Vreedzaam protest leidt tot gewelddadige politie-interventie

Studenten getuigen over politiegeweld

Op zaterdag 12 oktober protesteerden enkele honderden mensen in Brussel vreedzaam voor een beter klimaatbeleid op initiatief van Extinction Rebellion. Toen de politie in actie kwam, sloeg alles om. Er zou sprake zijn geweest van onnodig politiegeweld, excessief machtsvertoon en onverschilligheid tegenover gearresteerden die zichtbaar pijn leden. 

Sinds deze ochtend (13/10, red.) heerst er verontwaardiging. Online circuleren allerlei getuigenissen van protesteerders over het wangedrag van de politie. Er zouden mensen knock-out geslagen zijn, waterkanonnen zijn bovengehaald en een groot deel van de protesteerders zouden nodeloos op de grond gehouden zijn. Hoe kan een vreedzaam protest zo'n reactie losmaken bij de politie?

Van hippiekamp naar gevangenenkamp

Matilde De Cooman, een Genste studente, beweert rustig aan het chillen te zijn geweest met haar vrienden op het plein en zo geprotesteerd te hebben tegen de regering, die volgens hen het klimaatprobleem negeert.

Emiel Lenaert, een student die ook aanwezig was, getuigt: “Niemand van het protest was bij mijn weten agressief of gewelddadig. We hebben wel het Koningsplein bezet, maar daar werd niet gevochten of gevandaliseerd. Mensen zaten en stonden gewoon. Het was eigenlijk een beetje een hippiekamp.” De politie was van in het begin al in groten getale aanwezig. “Een beetje buiten proportie zelfs.” 

De Cooman bevestigt dat er vrij veel politie aanwezig was voor een vreedzaam protest: “We twijfelden nog even of we weg moesten omdat er zo veel agenten verschenen, tot ze plots begonnen op te trekken en ons als een kudde schapen zo dicht mogelijk bijeen dreven.”

"Niemand van het protest is agressief of gewelddadig geworden. Het was eigenlijk een beetje een hippiekamp" - Lenaert

Merkwaardig genoeg heeft de politie de groep niet eerst gewaarschuwd om de betogers de kans te geven om weg te gaan. Ze zijn meteen overgegaan tot geweld en arrestaties. “Er was overal pepperspray en traangas. Ik voelde op een gegeven moment dat een agent mij sloeg met zijn matrak. Ze hebben niet eens geprobeerd ons zonder geweld van het plein en de tramsporen af te krijgen”, vertelt De Cooman. “We wisten dat we de weg versperden en voelden ons daar ergens wel slecht bij. Maar de politie had ons moeten meedelen dat indien we niet zouden wijken, de arrestatie zou volgen.”

Zinloos politiegeweld

“Er waren mensen die de paleistuinen wilden binnendringen. Wanneer zij over het hek probeerden kruipen, werden ze onmiddellijk gearresteerd. Hoewel de mensen zich niet verzetten tegen die arrestaties, duwde de politie hen hardhandig met hun hoofd tegen de grond. Toen een vriendin van mij aan de agente vroeg of hij een beetje kalmer kon zijn, glimlachte ze en wierp haar een kusje toe. Ze wou echt duidelijk maken dat zij hier de macht in handen had”, getuigt Lenaert. 

Nadat de politie ook nog het waterkanon had bovengehaald, werden de demonstranten in de groep van De Cooman echt bang: “We waren volledig omsingeld door de politie en we waren superbang dat de agenten het geweld zouden verderzetten. Niemand van ons (de actievoerders, red.) had wapens bij, dus we konden ons onmogelijk verweren.” 

Hierna meldde de politie dat ze iedereen in de groep zou arresteren. De protesteerders kregen de kans om zich aan te geven of met geweld gearresteerd te worden. “Ik zag verderop een meisje die aan het filmen was en een agent sloeg haar telefoon uit haar hand en ging met zijn zware bottinen op haar hand staan. Dat was voor ons het signaal dat we ons het best gewoon gewonnen zouden geven. Er was geen pers meer aanwezig om deze onmenselijke behandeling te filmen”, vertelt De Cooman. Daarna werden ze gedwongen om op de grond te gaan liggen met hun armen voor zich uit en kregen ze allemaal spanbandjes om de polsen.

Lenaert benadrukt dat er ook attente agenten aanwezig waren: “Soms vroegen ze ons of alles oké was en of onze handen niet te veel pijn deden door de spanbandjes.” 

Arrestatie zonder informatie

Toen De Cooman werd weggevoerd naar een politiekantoor in de buurt, zag ze dat een van de protesteerders binnenkwam met een gezicht vol bloed. “Hij smeekte om een ambulance, maar een van de agenten die een medische opleiding had gevolgd zei dat dat niet nodig was. Daarna viel die man flauw en riep iedereen naar de agenten om toch een ambulance te bellen. Die werd pas twintig minuten later gebeld.”

“In het kantoor zelf werden we niet losgemaakt, was het veel te warm en mochten we niet naar de wc. Er werd geen rekening gehouden met vrouwen die hun maandstonden hadden, of mensen die medicijnen moesten nemen. De repliek van de agenten was 'dat het niet hun probleem was'.”

Vanaf Lenaert administratief was aangehouden, werd hij naar een grote cel gebracht waar 35 mensen zaten, die zich er een uur mochten bezighouden met alles wat ze bij hadden. Er was zelfs iemand koffie aan het maken met zijn gasvuurtje.  Daarna werden ze vijf uur in een cel zonder hun bezittingen gehouden.

Bij De Cooman was het verloop van haar vasthouding net iets minder rooskleurig: “Wij wisten niet hoe laat het was en hoelang we nog zouden vastgehouden worden. Bovenal wisten we niet wat onze rechten waren en de agenten deelden dat ons ook niet mee toen we erom vroegen. We mochten onze familie ook niets laten weten en we konden niet aan onze gsm omdat we vastgebonden waren.”

“Het was niet fijn dat de agenten geen Nederlands of Engels praatten", vertelt Emiel. "Alles werd mij uitgelegd in het Frans en wanneer ik zei dat ik dat niet begreep, gingen ze toch door in het Frans. Ik heb dus geen idee van wat mij daar allemaal gezegd is geweest. Uiteindelijk ben ik ook om 3 uur 's nachts, wanneer ik geen vervoer naar huis meer had, vrijgelaten. Ik moet wel zeggen dat er ook agenten waren die wel vriendelijk waren. Zo zijn er sommige komen vragen of alles oké waren en of we geen pijn hadden aan onze handen.” 

Duidelijk signaal aan de klimaatbeweging

“Ik heb al eerder bezettingen meegemaakt. Er is niet met ons onderhandeld. We hadden geen keuze om weg te gaan of vrijwillig gearresteerd te worden. We werden niet geïnformeerd en dat is onrechtvaardig. Het hele optreden van de politie was voor ons een duidelijk signaal van bovenaf dat we beter zouden ophouden met klimaatprotesten. Maar deze ervaring zal ons in geen geval tegenhouden om op straat te blijven komen voor het klimaat op dezelfde geweldloze manier.” 

Er is recent een onderzoek naar het excessieve politiegeweld opgestart. Of deze gebeurtenissen betekenen dat klimaatprotesten vanaf nu op repressieve wijze in de kiem gesmoord zullen worden, is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is voor de demonstranten, is dat er nog weinig geduld is met de klimaatbeweging.

De politie was niet bereikbaar voor commentaar.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen