Games voor no(o)bodies

Krijgt u schele hoofdpijn van afkortingen zoals WoW, GTA en LoL? Dan bent u net als ons geen fervent gamer. Gelukkig bestaan er voor ons, noobs, ook toegankelijkere en even verslavende spelletjes.

Een broekzakarcade

Weg met uw PlayStation, Xbox of Wii. Tegenwoordig zit die speeltuin gewoon in onze broekzak. Of u nu in de aula bent, op het toilet of bij de schoonouders, altijd kan u een poging wagen de high score op uw favoriete game te verhogen. Deze handig installeerbare games voor smartphone of tablet toveren zelfs ‘de bomma’ om tot een verslaafde gamer. Namen als Angry Brids, Temple Run, Tiny Wings of Fruit Ninja zijn u hopelijk niet onbekend. Anders wordt het dringend tijd om onder die steen vandaan te komen. Zij waren lange tijd de meest populaire iPhonespelletjes, maar laten we eens kijken welke nieuwe games intussen in de App Store te vinden zijn. Op aanraden van meer ervaren gamers installeerden we onder andere Threes, de opvolger van het razend populaire 2048. We volgden de handige uitleg stap voor stap en ontdekten dat ‘1’ en ‘2’ samen ‘3’ vormen. Wiskunde is nooit onze sterkste kant geweest. Hoe meer we swipen, hoe meer cijfers erbij komen, identieke getallen worden bij elkaar opgeteld en anders dan bij 2048 verschuiven de getallen bij elke swipe slechts één plaats. Wij zijn inmiddels verkocht en hebben best wat wilskracht nodig om het spel stop te zetten en het schrijven van dit artikel te vervolgen.

De nieuwste rage van het moment blijkt Pineapple Pen te zijn. Een absurd spel (maar zijn ze dat niet allemaal?) waarbij je door een perfect getimede tap op het scherm een pen, nen bic zoals we dat zeggen, op een heen en weer bewegende ananas afvuurt. Ogenschijnlijk een van de domste spelletjes die u ooit gezien hebt, maar vergis u niet, het is beslist verslavend en voor u het weet bent u een ananas met schattige manga-ogen aan het uitschelden. Eindigen deden we met Color Switch. Bij dit spel dient u door op het scherm te tikken een balletje omhoog te sturen langs verschillende hindernissen waarvan de steeds veranderende kleur moet overeenstemmen met die van dat verdomde balletje. U hoort het al, wij sucken in deze game, net als in de meeste games waarvoor enige hand-oogcoördinatie vereist is. Geef ons maar gewoon Candy Crush.

 

We spelen een verhaal vanavond

Een andere markt van toegankelijke spelletjes vormen de Telltale games. Zeker een aanrader voor de (voormalige) Freddi Fish-fans onder ons. Het principe is vrij simpel: als speler volg je een verhaal dat jij vooruit helpt door middel van minimale tussenkomst en nog belangrijker, met een minimale skillset. Die verhalen kunnen heel uiteenlopend zijn. De breinen achter Telltale hebben intussen een ruim keuzeassortiment voorhanden. Onder andere franchises zoals Game of Thrones, The Walking Dead en Jurassic Park hebben ze al in een nieuw, speelbaar jasje gestoken.

Zelf hebben wij de titel The Wolf Among Us onderworpen aan ons kritisch oog. Wat ons meteen opviel, waren de prachtige tekeningen die als een graphic novel of tekenfilm aandoen. Ook over de verschillende karakters werd duidelijk nagedacht. Elk van de aan lager wal geraakte sprookjesfiguren, van wie de grote boze wolf de sherrif is, heeft wel iets te verbergen en dat maakt dat het spel na een gruwelijke moord de air krijgt van een spannende whodunit. De controles zijn inderdaad niet heel ingewikkeld. Een keer moeten we op een bepaalde toets drukken, dan eens de dialoog kiezen of iets aanklikken, maar altijd maakt het spel heel duidelijk wat verwacht wordt. Enkel de gevechtsscènes bezorgden ons nu en dan een uitdaging. Het belangrijkste is om de juiste keuzes te maken op het juiste moment, op die manier kunnen we als spelers de plotlijn lichtjes veranderen.

Ondanks de simpliciteit vonden we dat de game op geen enkel moment saai of langdradig werd dankzij het visuele spektakel en de intrigerende plot. We zijn dan ook laaiend enthousiast om de vele andere titels een kans te geven ons gamershart te veroveren. Ze zorgen voor LoLs en hebben zeker en vast een WoW-effect op ons. Dus, move over, Xbox, PlayStation en vrienden, wij kiezen voor dit alternatief. We zijn heel blij om mee te delen dat ook Telltale games bij deze officieel noob approved zijn. 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen