Vooruitblik op de festivalzomer: Gent Jazz

De affiche van Gent Jazz pronkt weer met indrukwekkende namen. Ook dit jaar zullen wij ons met een dagelijkse recensie van Gent Jazz voordoen als kenners van het genre, maar niet zonder u eerst een pretentieuze preview te geven.

Mama's jazzje

Norah Jones

Het lijkt een klassieke editie met focus op kwaliteit te worden voor het festival. Twee jaar geleden was Lady Gaga nog te gast in de Bijlokesite, een commercieel experiment dat niet tot het gewenste effect leidde. Haar fans waren immers niet happig op een bezoek aan een jazzfestival, en de jazzliefhebbers bleven weg omwille van het populaire aspect. Niettemin blijft Gent Jazz goed trouw aan haar vaste succesformule die bestaat in een afwisseling van jazz, pop en een crossover voor een gemengd publiek. Deze zomer lijkt Norah Jones die artiest te zijn waar ook jouw mama eens naar wil kijken. Op zondag 9 juli komt de New Yorkse zangeres haar nieuwe album voorstellen, exclusief voor België. Daarmee heeft de 38-jarige de eer om het eerste driedaagse luik van het festival af te sluiten, waarin enkele van de beste nog levende grootmeesters geprogrammeerd staan. De echte diva van deze affiche is dan weer Grace Jones, die op 6 juli de openingsdag zal afsluiten.

"Deze zomer lijkt Norah Jones de artiest te zijn waar ook jouw mama eens naar wil kijken"

Jazz in my pants

Herbie Hancock door Guillaume Laurent

Op vrijdag 7 juli, zal Herbie Hancock nieuw werk laten horen, ongetwijfeld afgewisseld door een van zijn zovele hits waarmee hij in de jaren 60 fusion jazz toegankelijk maakte. Dezelfde dag is ook Christian McBride te zien, een van de meest gevraagde bassisten van zijn generatie.

Kenners herinneren zich nog hun eargasm tijdens de laatste passage van Wayne Shorter in 2012. Op zaterdag 8 juli zal hij opnieuw zijn legendarische footprints achterlaten op het podium van de Bijloke. Alsof er nog niet genoeg legendes de revue zullen passeren, komt ook  McCoy Tyner eens zijn pianoskills, die hij heeft ontwikkeld tijdens zijn samenwerking met John Coltrane, showen.

Jazz we can

Kamasi Washington

"Kamasi Washington vond het vorig jaar zo leuk dat hij nog eens terugkomt"

Kamasi Washington vond het vorig jaar zo leuk op Gent Jazz dat hij nog eens terugkomt op 13 juli, een herkansing voor wie er zoveel over gehoord heeft maar het moest missen. Diezelfde donderdag komt ook het Belgische STUFF. nog eens hun ding doen. Meer eigen kweek de dag erna met Trixie Whitley, die voor de verandering een elektronische set met minimale bezetting zal brengen in haar thuisstad. Afsluiten doet het festival gewoonlijk met iets compleet niet-jazzy, maar met de avant-garde van Einstürzende Neubauten krijgen we toch een iets meer eigenzinnige stijl dan dEUS, afsluiter van vorig jaar. Een wanhopig commerciële koers is dit jaar duidelijk niet weggelegd voor Gent Jazz.

Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen