Een heerlijke brugspaghetti, kroketjes of de vol-au-veggie: het resto-eten wordt gemist. Hoe zullen onze vertrouwde studentenrestaurants vanaf september georganiseerd worden in het licht van de coronacrisis?
Met een tweede golf van de epidemie om de hoek zal het volgende academiejaar verre van normaal starten. De logistiek beheerder Jeroen Vanden Berghe en de directeur van de Dienst Studentenvoorzieningen Dominique Van Acker lichten toe hoe de UGent haar studentenresto's zal organiseren.
Brugspaghetti wordt afhaalspaghetti
Dineren in je favoriete studentenrestaurant zal niet meer kunnen want de resto's zullen volgend jaar enkel afhaalmaaltijden voorzien. "Dat was de enige mogelijkheid", vertelt Van Acker. "Als we de horecamaatregelen zouden volgen in de studentenrestaurants, zouden er in de Brug slechts een beperkt aantal mensen kunnen eten. Onze prioriteit is om zo veel mogelijk studenten te kunnen bedienen." Via de afhaalmaaltijden zal je ook nog steeds kunnen kiezen wat je wilt eten. De resto's zullen drie verschillende warme maaltijden per dag aanbieden. Daarnaast maken ook de geliefde soepen, broodjes en salades deel uit van het afhaalaanbod.
Duurzaam, maar toch niet helemaal
Takeaway is niet helemaal nieuw voor de studentenresto's: het was vroeger al mogelijk om resto-eten af te halen. Dat systeem wordt nu uitgebreid voor de volledige restowerking, tot op de afhaalcontainers toe. Deze zijn een heikel punt geweest omdat de zwarte plastieken bakjes niet gemaakt zijn om te hergebruiken. Voor een universiteit die claimt in te zetten op duurzaamheid, zou het zonde zijn al dat plastiek aan te bieden om weg te gooien. Dat zijn ze dan ook niet van plan, vertelt Van Acker. "De containers zijn geen typische duurzame dozen, maar zijn in feite wel herbruikbaar. We gaan aan studenten vragen om de afhaalcontainers af te wassen en terug mee te brengen. Bakjes van de student zelf mogen we helaas niet vullen, omdat de coronamaatregelen voorschrijven dat het restopersoneel die niet mag aanraken."
Waar moeten we nu eten?
Het afhaalsysteem lijkt een goede oplossing om zoveel mogelijk studenten te voorzien van resto-eten, maar brengt ook nieuwe problemen met zich mee. Zo is het nog niet duidelijk waar je de afhaalmaaltijden dan zal kunnen opeten. "We zullen de situatie nauwgezet opvolgen en kijken hoeveel vrije ruimte er is", zegt Vanden Berghe. In eerste instantie zou de UGent elke vrije vierkante meter willen gebruiken voor onderwijsactiviteiten. De eerste weken zullen studenten moeten rondzwerven en zelf een plekje moeten zoeken om hun afhaalmaaltijden te verorberen. Daarna voorziet de logistiek beheerder dat onderwijsactiviteiten wat zullen afnemen en dat er meer plaats voor studenten zal vrijkomen. Dat er geen vaste oplossingen zijn, zal de enige constante van het jaar worden. "We gaan flexibel moeten zijn in het onderwijsaanbod en het bezetten van lokalen. Misschien moeten we wisselen van groepen, met studenten die eerst on campus en dan weer online les moeten volgen. Het gaat quasi constant bijschakelen zijn, naargelang de pandemie verandert."
Jobs, jobs, jobs
Zolang de aula's niet naar volle capaciteit kunnen gebruikt worden, zal er ook minder werk zijn in de cafetaria's en resto's. Het werk dat er is, zal door het vaste personeel uitgevoerd worden. Tijdens de lockdown konden zij niet komen werken, al heeft de UGent er wel bewust voor gekozen om hen gedurende deze periode te blijven betalen. Vanaf augustus zullen ze kunnen herbeginnen, wanneer de resto's langzaamaan terug opstarten. "Het goed organiseren van het afhaalconcept en het toepassen van coronamaatregelen in de resto's vergt heel wat oefening", aldus Vanden Berghe. Omdat ze minder werk voorzien dan vorige jaren, zullen jobstudenten die vorige jaren in de resto's terecht konden, teleurgesteld worden. Toch ziet Vanden Berghe een klein lichtpuntje: "Met nieuwe maatregelen zullen misschien ook nieuwe jobs ontstaan, waar we graag studenten voor inzetten. Maar dat is momenteel nog heel onzeker."
Reacties
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
Reactie toevoegen