Het V-woord?

"Ik vond je leuk en wilde dat je mij leuk zou vinden"

Onze redactie ontving deze getuigenis van een studente die anoniem wenst te blijven. "Iemand die dronken is kan zijn of haar instemming niet geven, en laat dat nu net een pijnpunt zijn in studentenmilieus", klinkt het. Ze pleit voor verantwoordelijkheid en om de dingen te benoemen zoals ze zijn, want ook in 2017 blijkt wederzijdse toestemming nog helemaal niet vanzelfsprekend.

"Ik vond je leuk en wilde dat je mij leuk zou vinden. Misschien dat ik daarom de boot heb afgehouden. Misschien dat ik het daarom bij kussen en strelen wilde houden. Ik vond je leuk en ik wilde dat je mij leuk zou vinden. Misschien dat ik daarom mijn benen heb geschoren. Misschien dat ik daarom die dag bijna niks heb gegeten om toch maar geen opgeblazen buik te hebben. Je weet maar nooit. Ik vond je leuk en ik wilde dat je mij leuk zou vinden. Misschien dat ik daarom zo nerveus was om je nog eens te zien. Misschien dat ik daarom zo gretig dronk van de wijntjes die je me inschonk.

"Dat ik beneveld was en lacherig deed, deed je misschien vermoeden dat dat gevoel wederzijds was"

En toen lag je voor de tweede keer bij me in bed. Toch wilde ik ook deze keer geen seks: neem me eerst serieus voor je me serieus neemt, dacht het conservatieve engeltje op mijn schouder. Jij dacht er anders over en hijgde in mijn oor dat je zin had in me. Dat ik beneveld was en lacherig deed, deed je misschien vermoeden dat dat gevoel wederzijds was. De volgende ochtend werd ik wakker in een leeg bed met een leeg geheugen en een lege condoomverpakking naast me. Flashbacks van de voorbije uren vlogen door mijn hoofd. Ik herinnerde me hoe je mijn onderbroek uit wilde doen, maar dat ik niet meewerkte. Ik herinner me hoe je je condoom bovenhaalde en ik herinner me hoe je in me kwam. Eerst met je vingers, maar daar bleef het niet bij.

"Ik herinnerde me hoe je mijn onderbroek uit wilde doen, maar dat ik niet meewerkte"

Voorzichtig vertelde ik het aan een aantal vrienden. Zij lachten met mijn dronken stommiteit, ik lachte mee. Toch kon ik het knagende gevoel, dat met de seconde groter werd, niet negeren. Mijn verhaal is verre van een uniek voorval. Wekelijks worden zatte studenten, zowel mannelijke als vrouwelijke, versierd in de Overpoort om niet veel later in bed te belanden met hun casanova’s van den Aldi. Deze daders zijn niet de Marc Dutrouxs of de Roger Vangheluwes van deze wereld, nee, ze kunnen even goed medestudenten zijn die je de volgende dag tegen het lijf loopt in het auditorium. Leeftijdsgenoten die soms ook totaal niet door hebben dat ze iets verkeerds hebben gedaan. Slachtoffers die soms ook totaal niet door hebben dat hen iets fouts is overkomen. Dat het niet altijd terug te brengen is tot zwart of wit maakt het moeilijker. Die grijze zone is verdomd gevaarlijk. Dat wij, studenten, gretig lachen met de grijze zone is nog gevaarlijker. Op de populaire Facebookpagina UGent Confessions verschijnen er regelmatig verhalen over zatte Overpoortavontuurtjes die resulteren in wilde seks. Het aantal likes die er op dergelijke posts komen, legt een belangrijk zeer bloot.

"Slachtoffers hebben soms ook totaal niet door hebben dat hen iets fouts is overkomen."

Voormalig staatssecretaris Elke Sleurs heeft vorig jaar opdracht gegeven voor de campagne ‘Ja2=sex’ waar extra aandacht wordt gevestigd op de kwetsbare categorie studenten tussen 18 en 25 jaar, een categorie die vier keer meer risico loopt om slachtoffer te worden van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De campagne focust op het benoemen van de eigen grenzen en het respecteren van andermans grenzen, en ze is broodnodig. Met de jaren is de maatschappelijke invulling van het delict verkrachting geëvolueerd. Recent zien we dat niet enkel een duidelijke ‘nee’ vereist is, maar ook bij  het loutere gebrek aan twee duidelijke ‘ja’s’ kan er al sprake zijn van verkrachting. Consensuele seks, prachtig pleonasme trouwens, kan niet zonder dat alle betrokken mensen - want laten we eerlijk zijn, een sekspartijtje is niet per definitie gelimiteerd tot een duo – hun instemming geven en duidelijk aangeven dat ze ook goesting hebben. Iemand die dronken is kan dit niet en laat dat nu net een pijnpunt zijn in studentenmilieus. Voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Joe Biden haalde dit aan bij een speech aan een universiteit, maar richtte zich, misschien onterecht, enkel naar de mannelijke studenten: “A woman who’s dead drunk cannot consent. You are raping her.” Je bent haar aan het verkrachten. Punt.

