Studio 100 koopt nu al rechten op formatiegesprekken

Musicalversie van onze nationale politiek in aantocht

CEO’s Gert Verhulst en Hans Bourlon riepen de pers samen om hun nieuwe project voor te stellen. Ze kondigden aan dat Studio 100 de rechten op de musicalversie van de formatiegesprekken aangekocht heeft, nog voor ze afgelopen zijn.

Het productiehuis zet hiermee zijn traditie van muzikale bewerkingen van breekpunten in de (inter)nationale geschiedenis voort. Na Wereldoorlogen 1 en 2, de regeerperiode van Boudewijn en de diefstal van de chocolade én limonade door meneer Spaghetti is het nu dus de beurt aan de moeizame regeringsvorming.

Een logische beslissing

Dat het een vreemde beslissing is, spreekt Studio 100-baas Gert Verhulst tegen: “Een vreemde keuze? Dat vind ik absoluut niet. Regeringsvormingen staan garant voor een stevige portie drama. Bovendien, als je kijkt naar de musical die we nu spelen (40-45, red.), is het zelfs vanzelfsprekend.” De vragende blikken van de aanwezige journalisten beantwoordde Verhulst met een diepe zucht, en daaropvolgend een verhelderende uitleg: “Kijk, eigenlijk zijn alle elementen uit onze succesformule ook in de formatie aanwezig. Je hebt de nazi’s. Als je geen nazi’s hebt, kan je het eigenlijk al vergeten.”

Als je geen nazi's hebt, kan je het vergeten

“Dan zijn er nog de communisten. Die bestaan wel en doen veel dingen, maar die ga je gewoon zo veel mogelijk negeren. Veel te oninteressant, dat levert geen publiek op,” vervolgt Verhulst. Hans Bourlon pikt daarop in: “De parallellen met ons vorige successtuk (14-18, red.) zijn ook treffend. Net als toen zit iedereen vast in zijn eigen stellingen en bombardeert men er maar op los. In geen van de twee gevallen komt er echt schot in de zaak.”

Cast met vertrouwde gezichten

Naast de verhaallijn vertoont ook de cast opvallend veel gelijkenissen met vorige Studio 100-producties. Jonas Van Geel verft gewoon zijn haar zwart en trekt een pak aan, et voilà, c’est Tom Van Grieken. Jelle Cleymans zal - dankzij zijn buitengewone acteertalent - geen enkele moeite hebben met de overgang van collaborateur naar N-VA-voorzitter De Wever. Diens partijgenoot Francken zal gespeeld worden door Philippe Geubels (elke overeenkomst met bestaande historische personen berust op louter toeval).

Dries Van Langenhove zal ongetwijfeld schitteren als Niels Destadsbader

Ex-kandidate van ‘K3 zoekt K3’ Nora Gharib zal Meyrem Almaci spelen. Op de suggestie van enkele persmuskieten dat dit enkel het geval is omdat Gharib de enige actrice met allochtone roots binnen Studio 100 zou zijn en er eigenlijk vrij weinig andere fysieke gelijkenissen tussen de twee zijn, reageerde Verhulst woest: “Leugenpers van Eyeworks (wannabe Studio 100, red.)! Eruit!”

Verder zal Dries Van Langenhove ongetwijfeld schitteren als Niels Destadsbader en zal de bril van Eugène Van Leemhuyzen Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten spelen. Sp.a-voorzitter Crombez wordt vermoedelijk vertolkt door Conner Rousseau, die al liet weten “Een beke zenuwachtig, maar wel echt kei-enthousiast” te zijn. Hij las reeds verscheidene boeken over acteren. Wie de rol van PVDA’er Peter Mertens op zich neemt, is nog niet bekend. Bourlon ontkent dat de reden voor de nog niet ingevulde vacature is dat men van de acteur in kwestie verwacht dat hij het gedeelte van zijn loon boven de €1.600 afstaat aan Studio 100. Toen uw reporter een bedenkelijk gezicht trok, was het antwoord van Bourlon: “Dat heet Method Acting en jij kent er niks van, omhooggevallen stukje student.”

Kabouter Lui zal dan weer de rol van de volledige Waalse politiek op zich nemen.

Vol van verrassingen

De heel aandachtige lezer heeft natuurlijk een afwezige van middelmatig belang opgemerkt. Voor de rol van CD&V-voorzitter Beke heeft het succesvolle duo een verrassing in petto. “Het is geen grote rol, dus we denken dat we ons deze folie wel kunnen veroorloven. We zullen voor dit personage gewoon de grootste en saaiste nerd uit het publiek selecteren, en knopen hem een oranje das om. Het enige criterium is dat het eentje met een bril moet zijn”

Een ware revolutie in de musicalwereld!

 “Dat is niet de enige nieuwigheid in de musical,” gaat Verhulst enthousiast verder, “we verwerken er zelfs een echt meta-stukje in. Een ware revolutie in de musicalwereld!” Begeleid door Ivan De Vadder zullen Verhulst en zijn trouwe vriend Samson in het gezelschap van Hans Bourlon, die zijn zuur kijkende zelve mag zijn als Walter Zinzen, telkens de politieke gebeurtenissen op het podium fileren in het decor van het Canvas-programma ‘De Afspraak op Vrijdag’. Omdat het voor de aanwezige reporters nogal onduidelijk was hoe dat in in zijn werk zou gaan, sommeerde Verhulst meteen Danny Verbiest, en begon het drietal aan een voorproefje van wat de musicalgangers te wachten zal staan:

 

Samson: Waaah Gertje, wat zijn dat dan, zo’n tomatengerechten?

Gert: Ach nee Samson: formatiegesprekken!

*Bourlon kijkt alsof hij net een halve liter citroensap heeft gedronken*

*publiek giert het uit*

“Niet alleen de inspiratie voor het stuk komt uit de politiek,” vervolgt Verhulst, “we hebben er ook een aantal mensen uit de sector in verwerkt.” Zo werd onder andere kersvers ex-voorzitter van het Vlaams Parlement Kris Van Dijck aangetrokken om de catering en het backstage-amusement te verzorgen. Carl Devos, de succesauteur van een veelheid aan entertainende politieke stukken, inclusief alle 879 versies van ‘Een Plattegrond van de Macht’, is verantwoordelijk voor de regie.

Het belooft alweer een prachtige Studio 100-productie te worden, waarvan de hele familie (ook jij, racistische oom) kan meegenieten. Verder wenst de schrijver van dit stuk te benadrukken dat elke onkritische of positieve ondertoon louter toeval is. Als u deze reporter deze zomer op één van de meer dan 50 attracties van Plopsaland De Panne ziet zitten, dan heeft hij dat zelf betaald en maakt hij zeker geen gebruik van een -volledig fictieve- gratis seizoenspas.

0
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)

Reactie toevoegen