De wolf in schilderskleren

Opinie (allez, de allerlaatste blokpauze)

De laatste week der herexamens staat voor de deur.

Traditioneel gezien een van de allerzwaarste weken uit het leven van een student. Strijdend ten onder gaan voor iets groters dan jezelf, het zou iets heroïsch kunnen hebben.

Een beetje zoals alle omstaanders tijdens het stationsgevecht in Aarschot, of juist niet.

Dag per dag wordt het studeren zwaarder, de blokpauzes absurder, meedogenlozer. Je begint je zaken in te beelden.

Zou de kunstenaar van de muurschilderijen op de Leuvense moskee en gemeenschapsruimte een doorgedraaide tweedezitstudent zijn? De "kunschtschilder" moet allesbehalve fris geweest zijn. Hij/zij vertoont alleszins dezelfde symptomen als de in de Therminal blokkende student. Of was het je nog niet opgevallen?

De "kunschtschilder" moet allesbehalve fris geweest zijn

Van zijn drie pogingen tot een Hakenkreuz is hij/zij er in geslaagd er maar liefst twee te verknallen. Een sauwastika, zo heet een swastika met de haken naar links. Een snelle Wikipedia-zoektocht leert je alvast dat deze variatie staat voor "light, life, health, peace and wealth". Dit is alvast niet wat de "kunschtschilder" voor ogen had.

Of juist wel?

"Het zal een smerige campagne worden", aldus SP.A-kopstukken Tobback en Termont vorig weekend. Zou dit kunnen zijn wat ze bedoelden?

Wie van buitenaf kritiek durft te uiten op N-VA en/of Francken wordt vaak over één kam geschoren met "linkse opengrenzen-ngo's" of gutmenscherij. Ter rechterzijde komt de kritiek van binnenuit veel harder aan. De opiniestukken op Doorbraak.be zijn menigmaal verschroeiend en Vlaams-nationalistisch rechts heeft er vaak geen antwoord op. Dissident Jan Peumans kreeg voorzitter De Wever twee maand geleden zelfs aan het koken, zelden gezien.

Juist daarom slaagt de Leuvense schilder niet in zijn opzet. Met zijn slogan "Stem N-VA, alle bruine buite (sic).", ontslaat nu uitgerekend een eigen stemmer de gebruikelijke linkse opengrenzen-ngo-zondebok van zijn rol als bliksemafleider.

De grootste regeringspartij staat voor een zeer netelige situatie. Ofwel veroordeelt de partij dit gebeuren, maar stelt ze tegelijk haar harde rechtse achterban teleur. Ofwel doet ze dit niet en verveelt ze haar meer gematigde aanhang. Een catch-22, veroorzaakt door hun eigen achterban.

Of net niet?

Zou het kunnen dat dit juist een linkse persoon was, die het vuile politieke spel volledig snapt? Een wolf in wolfsvacht zo je wil. Als externe kritiek weinig tot niets uithaalt tegen de gele reus, waarom geen Vlaamse versie van het Paard Van Troje uitproberen?

Een wolf in wolfsvacht zo je wil

Weinig waarschijnlijk, deze nieuwe manier van oorlogsvoering. If they go low, we go higher, maar dan volledig omgekeerd. Het zal wel niet, hoewel het enigszins effectief zou kunnen zijn.

De schilder zal wel onder invloed geweest zijn, en de pauzerende student hallucinant.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen