Waarom studenten zo (lock)down zijn

Het leven in lockdown is niet altijd een pretje. Dat beseft ook de UGent die een groot onderzoek naar mentaal welzijn in deze tijden lanceerde. We brengen u de resultaten, mét duiding.

Je voelt je als student waarschijnlijk niet optimaal. Zo niet: hoera! Al voel je je waarschijnlijk nog steeds minder goed dan de oudere generaties. De faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen en de faculteit Recht en Criminologie deden namelijk een grootschalig onderzoek bij 2889 personen, waaronder 774 studenten. Hieruit bleek dat studenten zich eenzamer voelen dan mensen in andere werksituaties. Verder rapporteren studenten meer angst en depressieve gevoelens. Ook relatiestress en verbale agressie zijn in grotere mate aanwezig bij studenten. Ten slotte mag het ook niet verbazen dat studiestress en het verlies van de studieconcentratie aanwezig zijn bij de studenten. Studiestress komt in dat geval vooral voor bij vrouwen. Tegenover dit alles staat echter wel dat studenten zich minder zorgen lijken te maken om besmet te raken.

Always on my mind

Is dit nu eigenlijk bijzonder? Hebben studenten niet altijd meer last van negatieve gevoelens? Professor Koen Ponnet verklaart: "Op basis van de 'Gezondheidsenquête 2018' weten we dat angst en depressieve gevoelens vaker voorkomen bij de leeftijdsgroep 35-55 jaar. Uit verschillende andere studies blijkt bovendien dat vooral ouderen last hebben van eenzaamheid." Waarom dat zo anders is tijdens een lockdown, kan professor Ponnet ook verklaren: "Mensen zijn sociale dieren en hebben nood aan sociaal contact. Het is voornamelijk in de leeftijdsperiode van 16-24 jaar dat we veel sociale contacten leggen, die vaak blijven bestaan voor de rest van ons leven." Zoals iedereen die wel eens een ochtend in een vreemd bed is wakker geworden kan getuigen, zijn deze contacten vaak van vluchtige aard. Het is pas later, als studenten beginnen werken, dat die vluchtigheid mindert en contacten steviger worden. Daarnaast bevinden jongeren zich tegenwoordig ook in minder evidente situaties, om het mooi te benoemen. Laat ons zeggen dat opgesloten zitten met je partner of kinderen een heel ander gevoel is dan opgesloten zitten met je ouders. 

Iedere blandino kan natuurlijk getuigen dat het leven na je studies een grote, onzekere zwarte vlek is

"Jongvolwassenen hebben ook, meer dan ouderen, het gevoel dat hun toekomst nog niet vastligt en dat ze alle kanten uit kunnen", vertelt Ponnet. Iedere blandino kan natuurlijk getuigen dat het leven na je studies een grote, onzekere zwarte vlek is, waar je best niet te lang bij stilstaat. Dat een medische en een daarbij horende economische crisis niet echt bevorderlijk zijn voor deze onzekerheid, is vrij vanzelfsprekend.

Een zomer zonder?

De grootste langetermijngevolgen voor de studenten zijn er voor de eerstejaarsstudenten en de studenten in het laatste jaar: "Het eerste jaar is een kantelmoment omdat alles nieuw is: je leert nieuwe vrienden kennen, je krijgt grote hoeveelheden leerstof te verwerken en je wordt geconfronteerd met veel vrijheid. Terwijl je in het middelbaar elke les aanwezig moest zijn, heb je aan de universiteit vaak de keuze om een les al dan niet te volgen." En voor de laatstejaars: "Je weet dat je na de universiteit je vrienden niet meer zoveel zal zien, je vraagt je af wat de toekomst je zal bieden, of je maakt je misschien zorgen of je al dan niet op je pootjes zal terecht komen." Professor Ponnet vertrouwt ons echter bemoedigend toe dat mensen zeer veerkrachtig zijn: "Het kan nooit blijven regenen. De zon komt altijd weer schijnen."

Het gevoel van controle te hebben over je toekomstplannen is belangrijk

Een groter ongemak is echter de onwetendheid voor de vakantieplannen: het strand van Blankenberge ligt symbolisch even ver als bergvakanties in Zuid-Amerika en scoutskampen in de verre onbekende Limburgse vlaktes: "Een belangrijke factor is of de versoepelde maatregelen stand zullen houden. Stel dat je over drie weken te horen krijgt dat je toch op vakantie of op scoutskamp kan, maar dat een paar weken later deze maatregel noodgedwongen teruggeschroefd wordt, dan is dat een serieuze domper. Het gevoel van controle te hebben over je toekomstplannen is belangrijk."

Waarom onderzoeken we dit eigenlijk?

Wat is nu het nut van zulk onderzoek? Als student vraag je je misschien af waarom de UGent zoveel moeite heeft met onderwijs in lockdown. Dat komt omdat de situatie onvoorzien is voor iedereen: zowel voor studenten als voor onderwijspersoneel. Dit soort onderzoek toont aan waar de pijnpunten liggen en welke factoren precies een invloed hebben op onze gezondheid. "Zo kunnen we prioriteiten stellen, en aanbevelingen doen op welke zaken er eerst ingezet moet worden", aldus professor Ponnet. Elke hogeschool en universiteit heeft hier dus baat bij, net als de regering. Zo zie je maar dat het loont om even vijf minuutjes te nemen om een survey in te vullen!

Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
De echte bron van mijn depressie is dat de unief zegt dat ze solidair gaan zijn en er eigenlijk niets veranderd is tov de normale situatie. Hoeveel is er nu echt veranderd? En welke richtingen (en leerlingen) lijden er het meest onder? Daden spreken meer dan woorden (mijn examens gaan mooi door zonder aanpassingen buiten meerkeuzevragen)

Reactie toevoegen