België & alcohol

We hebben een alcoholprobleem

"We drinken met z'n allen te veel", klonk het de afgelopen weken meermaals in de nationale media. Het VAD (Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs) heeft eind november de alcoholrichtlijn aangepast: de drempelwaarde is nu tien glazen alcohol per week. Deze richtlijn lag eerst op 21 glazen per week voor mannen en 14 voor vrouwen, maar die is nu dus voor beide geslachten drastisch verlaagd. Het advies is ook om de alcoholconsumptie te spreiden over meerdere dagen en het inlassen van alcoholvrije dagen. Het verschil tussen mannen en vrouwen was er voordien niet zonder reden. Vrouwen lopen namelijk meer risico op lichamelijke gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals borstkanker. Mannen hebben echter een verhoogde kans op verslaving, verkeersongevallen en kwetsuren, wat de balans in de nieuwe richtlijn verklaart. Nu horen we sommigen denken: "huh, tien glazen, da’s een gemiddeld avondje in de Overpoort?" En laat nu net dat een pijnlijke bevestiging zijn van de aard van het probleem: alcohol zit zeer diep ingeburgerd in onze cultuur. Dat geldt trouwens niet enkel voor studenten. Zo’n tien procent van de Vlaamse bevolking heeft een problematisch alcoholgebruik, waarvan opvallend meer mannen dan vrouwen.

 

Alcoholrichtlijn

Naast adviescentra zoals het VAD houdt ook de politiek zich de laatste tijd veel bezig met de alcoholconsumptie van de burgers. Er zijn plannen om de drempel om alcohol te kopen te verhogen van 16 naar 18 jaar. Deze optrekking van de leeftijdsgrens vond twee jaar geleden reeds plaats bij onze noorderburen. Ook is er sprake van een heus alcoholplan: de politiek is erop gebrand om de alcoholproblematiek breed en geïntegreerd aan te pakken. Een echt concreet plan ontbreekt echter nog: de meningsverschillen tussen regeringspartijen CD&V en Open-VLD zijn op dit moment nog te groot. Dat bleek eind oktober, toen de IMC (Interministeriële Conferentie - Maggie De Block samen met verschillende gemeenschappen) geen concrete resultaten opleverde.

Tenslotte dan toch nog een lichtpuntje na al deze negatieve berichtgeving over alcohol: er werden linken gelegd tussen een stof in tequila, genaamd agave tequilana, en het voorkomen van osteoporose (botontkalking). Er zijn dan toch nog mogelijkheden tot verantwoord drinken. Cheers!

Kadertekst bij ''Biervrij Boozen'' artikel over Bizar Cafe

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen