Dit is een opiniestuk van een van onze redacteurs, niet de mening van Schamper.
Iets minder dan twee jaar geleden maakte Vlaanderen kennis met Schild en Vrienden via een beruchte Pano-reportage. In deze 'Pano' zagen we het resultaat van het harde werk van Dries Van Langenhove om een nogal problematische memegroep in een, naar zijn woorden, 'metapolitieke vereniging' te veranderen.
Schild en Vrienden (S&V) had voor de Pano-reportage echter al een naam gemaakt voor zichzelf. Zo stonden zij bekend voor hun gecoördineerde intimidatie-acties tegen mensen aan alle kanten van het politieke spectrum, die niet met hen akkoord gingen. Van leden van Comac, tot centrumrechtse figuren die niet meestapten in hun meer radicale ideologie. Die ideologie blijkt duidelijk uit de gigantische hoeveelheid berichten die gelekt werden uit de S&V-Discordchat. Racisme, een afkeer voor de LGBTQ-gemeenschap, seksisme, ultranationalisme, antisemitisme en waarschijnlijk nog wel een paar woorden die klinken alsof ze thuishoren in een documentaire over de Tweede Wereldoorlog.
Persoonlijk ben ik een grote voorstander van tweede kansen en geloof ik ook niet dat alle leden van Schild&Vrienden een stel fascisten zijn
Van Langenhove omschreef S&V als een 'metapolitieke organisatie'. Dat wil zeggen dat het niet zijn doel was om direct aan verkiezingen deel te nemen, maar hij eerder maatschappelijk de algemene politieke tendens wilde beïnvloeden. Concreet wilde hij dit doen met een 'mars door de instellingen'. Deze, ironisch genoeg maoïstische, term wijst op een strategie waarbij een groepering probeert zo veel mogelijk verschillende posities in te nemen in de maatschappij om vervolgens deze instellingen van binnenuit te beïnvloeden. Zo zaten er bijvoorbeeld S&V'ers in de Vlaamse Jeugraad en in verschillende politieke partijen.
Van Langenhove zelf was lid van de Raad van Bestuur, het hoogste bestuursorgaan aan de UGent. Ook in de Sociale Raad en in een hoop facultaire raden werden er in de verkiezing van 2018 een hele hoop S&V'ers verkozen. Zo kwam recent Wolfgang van der Veken Vyncke, ex-lid van S&V en huidige vicevoorzitter van het KVHV-Gent in opspraak toen hij in 'De Afspraak' loog over zijn verleden als lid van Schild en Vrienden. Wolfgang werd verkozen als studentenvertegenwordiger (stuver) in de raad van de faculteit letteren en wijsbegeerte.
Ondertussen heeft Dries zijn zetel in de Raad van Bestuur ingeruild voor een stoffig zeteltje in het federaal parlement en een onafhankelijke partijkaart bij het Vlaams Belang. Na het uit elkaar vallen van S&V zat de UGent, net als vele andere instituties die het slachtoffer waren geworden van de lange mars, echter met een probleem. Wat doe je met de ex-S&V'ers die beweren spijt te hebben van hun betrokkenheid met Schild&Vrienden?
Persoonlijk ben ik een grote voorstander van tweede kansen en geloof ik ook niet dat alle leden van Schild&Vrienden een stel fascisten zijn. De factoren die ertoe hebben bijgedragen dat iemand lid werd van de vereniging en de zaken waarvan ze op de hoogte waren eenmaal ze lid waren, dragen ertoe bij dat de S&V-leden niet allemaal over dezelfde kam geschoren kunnen worden. Wanneer een ex-lid spijt betuigt voor wat hij of zij toen gedaan heeft, lijkt het mij ook beter hun lidmaatschap in het verleden te laten.
Dat brengt ons echter tot de ex-S&V'ers die minder spijt betuigen. Wolfgang is vicevoorzitter van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond of KVHV-Gent, een conservatieve studentenvereniging van de UGent waar ook Dries Van Langenhove als student begonnen is. In tegenstelling tot andere rechtse studentenverenigingen, zoals Jong N-VA UGent, heeft KVHV-Gent een eerder laks beleid als het gaat over ex-leden van de vereniging. Behalve Wolfgang is ook hun huidige praeses, Robin Gouwy, een oud-lid.
Willen jullie echt dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de speech van Jeff Hoeyberghs, betrokken waren bij Schild&Vrienden en voor geen een van deze dingen enige spijt betuigd hebben een van de machtigste posities aan onze universiteit krijgen?
KVHV heeft nogal extreemrechtse politieke opvattingen. Zo gelooft de praeses van hun Leuvense afdeling dat Congo 'beter af was als kolonie' en schreef de praeses van hun Antwerpse afdeling Filip Brusselmans, die nu voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement zetelt, een transfoob opiniestuk over Bo Van Spilbeeck. KVHV-Gent raakte eerder dit jaar in opspraak nadat ze Jeff Hoeyberghs uitnodigden voor een "lezing". KVHV-Gent weigert overigens zich van de uitspraken in deze lezing te distantiëren, dit heeft ertoe geleid dat zij eerder dit jaar door de universiteit geschorst werden.
Maar waarom zeg ik dit allemaal? Eind deze maand zijn er verkiezingen aan de UGent. Robin Gouwy, de praeses van KVHV-Gent, komt op voor de Raad van Bestuur, Thais Aerts, lid van KVHV-Gent en oud-lid van KVHV Antwerpen, komt op voor de Sociale Raad. In hun campagne hebben ze al laten weten dat ze de richting Diversiteit&Gender zouden willen afschaffen, vinden dat de UGent zich niet moet inzetten voor mentaal welzijn, gezegd dat diversiteit geen streefdoel is en dat ze geen geld willen uitgeven aan 'abstracte kunst'. Hun campagne maakt ook gebruik van een hele hoop verwijzingen naar het Vlaams Belang, zoals hun slogan 'Studenten Eerst'. Een hele hoop van deze standpunten roepen een hoop vragen op, jammer genoeg wensten beide kandidaten ook niet deel te nemen aan het debat met de andere kandidaten voor de Sociale Raad en Raad van Bestuur, zoals Dries dat ook twee jaar geleden niet wenste te doen.
Ik begrijp dat een hele hoop studenten misschien nog niet van plan waren om te gaan stemmen in de stuver-verkiezingen. Daarom deze oproep. Willen jullie echt dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de speech van Jeff Hoeyberghs, betrokken waren bij Schild&Vrienden en voor geen een van deze dingen enige spijt betuigd hebben, één van de machtigste posities aan onze universiteit krijgen?
Van maandag 27 april (negen uur 's morgens) tot en met donderdag 30 april (twaalf uur 's middags) kunnen alle stemgerechtigde studenten aan de UGent hun stem uitbrengen. Ik hoop dat we dit jaar niet opnieuw Dries verkiezen.
Reacties
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
Reactie toevoegen