LONGREAD: Prof Préféré: Stijn Baert

Die ene van historische kritiek, die andere van biomechanica en ook nog dingske van verbintenissenrecht. De UGent barst van de intrigerende professoren. Wie zijn ze en wat doen ze? Maar vooral: wat drijft hen precies? Een exclusieve kijk in de wereld van onze Prof Préféré.

Stijn Baert (34) is professor aan de UGent en de UAntwerpen. Hij doet onderzoek in het brede veld van de arbeidseconomie en is geregeld te gast in televisieprogramma’s als 'Terzake' en 'De Afspraak'. Wij voerden met de man gezellig thuis een uitvoerig gesprek.

Een ideale vraag om mee te beginnen: hoe voel je je op dit moment?

“Als ik mijn tevredenheid hier en nu op een schaal van 0 tot 10 moet plaatsen, dan zou ik voor een 5 of 6 gaan. Ik ben relatief tevreden op dit moment, maar dat kan vanmiddag veranderen naar een 3 of een 8. Ik kan mij op één dag vaak heel verschillend voelen. Naarmate ik ouder word, ervaar ik meer stabiliteit in die instabiliteit; ik weet dat die schommelingen er zijn. Wanneer ik slecht geslapen heb bijvoorbeeld, of de week nadat het winteruur is ingegaan. Dan weet ik al dat ik me neerslachtiger zal voelen en me daarover geen zorgen hoef te maken. Ik heb ermee leren leven en ik weet dat het ook wel weer over gaat. In de bredere periode van mijn leven zou ik nu op dezelfde schaal 8 of 9 zeggen. Ik heb niet het gevoel dat het ooit leuker is geweest. Ik vond mijn studentenperiode nochtans ook cool, maar dat gevoel van stabiliteit in mijn schommelingen had ik toen niet. Die pieken waren veel extremer en daar zou ik niet meteen naar terug willen.”

“Naarmate ik ouder word, ervaar ik meer stabiliteit in die instabiliteit. Ik weet dat die schommelingen er zijn”

Stel dat je vandaag opnieuw begint aan een opleiding, welke zou je dan kiezen?

“Ik zou vermoedelijk niet hetzelfde doen (Burgerlijk Ingenieur en Economische Wetenschappen, red.). Burgerlijk Ingenieur vond ik een erg mooie opleiding, maar ik gebruik liever wiskunde voor menswetenschappelijke problemen dan voor technische uitdagingen. Wat ik wél meteen opnieuw zou doen, is zeven jaar studeren. Ik ben twee maal GSR-voorzitter (Gentse Studentenraad, red.) geweest, heb Student Kick-Off opgestart en zetelde vier jaar lang in de Raad van Bestuur namens de studenten. Ik heb enorm veel gehad aan mijn studentenleven. Dat zou ik niet willen teruggeven door maar vier jaar te studeren. Ik zou dus zeker opnieuw twee richtingen combineren. Handelsingenieur misschien, dat is iets menswetenschappelijker dan Burgerlijk Ingenieur. En daarna Filosofie of Politieke Wetenschappen. In dat laatste zie ik mezelf in een volgend leven nog onderzoek doen. Een beetje wat Bram Wouters, een collega uit de Pol&Soc, nu doet.”

Is er een eigenschap die je zelf niet of in mindere mate hebt en je wel zou willen bezitten?

"Ik zou heel graag wat meer sociale energie hebben. Als ik een keer naar een receptie ben geweest, dan heb ik genoeg praatjes gehad voor een hele week. Dat zou ik graag anders willen. Vooral wanneer ik mensen tegenkom die ik heel graag heb, geeft hun dat soms het gevoel dat ik ze niet waardeer. Ik kom bijvoorbeeld vaak in het studentenrestaurant, maar loop mensen dan vlug voorbij met een halve 'goeiedag'. Op zulke momenten zou ik graag een minuut langer de sociale energie hebben om dat contact waardevol te maken. Een beetje minder sociaal geconstipeerd zijn, eigenlijk."

"Ik wil wel graag een anti-netwerker blijven. Mensen die overal met iedereen gaan babbelen in de hoop dat die gesprekken hun ooit iets zullen opleveren vind ik verschrikkelijk. Ik steek die tijd en energie veel liever in mensen die me écht boeien.”

Welke app gebruik je het meest op je smartphone? 

"Ik heb nog zo’n baksteentelefoon. (lacht) Ik heb ooit een smartphone gehad, maar die heb ik weggedaan omdat ik overprikkeld was. Wanneer ik van mijn bureau naar de bakkerij liep, gewoon het Sint-Pietersplein over, was ik ondertussen mijn mails nog aan het checken. Hiermee kan je alleen maar smsen of bellen, en dan is de keuze snel gemaakt. Ik sms vrij veel, ook omdat bellen me veel energie kost. Ik heb wel een tablet, en daarop maak ik vrij veel gebruik van YouTube. Daarop staat een playlist voor onder de douche, bijvoorbeeld. In een eerdere reeks in Schamper vertelde ik al dat ik nogal fan ben van de eerste acht seizoenen van ‘FC De Kampioenen’ en die kan ik er ook gratis op bekijken."

Geloof je in God, een godheid of een hogere macht?

“Eigenlijk ben ik daar niet zoveel mee bezig. Ik kom uit een eerder katholieke omgeving, dus dat zit wel ergens in mij, maar ik ben altijd te rationeel geweest om echt te geloven in die 'God'. Hoe zou het kunnen dat de ene groep het beter weet of doorheeft dan de andere? Dat vond ik altijd een raar gegeven. Het boeddhisme vind ik wel een toffe stroming. Ik doe aan mindfulness en ACT (Acceptance and Commitment Therapy, red.), een vorm van mindfulness waar je meer met waarden werkt, en die deels voorkomt uit het boeddhisme. De afbeelding van Buddha vind ik een veel inspirerender gegeven dan afbeeldingen van andere religieuze figuren. Die straalt veel rust uit en bevat waarden zoals liefdevolle vriendelijkheid, die ik echt interessant vind.”

Wat is jouw ideale manier om het weekend te beginnen?

“Bij mij is dat vrij eenvoudig. Bij de Superette een granenbrood kopen en dat dan voor twee derden opeten tijdens het lezen van de kranten. En dan dat laatste één derde insmeren met choco voor mijn lief. (lacht) Ik ben nogal een gewoontedier, dus ik hoef niet alles gezien of beleefd te hebben en niet overal ter wereld geweest te zijn. Ik vind het veel interessanter om in Gent of Brussel rond te hangen. Ontbijten en de krant lezen, dat is voor mij ideaal. Dat mag elke zaterdagochtend zo zijn.”

“Ik ben nogal een gewoontedier. Ontbijten en de krant lezen, zo mag elk weekend beginnen”

Wat apprecieer je elke dag? Waar ben je elke dag dankbaar voor?

“Mensen die authentiek zijn. Zij die de woorden 'what you see, is what you get' waarmaken. Van mij mag iemand heel ambitieus of heel bescheiden zijn, zolang ze dat maar ten volle zijn. Ik probeer altijd mezelf te zijn en me niet aan te passen aan hoe anderen vinden dat ik zou moeten zijn. In Schamper durven zeggen dat ik mij inderdaad verdiep in ‘F.C. De Kampioenen’ bijvoorbeeld, en dat ik dat eigenlijk het best bestede belastinggeld aan cultuur ooit vind (lacht).

Wie is/zijn je held(en) in het echte leven?

“Ik vind mensen snel heldhaftig. Mensen die succesvol zijn, maar zichzelf niet té au sérieux nemen. Mensen mogen van mij wel gerust de ruimte vullen met hun flair. Liever wat te veel persoonlijkheid dan geen persoonlijkheid, denk ik dan. 

Isabel Albers, redactiedirecteur van Mediafin, is voor mij een heldin. Zij heeft De Tijd omgevormd van een krant met een stoffig imago tot het huidige merk waar ook jongeren zich weer mee identificeren. En toch is ze tegelijkertijd compleet pretentieloos. Ook Geert Noels heb ik de afgelopen maanden leren kennen als iemand die naast heel succesvol ook heel eenvoudig en gevoelig is, wat ik prachtig vind. 

“Als ik nadenk over collega’s waar ik naar opkijk, dan komt één iets altijd terug. Het zijn mensen die allemaal uitblinken in zowel onderwijs als onderzoek, alsook maatschappelijke dienstverlening: de drie kerntaken van de universiteit. Ik kijk op naar collega’s als Koen De Bosschere, Wouter Duyck, Petra De Sutter en Ive Marx. Zij zijn voor mij tegelijkertijd helden en voorbeelden.”

Waarvoor mag men jou 's nachts wakker maken?

“Iedereen die goed voor me is en me nodig heeft, mag me ‘s nachts wakker bellen. Ik ben niet zozeer een grote gever, maar wel een grote teruggever. Als iemand speciale moeite voor mij doet of voor mij kiest wanneer het er echt om gaat, dan zal ik ervan genieten om hem of haar minstens evenveel terug te geven. Loyaliteit is voor mij echt een kernwaarde. Ik heb een grote harde schijf in mijn hoofd voor al wie me kansen gaf.”

“Mensen die authentiek zijn, apprecieer ik heel erg. What you see, is what you get

Welk citaat of welke woorden zijn jou altijd bijgebleven? Waar leef je naar?

“Toen ik een kind was zei mijn mama regelmatig: 'Je mag niet neerkijken op mensen.' Naast loyaliteit en authenticiteit is antisnobisme evenzeer een kernwaarde voor mij. Het is ook heel dom om neer te kijken op anderen omdat men soms vergeet dat je exact even sterfelijk bent als degene op wie je neerkijkt. Bovendien zal er altijd wel iemand zijn die succesvoller of rijker is, waardoor deze mensen om precies dezelfde reden zouden moeten neerkijken op jou. Mijn mama had het eigenlijk volledig bij het juiste eind.” 

Doe je op dit moment waar je altijd al van droomde?

“Als kleuter beantwoordde ik de vraag wat ik later wou worden met ‘koning’. Nadien wou ik apotheker worden, tot ik chemie kreeg in het middelbaar. (lacht) Daarna is het lang ongedefinieerd gebleven. Vanaf mijn laatste jaren als student en wanneer ik ging doctoreren, sprak professor worden mij echt wel aan. Mijn huidige job is een droomjob om twee redenen. Ten eerste doe ik alleen maar dingen die ik graag doe. Al is het probleem misschien dat ik té veel dingen graag doe, en daardoor mezelf soms verlies. De tweede reden is dat ik het geluk heb om dit te kunnen doen aan de UGent. Ik heb heel veel kansen gehad in mijn studentenleven, waardoor ik veel aan deze instelling te danken heb. Mede daardoor is mijn liefde voor de UGent enorm gegroeid. Voor mij is de UGent niet alleen de beste universiteit van België – vanzelfsprekend (lacht) – maar ook de enige die er echt toe doet.”

 

Volg professor Baert op Twitter via @Stijn_Baert.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Ik wou even aan prof. Baert vragen of hij de zoon is van Koen en Machteld? Martine Pilate

Reactie toevoegen