"Iemand die dronken is kan zijn of haar instemming niet geven"

Of ik mijn les heb geleerd uit mijn ervaring? Absoluut. Ga ik alcohol en seks afzweren? Absoluut niet. Ik weiger het slachtoffer te zijn dat beschuldigd en geresponsabiliseerd wordt. Laten we allemaal samen onze verantwoordelijkheid opnemen en de dingen benoemen zoals ze zijn. Wat mij is overkomen mag niet weggelachen worden als een dronken stommiteit. Ik mag niet weggezet worden als een naïeve student, ook al vond ik iemand leuk en wilde ik dat hij mij leuk zou vinden."

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Ik vraag me wel af: waarom heb je niet gewoon "neen" gezegd? Je stelt zelf dat je de redenering maakte dat je nog geen seks wou met hem omdat je er iets serieus in zag. Dat lijkt me niet iets wat iemand die helemaal van de kaart is, en geen neen van een ja meer kan onderscheiden, zou denken. Als je meest obvious hint dan was dat je niet meewerkte, dan kan ik best begrijpen dat een dronken jongen, die je mee naar huis hebt genomen, zo'n hint mist. Sowieso geloof ik dat communicatie key is en dat de jongen ook had kunnen vragen "is dit oké?" voor hij verder gaat. Maar het kan van jouw kant toch ook niet zo moeilijk zijn om duidelijk "neen" te zeggen?

Bericht: 
Niet de schrijver van dit artikel, wel iemand die de mening deelt: omdat de gedachte 'ik vind je leuk en wil dat je mij ook leuk vindt' een grote invloed geeft op je gedrag, en daarbij dan nog eens de alcohol. Want, zou je mij nog steeds leuk vinden als ik nee zou zeggen? Zou je mij dan niet preuts vinden? Wat zou je van mij denken dan? Zo erg is dat toch niet, ik heb zoveel vrienden/vriendinnen horen vertellen over hun zatte avonturen. Ik moet maar niet te moeilijk doen, het is toch iets normaals. Zeker als je dronken bent. Gedachten en de 'norm' of wat men toch denkt dat de norm is, doen gekke dingen met mensen. En dan heerst er langs de andere kant ook de gedachtengang dat een nee bij vrouwen eigenlijk ja wil zeggen, zonder dat daar iets verkeers mee wordt gezien, zonder dat eender welke jongen daar slechte bedoelingen bij heeft.

Bericht: 
Oooh hemel. Laten we de dingen tussen mannen en vrouwen nog moeilijker maken. Je hebt achteraf spijt, leer er mee leven in plaats van te spreken over verkrachting. En onvrijwillige verkrachting ... een juridisch steekwapen waarmee je (vooral) mannen kan treffen. Toen ik mijn huidge vriend leerde kennen, was ik ook niet volledig op deze wereld en had ik de dag er na twijfels. (Niet zozeer om hetgeen gebeurd is maar is dit een goede vent voor mij.)

Bericht: 
Wat een onzin-verhaal... Dus, er was een seksueel contact. Dat wou je eigenlijk niet, maar het ontbrak je, om welke reden ook, aan ruggengraat om zulks ook kenbaar te maken. Dus verzon je achteraf maar een verhaaltje. Een zeer goed verhaaltje, bovendien: iedereen vindt er wel in wat hij erin wil vinden. Het enige wat er niet in te vinden is, is de notie van een ondubbelzinnige ja/nee. Daar help je het debat over grensoverschrijdend gedrag niet mee vooruit, maar allicht is dat ook niet je bedoeling. Er was een seksueel contact. Dat wou je eigenlijk niet, maar het ontbrak je aan ruggengraat om zulks ook kenbaar te maken. Dus verzon je maar wat wankele smoezen om toch maar aannemelijk te maken dat jij er absoluut niks mee te maken had en het zich allemaal voltrok buiten jouw wil om... Een dergelijk gedrag heeft een naam: lafheid. Jij zal het nog heel ver brengen, maar dat wordt een eenzaam leventje, meid!

Reactie toevoegen