Vanaf maandag 7 maart zijn mondmaskers niet langer verplicht in de leslokalen gebouwen van de UGent. Ook het voorleggen van een Covid Safe Ticket in studentenrestaurants vervalt. Wat ook wegvalt, is de verplichting voor lesgevers om lessen op te nemen.
Op vrijdag 4 maart kondigde het Overlegcomité nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Mondmaskers zijn vanaf maandag niet langer verplicht, behalve op het openbaar vervoer en in de zorgsector. In het onderwijs vallen ze dus wel weg. Het blijft evenwel aanbevolen een mondmasker te dragen op drukke plaatsen binnen en plaatsen waar je geen afstand kan houden. Ook het Covid Safe Ticket (CST) gaat op de schop en hoeft niet langer gescand te worden wanneer je een horecagelegenheid binnengaat, tenminste in België.
Voortaan geen scan van een lichtjes verveelde student aan de ingang van het studentenrestaurant
De Universiteit Gent volgt de beslissing van het Overlegcomité. Vanaf maandag mogen studenten weer zonder mondmasker naar de les komen. Ook voor andere activiteiten in UGent-gebouwen, zoals lezingen, is het mondmasker niet langer verplicht. In zijn traditionele nieuwe-maatregelen-mail vermeldt de rector wel dat er voldaan moet worden aan "de ventilatienormen". Met andere woorden: de CO2-meter die de meeste proffen negeren mag niet in het rood gaan.
Het einde van het CST betekent niet alleen dat je op café niet telkens op zoek moet naar waar je identiteitskaart nu weer zit, maar ook dat eten in de studentenrestaurants voortaan geen scan door een lichtjes verveelde student aan de ingang meer zal vereisen. Alweer twee minuten later dat je naar de Brug kan vertrekken.
Nog een laatste, misschien verrassendere wijziging in het beleid is het feit dat proffen en andere docenten niet langer verplicht zijn om lesopnames te voorzien voor al hun lessen. Daarmee keert de UGent terug naar haar beleid aan het begin van het academiejaar. Waar opnameapparatuur voorhanden is, wordt opnemen wel nog "aangeraden" om ervoor te zorgen dat niemand door quarantaine of ziekte leerachterstand oploopt. Waar die niet aanwezig is, kunnen lesgevers gebruikmaken van mobiele apparatuur, maar wordt opnemen niet expliciet aangeraden.
Lesmateriaal van vorig jaar mag gebruikt worden als alternatief voor nieuwe opnames
Ook lesmateriaal van vorig jaar mag nog steeds gebruikt worden als alternatief voor nieuwe opnames. Materiaal van vorige academiejaren kan echter niet als vervanging voor de volledige leerstof van dit jaar gebruikt worden. Het is nog afwachten hoe de studentenvertegenwoordigers aan de universiteit, die al jarenlang ijveren voor zoveel mogelijk opnames, op deze beslissing zullen reageren. Aan de KU Leuven vervalt de mondmaskerplicht immers eveneens, maar worden wel nog alle lessen opgenomen.
Reactie toevoegen