Menig Republikeins senator heeft er ons recentelijk aan herinnerd dat president Trump 'nog aan het leren is om president te zijn'. Na een jaar regeren leek het ons dan ook hoog tijd om enkele Amerikaanse studenten een rapport van hun leerling-president te laten opstellen.
Het presidentschap is geen gemakkelijke opgave: werkervaring is vrijwel onmogelijk, je krijgt van alles de schuld, en werkzekerheid heb je al helemaal niet. Geen wonder dus dat Mr. Trump weleens een foutje maakt. Het valt echter op hoe vaak hij door zijn partijleden wordt vergeleken met een student. "He's still learning! He's new to all of this!", lijkt de nieuwe slogan van de Republikeinse Partij.
Maar zoals we allemaal wel weten, is het studentenleven meer dan alleen maar leren en uitgaan. Er moeten ook punten worden verdiend. Daarom stelden we vier Amerikaanse studenten bij wijze van een vroeg examen enkele vragen over hun president.
Marcos Nuñez Carter - Seattle
Marcos is een student aan de Western Washington University. Hij is een van de vele Amerikanen met een dubbele nationaliteit: zijn moeder is een Mexicaanse professor uit Guadalajara, zijn vader een Amerikaan uit Seattle. Trump zou dus genoodzaakt zijn de wall door Marcos heen te bouwen, zoals hij lachend zegt als ik hem vraag naar zijn benarde situatie.
Welke impact heeft de verkiezing van Trump gehad op jouw dagelijkse leven?
"Om eerlijk te zijn: niet zo heel veel. Hij komt natuurlijk iedere avond op het nieuws, maar mijn dagelijkse leven is grotendeels hetzelfde gebleven. Ik ga nog steeds naar de les, ga nog steeds uit met vrienden en speel nog steeds gitaar. Daar kan de regering niet veel aan veranderen. Sommige sociale problemen zijn wel aan het ontsporen. Als latino in de USA heb ik altijd wel racisme gekend, maar het afgelopen jaar is de aard ervan veranderd. Onder Obama hadden sommige mensen het gevoel dat ze enkel in het geheim racistisch mochten zijn, maar nu gebeurt het allemaal open en bloot. Closet racists komen uit de kast. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat er ook meer kritiek op komt. Iedereen is plots veel actiever in de politiek; we pikken het niet meer als onze regering niets aan onze problemen doet."
Op welke manier denk je dat de USA zal veranderen onder Trump?
"Dat vind ik een erg moeilijke vraag, ik geloof dat het nu nog alle kanten op kan. Trump is er met zijn presidentschap duidelijk in geslaagd een paar wonden in de VS open te krabben, maar ik geloof nog altijd dat het mogelijk is om die wonden te helen. Ik weet dat het een beetje idealistisch klinkt, maar als we er als land niet in slagen onze problemen met racisme en sociale ongelijkheid op te lossen, zal het fout aflopen."
Als Trump dit ooit zou lezen, wat zou je hem dan willen zeggen?
"Daar zou ik eens heel lang en diep over moeten nadenken. Ik zeg liefst geen overhaaste dingen."
Caroline Norfleet - Poughkeepsie (New York)
Aan de andere kant van het land leeft een meisje dat in een heel andere wereld dan Marcos lijkt te leven. Caroline is een studente aan Marcalester College, een universiteit in de staat Minnesota. Zij heeft geen dubbele nationaleit, wel even veel twijfels.
Welke impact heeft de verkiezing van Trump gehad op jouw dagelijkse leven?
"Ik denk dat ik zoals heel veel andere Amerikanen plots de drang heb gekregen om veel actiever te worden in de politiek. We gingen er bij Obama van uit dat de regering aan onze kant stond, maar nu heerst er echt een gevoel van verslagenheid. Trump had niet eens de meeste stemmen en toch is hij nu onze president. Dan begin ik me toch vragen te stellen over ons politieke systeem. Vroeger volgde ik het Witte Huis vanop afstand, maar nu probeer ik zo veel mogelijk mee te zijn met het nieuws. Alleen zo kunnen we onze stem laten horen. Aan de andere kant zie je ook dat extreem-rechts het gevoel heeft meer macht te hebben. Het gaat verder dan enkel Charlottesville. Zelfs in mijn universiteit, die over het algemeen erg liberaal is, duiken nu soms swastika's op in de toiletten of op de banken. Dat is natuurlijk nog vrij onschuldig, maar een jaar geleden was zoiets ondenkbaar."
Op welke manier denk je dat de USA zal veranderen onder Trump?
"Ik denk dat hij nu zijn eigen partij aan het veranderen is. Ik heb de Republikeinen nooit hoog in het vaandel gedragen, maar hun huidige reacties had ik echt nooit kunnen voorspellen. De meesten lijken er absoluut geen probleem mee te hebben blindweg Trumps kant te kiezen, zolang ze er maar van kunnen profiteren. Ik denk dat de kiezers dat niet zullen appreciëren bij de volgende verkiezingen."
Als Trump dit ooit zou lezen, wat zou je hem dan willen zeggen?
"Het zou me verbazen als Trump zou luisteren naar rationele argumenten, dus ik ga het maar laten bij 'Go to hell'."
Daniel Choi- Providence (Rhode Island)
Daniel is een student aan Brown University, een van de acht prestigieuze Ivy League Universities, maar hij is ook een Zuid-Koreaan die voor zijn studies volledig is aangewezen op zijn visum. Hij mag dan wel niet gaan stemmen, maar ook hij ondervindt de gevolgen van Trump.
Welke impact heeft de verkiezing van Trump gehad op jouw dagelijkse leven?
"Mijn leven is niet echt veranderd door de regering zelf, maar eerder door de reacties op de regering. Ik hoef het nieuws maar aan te zetten en er worden me duizend nieuwe verhalen met Trump in de hoofdrol naar het hoofd geslingerd. Dat is moeilijk voor studenten die proberen politiek actief te zijn. Iedereen rond mij wil voortdurend protesteren, maar er is gewoon te veel om tegen te protesteren. We staan machteloos. Persoonlijk ben ik vooral teleurgesteld. Ik had altijd wel verwacht dat het mogelijk was dat Trump zou winnen, maar ik had me nooit echt voorgesteld hoe het precies zou zijn. Ongeacht je politieke overtuiging lijkt het bijna alsof Trump in iedere mogelijke situatie de foute keuze wil maken. Het enige lichtpuntje is dat je kan zien dat de mensen het niet langer pikken."
Op welke manier denk je dat de USA zal veranderen onder Trump?
"Uiteraard is de politiek constant aan het veranderen, maar ik denk dat deze periode uitzonderlijk belangrijk zal zijn voor de twee partijen. De twee grote vragen zijn of de Republikeinse Partij populistisch zal blijven en of de Democratische Partij zichzelf nog zal kunnen redden. Ik zou hier nog verder over kunnen uitweiden, maar dan zou ik aan het speculeren zijn."
Als Trump dit ooit zou lezen, wat zou je hem dan willen zeggen?
"Ik zou zeggen: 'Je bent niet speciaal. Wat je ook mag denken, je bent geen alwetende en algoede God. Zelfs de grootste presidenten hebben adviseurs. Maar iedereen rond jou probeert je op dit moment te manipuleren om van je te profiteren en zegt in de tussentijd wat je maar wil horen. Probeer alsjeblieft je job te doen of neem ontslag. Groetjes van een immigrant.'"
Reactie toevoegen