet proberen wortel te laten schieten om dan zelf te kunnen planten. Dat werkt wel niet altijd en het hangt een beetje af van plant tot plant, maar vaak als je een blaadje in het water legt komen daar weer wortels aan en heb je een nieuwe plant."

Planten zijn dus in feite een soort Pokémon-kaarten.

Elena benadrukt ook de sociale dimensie, "Er zijn heel leuke markten in Brussel waar je goeie planten kunt gaan kopen. Soms ga ik daar met wat vrienden naartoe en dan proberen we er zo veel mogelijk mee te brengen. En wat ook leuk is aan die stekskes is dat je die kunt ruilen. Als jij een plant hebt die ik ook wel graag zou willen, kunnen wij onderling twee stekskes uitwisselen. Op die manier verspreidt een plant zich binnen een vriendengroep." Planten zijn dus in feite een soort Pokémon-kaarten, maar dan zonder dierenmishandeling. "Tegenwoordig heb je zelfs Facebookgroepen waar je planten kunt uitwisselen," vult Mon aan, "en in NEST is er denk ik ook een plaats waar je met je stekskes terecht kan." 

Hoe je ze verzorgt

Allemaal leuk en wel, maar hoe zorgen we er nu voor dat onze plantjes niet meer doodgaan? Allereerst is het misschien goed om te weten met welke planten je het best kan beginnen. "Vetplanten zijn een erg goed idee als je nog niet zo veel ervaring hebt," legt Mon uit, "zeker een cactus is erg simpel, daar moet je in de praktijk echt niks aan doen. Momenteel zijn ook pannenkoekplanten erg populair. Die zien er erg leuk uit en zijn erg makkelijk te verzorgen. Maar eigenlijk zijn bijna alle planten haalbaar, als je ze maar goed verzorgt."

"Ik heb hier nu nog planten die nog bij mijn moeder op kot stonden."

Je hebt wel wat kennis nodig van je eigen kot, zoals Elena benadrukt: "Natuurlijk licht is echt een must als je wil dat je planten een beetje gezond zijn. Als je geen raam hebt, zal het erg moeilijk worden. En als je wel een raam hebt is het een beetje zoeken hoe je ze het best positioneert." De verzorging zelf is voor Mon een beetje trial and error, "Iedere plant is anders, dus ik kan je niet zeggen hoeveel water je moet geven aan je plant. In de praktijk is het altijd een beetje proberen als je een nieuwe plant hebt. Wat ik eerst doe, is wat info opzoeken over de plant. Zo kun je bijvoorbeeld weten dat een vleesetende plant veel zonlicht en water nodig heeft omdat die afkomstig is uit het regenwoud."

Ook hoef je volgens Mon niet te panikeren als het er slecht aan toe gaat met je plant. "Er zijn in feite maar vier dingen die kunnen misgaan bij als je een plant verzorgt: te veel of te weinig licht en te veel of te weinig water. Als het even misgaat, is het zoeken. Zet hem wat verder van het raam, geef hem wat meer of minder water. Meestal zal je wel zien waar de plant positief op reageert. De fout die veel mensen maken, is eigenlijk niet dat ze te weinig, maar te veel water geven. Als je een plant goed verzorgt, kan die lang meegaan. Ik heb hier nu nog planten die nog bij mijn moeder op kot stonden." Elena voegt daar wel nog een praktische raad aan toe: "Je moet niet te veel planten op kot zetten. En hou er ook rekening mee als je in de weekends naar huis gaat of soms maanden niet op kot zit."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen