Lezersbrief: “Ben Weyts verspreidt onwaarheden”

Een reactie op het Schamper-interview met de minister

Naar aanleiding van het interview met Ben Weyts, heeft de studentenbeweging #GeefOnsEenStem een reactie geschreven. Volgens hen haalt de minister verschillende onwaarheden aan over #GeefOnsEenStem. 

Beste Ben Weyts,

Vol ongenoegen lazen we vandaag uw interview met Schamper. Het artikel toont nog maar eens aan dat u 0,0 begrip heeft voor de situatie in het hoger onderwijs. Laat ons dit duidelijk stellen: corona is geen catch-all excuus om uiteindelijk de examens en het afwerken van vakken voor ons uit te duwen. Dat u dit als minister van Onderwijs zelfs durft insinueren, is een minister onwaardig.

Het feit dat u in het interview bovendien de overheid de schuld geeft van uw negen jaar durende 'carrière' in het hoger onderwijs is belachelijk en dat u de hele studentenpopulatie hetzelfde verwijt, is ronduit wereldvreemd. Sommige studenten hebben niet het privilege om negen jaar te studeren, voor sommigen is studeren niet eens een zekerheid.

Het regent de laatste maanden open brieven van studenten. Ook verschillende cijfers bevestigen dat studenten het zwaar hebben, héél zwaar. Dat u iedere student als een hoopje profiteurs aanschouwt, is een kaakslag voor eenieder die zich de laatste maanden sterk heeft gehouden.

Het feit dat u en uw partij geweigerd hebben om te spreken met ons, #GeefOnsEenStem, was al een pijnlijk gegeven. Dat een minister niet wil spreken met een beweging die meer dan 25,000 (!) handtekeningen heeft verzameld, roept bij ons vragen op. Dat een minister enkele maanden later leugens verspreidt over diezelfde beweging doet ons bloed koken. Dat uw partij niet vies is van een leugen was al eerder gebleken. Uw partijgenoot Koen Daniëls gaf in de commissie voor Onderwijs in het Vlaams Parlement aan dat hij contact met ons had gezocht, maar dit onmogelijk was. Ook dat is een flagrante leugen. We hebben uw partij, net als alle andere partijen, tot tweemaal toe proberen bereiken via e-mail. Zonder enig resultaat. Uw partij is misschien democratisch verkozen, maar van burgerinitiatief hebben jullie weinig kaas gegeten.

Dat u #GeefOnsEenStem als 'goed georkestreerd' bestempelt is een gevaarlijke tendens. Als een politicus iedere collectieve kritiek op zijn beleid als 'goed georkestreerd' gaat beschouwen, lopen we het risico dat hij zich als een alleenheerser gaat gedragen. Bovendien toont het artikel ook aan dat u niet eens de moeite hebt genomen om onze standpunten grondig door te nemen, terwijl deze heel makkelijk te vinden zijn.

Via deze weg willen wij dus u vragen om de problematiek van de studenten niet meer weg te wuiven als een catch-all excuus om een diploma te krijgen. We willen u vragen om te luisteren, om onze stem gehoor te geven en om met constructieve voorstellen naar voren te komen. Een enquête of 1000 laptops zullen niet volstaan, beste minister. U zal meer dan alleen dat moeten doen om van uw label 'incompetent' af te raken. Toon dat u het meent met ons, toon dat onderwijs meer is dan kleuter- en lager onderwijs alleen.


Getekend,

#GeefOnsEenStem

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Dit is een brief die exact mijn gevoelens omschrijft, bedankt hiervoor!

Reactie toevoegen