Gentleman's Ride creëert awareness rond de gezondheid van mannen

Na twee jaar afwezigheid vanwege covid, was de Distinguished Gentleman's Ride op zondag 22 mei terug op de Gentse wegen. Met brullende motors willen ze aandacht trekken voor 'mannenziektes' en geld inzamelen voor onderzoek en slachtofferhulp.

Foto Hannes Blockx

De Distinguished Gentleman's Ride (DGR) is een wereldwijd georganiseerd evenement dat ziektes en problemen die typisch vooral mannen treffen in de spotlight wilt zetten. Meer dan 100.000 motards leggen in 116 landen een parcours af, en met deze elfde editie (de achtste die ook in België doorgaat) hoopt de organisatie maar liefst 5 miljoen dollar te verzamelen. In België kon je het gros van de riders terugvinden in Gent: meer dan 400 motorrijders legden een uitgestippelde weg af vanuit de Don Boscoschool te Sint-Denijs-Westrem doorheen het Gentse centrum. Trouw aan de naam van het evenement, dossen de motorrijders zich uit als ware gentlemen (en -ladies, overigens), met maatpakken die doen denken aan 'Peaky Blinders' en gezeten op hun bulderende motorfietsen – een trots symbool van "mannelijkheid, kracht en vrijheid", aldus de organisatie.

 

Mannelijke geslotenheid

Die bikers willen natuurlijk niet zomaar wat rondtoeren. Volgens Kristina De Rycke, organisator van de Gentse tak, vormen mannen een kwetsbare groep als het gaat om ziekte en mentale gezondheid. "Ik weet dat het nogal gek klinkt, maar ze gaan veel minder snel langs bij de dokter wanneer er iets schort", vertelt ze. "Vaak leidt dat tot diagnoses die te laat gesteld worden omdat mannen te vaak met hun 'probleem' rondlopen voor ze erover durven praten." Lees: fysieke kwalen of problemen met mentaal welzijn. De tactiek van 'sleeping off the pain' is, met andere woorden, allerminst ideaal.

Mannen vormen een kwetsbare groep als het gaat om ziekte en mentale gezondheid

Zeker wat mentale gezondheid betreft, is deze editie pertinenter dan ooit. De covidcrisis heeft weinig goeds gedaan voor mentaal welzijn, dat kan wellicht haast iedereen uit persoonlijke ervaring beamen. Voor een groot deel van de mannen is mentale gezondheid echter nog steeds een taboe, of in ieder geval geen vanzelfsprekend gespreksonderwerp. Hierdoor lijden zij extra onder dat aspect van de covidcrisis. "De rit is dus relevanter dan ooit", volgens de Rycke, en de zelfmoordcijfers in België bevestigen dat: mannen plegen drie keer meer zelfmoord dan vrouwen en de absolute cijfers zijn bij beide bevolkingsgroepen tijdens de crisis alleen maar gestegen.

Goede doelen

Het opgebrachte geld gaat integraal naar onderzoek naar prostaatkanker, programma's voor geestelijke gezondheid en zelfmoordpreventie. Onder de riders zullen tevens verscheidene bekende ambassadeurs hun bijdrage leveren, waaronder Herman Brusselmans – het toppunt van bikerness. Om de distinguished component van het evenement te benadrukken, kan iedereen – dus niet alleen de bikers zelf – zich tegoed doen aan de summa van de Britse ervaring: scones and tea. Mannen die zelf slachtoffer zijn (geweest), zullen tijdens het evenement hun verhaal brengen. Geïnteresseerden kunnen terecht op de website van DGR Gent, en een proevertje kan je vinden op de film van editie 2018.

Heb je vragen over zelfmoord of ervaar je zelf suïcidale gedachten, dan kan je steeds terecht bij de zelfmoordlijn 1813 om er anoniem te chatten, bellen of mailen.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen