MuST read: studenten gezocht voor het GUM

UGent heeft naast verschillende leslokalen, sportinfrastructuur en ontspanningszalen ook een heus museum met Plantentuin. Klinkt interessant? Inderdaad, en je kan er via MuST (Museum Student Team)  als student achter de schermen aan de slag.

Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) is geopend in maart 2020. De GUM-medewerkers zijn nu echter nog op zoek naar studenten die willen meedenken over komende exposities en willen bijleren over de werking van het museum. Michaël Mariën geeft graag een woordje uitleg. 

Waarom is MuST opgericht?

"Het GUM en de Plantentuin bereiken als nieuw ‘Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst’ een breed publiek en richten zich in het bijzonder tot de groep 15- tot 25-jarigen. In 2018, twee jaar voor onze opening, was onze jongste medewerker 28 jaar. Dat betekende dat onze belangrijkste doelgroep, de jongeren, nog niet mee aan tafel zat. Daar wilden we verandering in brengen. We wilden hen nog meer betrekken, nog meer luisteren naar hoe zij een museum willen beleven. Een oproep voor het MuST (Museum Student Team) werd gelanceerd en we kregen massaal reactie. Daaruit werd dan een groep van 30 enthousiaste studenten uit meer dan 25 verschillende richtingen geselecteerd."

Wat doen die studenten allemaal bij jullie?

"Als MuST-lid beleef je een jaar vol leuke activiteiten. We zien elkaar buiten de blok (hoewel we hen ook een exclusief plekje bieden om te blokken in het museum) en vakantieperiodes ongeveer tweewekelijks. We houden MuST SALONS, waarbij we met de jongeren en experten in gesprek gaan rond thema’s als ‘Hoe ga je om met menselijke resten in een museum?’ en ‘Hoe ontwikkel je rondleidingen?’, of we houden brainstorms over toekomstige expo’s. We gaan ook ‘Op stap met de sleutelbos’. Dan nemen we de MuST-studenten mee in collecties die ze anders niet te zien zouden krijgen. Stel je lange rekken voor met bokalen of duistere gangen met archeologisch materiaal. En af en toe eten we ook gewoon samen pizza, want MuST is ook een gezellige vriendengroep geworden."

Is de werking de afgelopen jaren veel veranderd?

"De eerste jaren werkte het MuST vooral achter de schermen. Dat was uniek, want je krijgt niet vaak de kans om de geboorte van een museum van zo dichtbij mee te maken. Zo betrokken we het team bij belangrijke beslissingen, zoals de keuze van onze museumteksten, en gidsten ze onze bezoekers tijdens de openingsmaand langs hun MuST SEES: hun favoriete objecten en verhalen in het museum. Intussen zijn we vier jaar verder. Elk jaar komen er nieuwe MuST'ers bij. De afspraak is immers dat je vertrekt als je afgestudeerd bent of 26 jaar wordt. En zo ontstond ook X-MuST, de alumnigroep van MuST, waar je bij kan blijven zolang je maar wilt. Die groep van MuST'ers en X-MuST'ers heeft de voorbije jaren, door mee te werken en workshops te volgen, een grote kennis opgebouwd over het museum en over hoe andere musea werken. Ze nemen steeds meer het heft in eigen handen om zaken te organiseren. Zo zullen ze dit jaar deels instaan voor de organisatie van MuseumNacht en loopt er een traject rond podcasting."

"Ondertussen maakt MuST deel uit van het DNA van het GUM en de Plantentuin: er zetelt een X-MuST'er in onze adviesraad en er werken MuST'ers mee aan onze beleidsplannen. We betrekken hen ook bij alle aspecten van onze werking, van collectie tot communicatie, van onthaal tot expo’s. MuST'ers krijgen ook de kans om de gidsenopleiding te volgen en ook zelf te gidsen en hierin te groeien."

Waarmee zijn jullie op dit moment bezig?

"In het GUM zijn we nu volop bezig met onze populaire expo 'PHALLUS. Norm & Vorm', en alle activiteiten daarrond. Achter de schermen zijn we ook al aan onze toekomstige expo bezig. De MuST'ers kennen het thema al, maar het is nog geheim."

Naar welke studenten zijn jullie nog op zoek?

"We zoeken studenten uit heel verschillende opleidingen, van kunstwetenschappen tot biologie, van fotografie tot psychologie. Die mix maakt het net zo interessant. En of je nu laatste- of eerstejaars bent, dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je er zin in hebt! De enige regel: je moet nog studeren en maximum 25 lentes oud zijn."

Voel je het kriebelen? Stel je dan hier kandidaat! Je hebt nog tot zes oktober. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen