Bitter weinig kandidaten voor stuververkiezingen

Op dinsdag 5 april werden de kandidaten voor de verkiezingen van studentenvertegenwoordigers bekendgemaakt. Alhoewel, verkiezingen: door het lage aantal kandidaten lijkt de kiezer in veel gevallen niet echt een keuze meer te hebben.

Sociale Raad: één kandidaat voor vier open posities.

Raad van Bestuur: drie kandidaten voor vier open posities.

Proficiat aan de verkozenen, dus, al drie weken voor de verkiezingen.

De democratie is dood

Dat is de trieste balans die het tweejaarlijkse feest van de democratie bij studenten aan de Universiteit Gent oplevert. In de faculteitsraden is de situatie al niet veel rooskleuriger: maar liefst zes van de elf faculteiten hebben niet genoeg kandidaten om alle open posities voor studenten in de raden in te vullen. Bij enkele anderen is het dan weer bijzonder nipt.

Aan de faculteit Diergeneeskunde wordt het zelfs lichtjes komisch

Dat is op die faculteit niet anders dan twee jaar geleden: ook toen kwam de rekensom netjes uit. De enige faculteit waar er een stijging is in het aantal kandidaten, is de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Daar gaan ze van zes naar zeven kandidaten voor vijf zitjes.

In alle andere gevallen kleuren de cijfers donkerrood. Aan de faculteit Letteren & Wijsbegeerte dalen ze met ongeveer driekwart: van 19 naar 5 kandidaten. Het aantal kandidaten bij de Rechten & Criminologie halveert; van 4 naar 2 kandidaten, en dat voor 5 functies. Een gelijkaardige situatie aan de faculteit Wetenschappen, want daar telt de kieslijst de helft minder kandidaten dan in 2020, namelijk 8, terwijl dat er toen nog 19 waren. Hetzelfde liedje bij de faculteit Economie & Bedrijfskunde

Aan de faculteit Diergeneeskunde wordt het zelfs lichtjes komisch: waar er in 2020 nog 8 kandidaten voor 5 zitjes waren, hebben ze er daar nu nog eentje over. Alvast proficiat met uw mandaat, Sjoerd

Leve de democratie

Bij de Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen is de situatie iets minder deprimerend. Daar gaan ze van 20 naar 12 kandidaten voor 12 posities. Eenzelfde daling van 8 mensen vond plaats aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen; van 12 naar 4 kandidaten voor 7 mandaten.

Vooral de Pol&Soc'ers lijken te zullen moeten strijden voor hun plekje

Aan sommige faculteiten doet er zich wel een daling voor, maar werden er wel nog genoeg kandidaten gevonden voor alle zetels. De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur gaat van 27 naar 18 kandidaten voor 16 zitjes. Bij de bio-ingenieurs is er maar één afvaller; van 11 naar 10 kandidaten voor 10 functies.

De meeste faculteiten kennen, met andere woorden, hun vertegenwoordigers voor de komende twee academiejaren al. Vooral de Pol&Soc'ers lijken te zullen moeten strijden voor hun plekje in de faculteitsraad.

Zoeken naar antwoorden

Subtiele visualisering van hoe de democratie aan de UGent een lege doos dreigt te worden

Bij de Gentse Studentenraad (GSR) is de verbazing groot: "Zoals velen zijn we geschrokken van en betreuren het lage aantal kandidaten. Participeren aan en buiten de UGent is voor ons dagelijkse kost, maar de lijst met kandidaten leert ons dat dit mogelijks een vernauwde perceptie is."  De GSR vindt niet meteen een verklaring, want "het aankondigen en promoten van de verkiezingen wordt niet radicaal anders aangepakt dan vorige jaren." Wel is er een beschuldigende vinger naar corona: "We vrezen ook hier een impact van de pandemie."

In hun zoektocht naar verklaringen, komt de GSR bij een generatiewissel terecht. "Enerzijds is er een grote generatie stuvers die ons binnenkort uitzwaait en samen met de ervaring vertrekt. Anderzijds wordt de nieuwe generatie met potentieel om door te groeien moeilijk bereikt en aangespoord."

"Het is onze indruk dat de meeste studenten zich liever met andere zaken bezighouden dan een engagement" – GSR

De studentenraad ziet ook een verminderde zin in engagement: "We hebben ook de indruk dat de meeste studenten het momenteel nog steeds moeilijk hebben met hun studies en welzijn en zich liever met andere zaken bezighouden dan een engagement, zij het binnen het stuverschap of een vereniging. Moeten we het de 'knaldrang' noemen of een schrik voor extra werk(last)? We zijn niet zeker."

"In elk geval blijven we ons honderd procent geven voor het organiseren van goede verkiezingen. De verdere stappen worden bekeken met de UGent, we staan klaar om de kandidaten te ondersteunen en rekenen op jullie enthousiasme en participatie aan de verkiezingen", besluiten ze.

Genoeg stuverkandidaten (kandidaten/aantal mandaten):

Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur (18/16)

Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (10/10)

Faculteit Farmaceutische Wetenschappen (2/1)

Faculteit Politieke en Sociale wetenschappen (7/5)

Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (12/12)

Te weinig stuverkandidaten (kandidaten/aantal mandaten):

Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (5/14)

Faculteit Recht en Criminologie (2/5)

Faculteit Wetenschappen (8/14)

Faculteit Economie en Bedrijfskunde (5/7)

Faculteit Diergeneeskunde (1/5)

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (4/7)

Nog geen stemmen

Reacties

Bericht: 
Wie verschiet hier van? Studenten hebben eigenlijk geen inspraak in het reilen en zeilen van de universiteit. Zie vb. de rectorverkiezingen: een grote meerderheid van de studenten heeft zich onthouden, waarschijnlijk omdat ze niet tegen konden stemmen. In de meeste van de raden is het aantal zitjes voor studenten te weinig om enig impact in stemmingen over het beleid te hebben. Dat er weinig studenten nog een engagement willen opnemen kan ik volledig begrijpen. Studentenvertegenwoordiging is vaak wat het maar is: studenten vertegenwoordigen, niet studenten mee laten beslissen. De rector en de universiteit houden zich liever overdreven bezig met diversiteit te indoctrineren en epistels rond te mailen na ieder (meestal negatief) mediaoptreden van de universiteit. Houd uw bezig met waar het echt om draait: kwaliteitsvol onderwijs en een aangename studeeromgeving. Zorg voor universele lesopnames, minder groepswerken, dat seksueel overschrijdend gedrag sneller en wél aangepakt wordt, een simpelere elektronische leeromgeving, dat studenten wel een doorslaggevende factor zijn in het beleid van de universiteit, dat studenten makkelijker extracurriculaire activiteiten kunnen opnemen, en streef naar excellentie in die domeinen. Kortom: minder gezever, zorg dat de UGent een plek van vrije ontplooiing en maatschappelijke vooruitgang is. Niet een plek van diversiteitsdogma's of een plek waar je voor ieder korreltje inspraak moet strijden als student.

Bericht: 
Ik dacht dat er bij de facultiet geneeskunde en gezondheidswetenschappen maar 12 beschikbaar zitjes waren? Staat toch zo op de verkiezingswebsite

Bericht: 
Dat klopt, we hebben de cijfers nu correct aangepast. Bedankt voor de opmerking!

Reactie toevoegen