Wetenschapskort

Douchebag grandpa

Vraag jij je soms ook af wie je vroegste voorouders geweest zouden zijn? Hoe zagen ze eruit? Waren het grote leiders of simpele slaven? We komen het wellicht nooit te weten, maar wetenschappers van Cambridge University vermoeden wel dat onze tot nu toe oudste bekende voorvaderen echte zakken waren. Microscopisch kleine zakken van ongeveer één millimeter lang met een mond die hoogstwaarschijnlijk ook dienst deed als anus. Dit wezentje, dat in fossielen nabij de kust van China ontdekt werd en de naam Sacchorhytus draagt, leefde zo'n 540 miljoen jaar geleden tussen het zand op de bodem van de zee en zou een gemeenschappelijke "voorouder" zijn van heel wat gewervelde diersoorten.

Kwalhalla

We blijven nog even in het thema van de zakvormige zeedieren, want ook over ieders favoriete steekbeest, de kwal, valt iets interessants te melden. Er is namelijk een kwallensoort, de turritopsis dohrnii, die biologisch onsterfelijk is. Een seksueel volwassen T. Dohrnii kan bij blootstelling aan ziekte, koude, agressie of andere vormen van stress regresseren naar de poliepfase, waardoor een nieuwe kolonie aan poliepen gevormd wordt die later opnieuw tot "nieuwe" individuele kwallen zullen uitgroeien. Dit kan dankzij een soort proces van celtransdifferentiatie waarbij de oorspronkelijke functie van cellen verandert.

Fantoomberichten

Ooit al van ‘Phantom Vibration Syndrome’ gehoord? Misschien niet, maar de kans dat je er al mee te maken hebt gehad, is groot. Phantom Vibration Syndrome, ook wel ‘fauxcellallarm’ of ‘, ‘ringxiety’ genoemd verwijst namelijk naar de overtuiging dat je je gsm hoort trillen terwijl dit niet het geval is. Het “omg-ik-heb-vrienden”-gevoel gevolgd door de realisatie dat je helemaal niet zo belangrijk bent dus. De precieze oorzaak van PVS is nog onbekend, maar een mogelijkheid is dat mensen, zeker wanneer ze telefoon verwachten, andere geluiden die ongeveer dezelfde frequentie van ongeveer 1000 tot 6000 Hz moeilijker kunnen identificeren.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen