Behalve mijne kleine, want da's een brave

Drugs online verkopen, mag dat wel?

Niet eens uw kot uit moeten komen om een avondje 420 blaze it voor te bereiden klinkt al makkelijk, en als het ook nog onder een naam als Gentstudent wordt geregeld, wordt het pas echt mooi. Is (of was) Gentstudent.nl een droom die uitgekomen is, of is het concept toch wat verdacht?

Op Gentstudent.nl konden geïnteresseerden wiet bestellen die vervolgens binnen de 24 uur aan huis geleverd werd. Sinds een week is de website echter van het internet gehaald. Zij die er nu naar surfen krijgen de boodschap 'Domain not yet active' te zien.

Van coffeeshop naar coff-e-shop

Ons leven speelt zich voor een groot deel online af. Dat de gekste webwinkels als paddenstoelen uit de grond schieten, is dus geen verrassing. Deze zomer lagen de visitekaartjes van Gentstudent.nl al voor het rapen in het Citadelpark. Toch kwam de site pas recent in opspraak nadat er kaartjes uitgedeeld werden op middelbare scholen. Hun voornaamste doelgroep is echter de Gentse studentenpopulatie, waardoor de naam 'Gentstudent' snel gekozen was. Het populaire Snapchat-account met dezelfde naam liet via enkele snaps al weten dat ze niets met de website te maken hebben. "Please gebruik uw verstand en koop uw wiet niet online", stuurden ze hun volgers naar aanleiding van de mediahetze.

De mensen achter de site claimen in Het Nieuwsblad dat ze niet willen dat Gentse studenten slechte wiet kopen: "Er wordt zo veel troep verkocht tegen belachelijk hoge prijzen. Daar willen we verandering in brengen. We zijn geen oplichters en nemen zelf heel wat risico." "Dit argument zou opgaan mocht Gentstudent.nl drugs verkopen waarbij de zuiverheid er echt toe doet", zo betwijfelt student en tevens recreationeel drugsgebruiker Alexander* hun nobele beweegredenen. "Dat de wiet die nu circuleert echt troep is, en bijvoorbeeld laced is met amfetamines of wat dan ook, is volgens mij nonsens." 

Smoke weed everyday

Hoewel hij al ervaring heeft met online drugs bestellen, is Alexander niet van plan gebruik te maken van sites als Gentstudent.nl: "De sites die ik bezocht, bevonden zich steeds op het darknet. Ik gebruikte bitcoin om te betalen en versleutelde alle berichten manueel. Als je een website host op het clearweb, wat het geval is bij Gentstudent.nl, laat je een spoor na. Ik weet niet hoe competent de mensen achter die website waren in het uitwissen van hun sporen, maar ik weet wel dat ze mijn betaalgegevens en mijn adres zouden hebben. Daarnaast kan de overheid je internetverkeer ook opvragen bij Proximus of Telenet. Stel dat ze overijverig zijn en van Gentstudent.nl een voorbeeld willen maken, dan ben ik toch blij dat ik die site nooit gebruikt heb."

"Websites als Gentstudent.nl laten een spoor na" - Alexander

"Het internet is een betrouwbare, snelle bron met een groot aanbod", verdedigt Alexander het online bestellen van drugs. "Wanneer je andere drugs dan wiet wil kopen, weet je online beter wat je aan het kopen bent: verkopers geven een zuiverheidspercentage of dosis aan, die zeker betrouwbaarder is dan wat je op straat zou kopen. Natuurlijk is er nog altijd een risico aan verbonden, want het blijft een nauwelijks gereguleerde markt." Zoals op websites als 2dehands of eBay speelt ook hier de reputatie van de verkopers een grote rol. "Een verkoper die op leugens gepakt wordt, moet zijn reputatie helemaal opnieuw proberen opbouwen."

Gedoogbeleid

De Gentse politie was al langer op de hoogte van de site, maar zegt dat het lastig is om er tegen op te treden omdat het hun territoriale bevoegdheid overschrijdt. Professor strafrecht Gert Vermeulen beaamt dit. "Het Belgisch strafrecht wordt toegepast in België en in een relatief beperkt aantal gevallen buiten België", legt hij uit. "Het gaat om een Nederlandse site die zich in de URL richt op Gent. Dan kan je debatteren of dit een handeling is die plaatsvindt buiten of op het Belgisch grondgebied, omdat ze zich met de verkoop richt op ons grondgebied. Ik denk dat je juridisch kan zeggen dat het om een verkoopsaanbod gaat dat zich vanuit Nederland actief uitstrekt tot België en volgens mij is dat een geladen spoor, maar ik ben niet helemaal zeker. Dat is niet geregeld in het recht, omdat het internet op vlak van Europa en het cybercrimeverdrag nog niet 100 procent op punt gesteld is, maar men probeert daar wel afspraken rond te maken."

"Deze situatie is niet 100 procent geregeld" - prof. Vermeulen

Volgens Vermeulen richt de website zich duidelijk op een Gents doelpubliek en levert ze ook in het Gentse, wat maakt dat de feiten zich hier plaatsvinden. Zelfs dan is het niet makkelijk om er achteraan te gaan: "Er zal wat speurwerk nodig zijn: de politie zal een rechtshulpverzoek moeten indienen bij de Nederlandse collega's, die op hun beurt onderzoekshandelingen kunnen bevelen ten aanzien van Nederlandse serviceproviders om te achterhalen wie achter de site zit. Het is ook niet meteen gezegd dat er Nederlanders achter de site zitten. Misschien zijn het wel Russen, bijvoorbeeld?" aldus Vermeulen. "Tussen bevoegdheid en effectief handelen zitten een aantal tussenstappen die niet noodzakelijk leiden tot een succesvol onderzoek."

War on drugs

Of mensen die iets van de site hebben gekocht nu moeten panikeren? "In België is de koop en verkoop van drugs, zelfs softdrugs, verboden, maar er is een vervolgingsbeleid dat heel transparant is gecommuniceerd: bij verkoop aan meerderjarigen en bij beperkte dosis geldt de laagste vervolgingsprioriteit, wat wil zeggen dat men de facto niet zal vervolgen. Als je een kilo wiet hebt gekocht, zit je wel met een probleem natuurlijk."

"Als je een kilo wiet hebt gekocht, zit je wel met een probleem natuurlijk" - prof. Vermeulen

Voor wie zich afvraagt hoe het nu precies zit in België, doen wij even - geheel informatief - de praktijk uit de doeken. Op Cannabis Hulp lezen we dat als een minderjarige betrapt wordt op bezit van wiet, de politie de ouders altijd op de hoogte brengt en een proces-verbaal opstelt. Voor meerderjarigen wordt aan bezit voor persoonlijk gebruik inderdaad de laagste vervolgingsprioriteit gegeven. In Nederland wordt gedoogd dat je vijf gram of vijf plantjes bezit, in België gaat bezit voor persoonlijk gebruik over maximum drie gram of één plant. In zo'n gevallen zal er dus niet vervolgd worden, tenzij het bezit gepaard gaat met verzwarende omstandigheden of als het de openbare orde verstoort. Smoren op je kot kan dus eventueel, smoren in het Citadelpark niet. 

*Om de anonimiteit van onze getuige te verzekeren, werd een pseudoniem gebruikt.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen