Nematode? Nee ma wa?

Terwijl je dit leest kruipen er kleine organismen onder, op en in je. Deze organismen worden nematoden genoemd. Een nematode of rondworm is een organisme dat bijna overal voorkomt in zeer grote getale.

Nematode

De meeste nemathoden zijn zeer klein, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo kan een nematode die in het spijsverteringsstelsel van een walvis voorkomt tot acht meter lang worden. De specifieke eigenschappen van de nematode kunnen dan ook erg verschillend zijn; zo kan een nematode een parasiet zijn die een dierlijke of plantaardige gastheer nodig heeft om te overleven, terwijl een andere nematodesoort gewoon kan leven van stoffen die hij in de bodem vindt.

Hoewel ze niet meteen de meest sexy kant van het dierenrijk vertegenwoordigen, zijn ze daarom niet minder nuttig of boeiend. Want interessant zijn ze zeker: geschat wordt dat ongeveer twaalf procent van alle voeding ter wereld verloren gaat door nematoden, in regio’s zoals Afrika kan dat oplopen tot 25 procent. Daar stopt het probleem echter niet, want vaak zijn de maatregelen die genomen worden om dit te verhelpen bijzonder destructief. Dit zorgt niet alleen voor aanzienlijke schade aan het milieu, maar is ook slechts een tijdelijke oplossing, aangezien de nematoden vroeg of laat terug komen.

De correcte manier om dit soort crisissen aan te pakken is echter niet zo evident. Dit kan gaan van een aanpassing van gewassen tot het verspreiden van een andere nematode om de schadelijke soort uit te roeien. Dit alles vergt natuurlijk wetenschappelijk onderzoek, en laat dat nu net zijn waar het schoentje wringt. Op de hele wereld is er slechts één effectieve internationale masteropleiding nematologie, en dat is hier aan onze universiteit.

You’re one in a million

De eerlijkheid gebiedt ons om toe te geven dat de ontdekking niet zo spectaculair is als ze op het eerste gezicht doet uitschijnen, hoewel we hiermee zeker niet het harde werk van de onderzoekers bij de nematologie teniet willen doen. Geschat wordt dat er 1.000.000 verschillende soorten nematoden zijn, waarvan er slechts 40.000 beschreven zijn en dus ook effectief een naam hebben. De naam van deze specifieke soort verwijst naar de vier strepen die de nematode heeft in plaats van de gebruikelijke zes. Het nut van de deze specifieke nematode lijkt ook beperkt, en is vooral interessant om de evolutie van de nematoden te beschrijven.

Toch mag deze soort nog niet worden afgeschreven, want wie weet heeft de Abursanema quadrilineatum nog meer in huis dan op het eerste gezicht te verwachten valt. Wetenschappers hebben immers een bijzondere interesse in de kristallen die zich in de buik van de nematode bevinden. Bling bling.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Nematoden een bijzonder belangrijke maar onderschatte diergroep verdient om meer in het nieuws te komen bij een breder publiek

Bericht: 
Yup..fascinating world...whether it is a nematode..or an helminth..require some importance..plant parasitic nematodes being a primary pathogen of all the time has to be controlled below economic threshold level..

Bericht: 
Ofcourse you are right..being a primary pathogen and with an ultimate aim of plant production productivity we have to think about that..The large impacts of these small worms are hidden from a large sector people..even from young scientist in most developing developed countries

Reactie toevoegen