Onderzoekers aan de UGent introduceren nieuwe coronamaatregelen

Op 23 september werden de vernieuwde coronamaatregelen aangekondigd. Velen hadden kritiek op de discrepantie tussen de versoepelingen en het opmerkelijk stijgend aantal besmettingen. Onderzoekers aan de UGent stellen een alternatieve aanpak voor.

Volgens sommigen zou de huidige aanpak niet efficiënt zijn. Enkele wetenschappers aan de UGent ontwikkelden het project Gilead. Gilead is een alternatieve methode om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Enkele punten worden besproken.

Oordoppen 

Een eerste aanpassing die de onderzoekers voorstellen is het gebruik van oordoppen. In de neus. "Nu de winter eraan komt, worden mensen ook meer verkouden. Wanneer men niest in de nabijheid van een ander persoon, neemt de kans op besmetting tot wel 361 maal toe. Oordoppen herleiden deze kans tot slechts 0,5 wat ongeveer de helft is", aldus J. Bisschop, projectleider van Gilead.

Enkele supermarkten bevestigden reeds dat ze verpakkingen van mond-neusmaskers met oordoppen zullen voorzien aan een voordelige prijs.

Spraakquota

Het is algemeen bekend dat waterdruppeltjes een enorme rol spelen in de verspreiding van het virus. Hoewel personen met symptomen van het virus gevraagd worden om thuis te blijven, blijft het aantal besmettingen koppig stijgen.

Enkele theorieën wijzen op de invloed van spraak bij de verspreiding. Zo wordt gespeculeerd dat de kans op besmetting in de horeca hoger ligt dan op stillere plaatsen zoals bibliotheken vanwege het sociaal contact. De onderzoekers gingen reeds in gesprek met de Veiligheidsraad over het invoeren van spraakquota.

Het doel is om niet meer dan duizend woorden per dag te spreken

"Het doel van spraakquota is om mensen aan te sporen niet meer dan duizend woorden per dag te spreken", zegt Bisschop, "We vermoeden dat het invoeren van deze maatregel een extreme daling van de curve zal teweeg brengen."

Binnen de sociale bubbel zou het quotum toch op tweeduizend woorden liggen. Zo tracht men rekening te houden met het welzijn van de burger.

Antisocial distancing

De Veiligheidsraad bevestigde vorige maand dat het grootste aantal besmettingen plaatsvindt bij mensen thuis binnen de bubbels. Er wordt geadviseerd om indien mogelijk anderhalve meter afstand te houden van anderen. Aangezien deze maatregel moeilijk te controleren valt, wordt ze ook steeds minder toegepast. Antisocial distancing is een concept dat de wetenschappers naar voren schuiven als alternatief voor het huidige social distancing.

"Mensen respecteren de anderhalve meter onvoldoende. Wanneer anderen te dichtbij komen kan men een lichte duw geven met de elleboog. Deze aanpassing zal vrij vlot verlopen aangezien mensen de elleboog reeds frequent gebruiken voor begroetingen."

Hoewel de onderzoekers veel vertrouwen hebben in het project, kreeg Gilead tot op heden geen groen licht.

0
Gemiddeld: 3 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Go Gilead!!

Reactie toevoegen