Droak, droak, lelijken droak
Toen in 1993 in Henan, China, een fossiel ei met een opgekrulde kleine dino erin werd gevonden, wist niemand tot welke soort het diertje behoorde. Al heel snel kwamen stemmen met mogelijke oplossingen, maar zeker wist men het niet, want nog nooit had iemand zulke grote dino-eieren gevonden. Toen ze het fossiel in detail onderzochten en het vergeleken met ander dinomateriaal, kwamen Chinese onderzoekers tot de constatatie dat ze met een nieuwe dinosoort in hun handen zaten. Ze doopten het: ‘babydraakje van China’, ofwel Beibeilong Sinensis. Ter visualisatie: deze nieuwe soort was een gigantische vogelachtige dino die eieren legde in nesten ter grootte van tractorbanden. Zo’n ding zou je niet willen wakker maken om eieren van te nemen voor je ochtendomelet.
First I was afraid, I was petrified
Nog nieuws uit dinoland! Al in 2011 werd door een Canadese mijnwerker een 110 miljoen jaar oud fossiel gevonden, maar nu stellen de archeologen het versteende beest open voor het publiek. Een unicum, want het fossiel is zo goed bewaard gebleven dat het aandoet als een standbeeld. Een overstroomde rivier trok het dode dier de zee in en door de onderzeese zoutwaterbegrafenis werden de schubben en het pantser in alle details bewaard. Het stuk fossiel beslaat de snuit tot de heupbeenderen van een nieuwe soort nodosaurus. Het Smithsonian zegt dat het beest een vijf meter lange herbivoor was en leek op een kruising tussen een hagedis en een leeuw. Je kan er zelf naar kijken in het Canadese Royal Tyrrell Museum of Paleontology. Misschien wat ver, maar het is het waard. Dinosauriërs blijven immers echt de max.
Surprise, bitch
Geen dinosaurus deze keer, maar we blijven in schubbige sferen. De Albany-adder, een giftige slang die men uitgestorven achtte, is springlevend gevonden in Zuid-Afrika. De kleine zeldzame Albany-adder is amper bekend en dat is onterecht, want dit dier heeft de meest indrukwekkende wenkbrauwen van het hele slangenrijk. Het flawless diertje was al bijna tien jaar niet meer gezien en wetenschappers vreesden dat het de allerlaatste de pijp aan Maarten had gegeven. Het zou hen niet verbaasd hebben: het verkleinen van hun habitat bleek al eerder een groot probleem te zijn. Maar niet dus! Sneaky snek. Helaas is hun ongestoorde chillperiode in Zuid-Afrika nu voorbij: aangezien wetenschappers weinig van de slangensoort weten, zullen de vier gevonden exemplaren grondig bestudeerd worden. Big Brother is watching you.
Reactie toevoegen