Je mag trots zijn op jezelf

Ga eens voor de spiegel staan, hef je linkerarm op, kijk jezelf in de ogen en geef jezelf een schouderklopje. Want hoe cliché het ook mag klinken, je mag trots zijn op jezelf.

Hannes Blockx

We zijn te hard voor onszelf en het mag gezegd worden. Onze lat komt steeds hoger te liggen zonder dat we het kunnen tegenhouden. I hate to break it to you, maar eens die lat bijna door het vals plafond wordt gedrukt, is er geen plaats meer om erover te geraken, hoe mager je dan ook mag zijn. De maatschappij en wijzelf dumpen steeds weer ongezonde porties druk en kritiek op ons bord. Niet alles moet perfect zijn, hoewel het tegendeel er tegenwoordig onafgebroken wordt ingeramd door onze omgeving en de perfectionist in ieder van ons.

Steek uw middelvinger dus maar eens op naar die innerlijke criticus en, als ik het zo kortaf mag zeggen, naar de hele maatschappij. Als jij het niet doet of niet kan, zal ik het voor jou doen. Fuck you. Fucking fucked maatschappij. Wat je doet is wél goed genoeg. Nee, verdomme: het is meer dan goed. Het is super! Wat jij allemaal bereikt, wie je bent als persoon, wat je creëert en waar je je voor inzet, het is ongelooflijk knap van jou. En als het even niet lukt, is dat helemaal oké en je bent niemand, ook jezelf niet, een verklaring schuldig. (Mentaal) slecht gaan is ook gaan. Loslaten is niet falen.

Fuck you. Fucking fucked maatschappij

Het is ook weer die tijd van het jaar waarin de dagen bestaan uit koffie slurpen, achter boeken zitten, wenen, méér koffie drinken, herhalen, schudden met je pols wanneer die overbelast is van al het typen, schrijven en TikToks scrollen, nog meer koffie binnenwerken en zenuwinzinkingen beteugelen. De meesten onder ons zitten in hetzelfde schuitje, kameraad. We raken er wel door. Of niet, dan is het in augustus gewoon weer strijden.

Het maakt niet uit in welk jaar je zit, voor de hoeveelste keer je het jaar in kwestie doet, welke proffen je zo graag zien dat hun vakken je hardnekkig blijven volgen of hoe hard je achterloopt op je planning die je maakte en waarvan je wist dat je die toch nooit meer ging bekijken. Je bent er nog, dus dat is al genoeg. Zelfs de niet-studenten onder ons: wees trots op jezelf. Het is niet gemakkelijk, en dat is algemeen geweten. Putten zijn er om keihard in te vallen en er op één of andere manier wel weer uit te geraken. Als dat direct lukt, super! Als dat niet lukt, kan je gerust even op adem komen en viben in de put.

0
Gemiddeld: 5 (6 stemmen)

Reacties

Bericht: 
So true! “Jij bent oké”, dat geef ik ook als advies aan mijn studenten: hang die slogan in het groot aan de muur, en durf er telkens weer naar te kijken. Zeker als het even wat minder gaat. Wij doen wonderlijke dingen, elke dag, soms groot maar meestal heel klein. Wauw. Elk schouderklopje terecht verdiend!

Reactie toevoegen