House of Cards?

De politieke tartaros der decaanverkiezingen

In tegenstelling tot de Faculteit Wetenschappen en de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen hebben de overige negen het decenniaoude stigma voorlopig niet doorbroken. Toch kent elke faculteit haar eigen intriges. 

De faculteiten Economie en Bedrijfskunde en Geneeskunde mikken vrij waarschijnlijk op verderzetting. Studenten aan deze twee faculteiten hoeven dus geen nieuw gezicht aan het hoofd van de faculteit te verwachten. De Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen en Architectuur kozen al voor die continuïteit: Herwig Reynaert zet zijn mandaat als decaan der pol en soccers verder, en ook Patrick De Baets blijft decaan bij de ingenieurs. De Baets nam nog maar net de fakkel over van zijn voorganger - en intussen rector - Rik Van de Walle. Hij werd zoals verwacht unaniem herverkozen. 

Bij de bio-ingenieurs zou daarentegen een onverwachte wissel kunnen plaatsvinden: de huidige decaan, Marc Van Meirvenne, wordt er uitgedaagd door Mia Eeckhout. Zij is op dit moment academisch secretaris van de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen. Initieel werd geen tegenkandidaat verwacht. In de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen is het op dit moment eerder stil, er werden nog geen namen genoemd. Ook aan de Faculteit Recht en Criminologie kan het nog verschillende kanten uit. Naar verluidt zou huidig decaan Michel Tison zijn mandaat niet verderzetten. Wie hem dan wel wil opvolgen? In de wandelgangen wordt alvast de naam van professor Internationaal Strafrecht Gert Vermeulen gefluisterd. 

Ook aan de Faculteit Diergeneeskunde in het verre Merelbeke waren het spannende verkiezingen. Daar haalde huidig decaan Frank Gasthuys het van zijn uitdager met slechts één stem verschil. Aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte is spanning ook niet uitgesloten, want de blandino's moeten er na zes jaar afscheid nemen van de huidige decaan, historicus Marc Boone. Als grootste kanshebber wordt op dit moment de onderzoeksdirecteur van de faculteit op de Blandijnberg, Stef Slembrouck, genoemd. Ook filosofe Gertrudis Van de Vijver zou de toekomstige decaan kunnen worden. Zij zou zelfs door huidige decaan Boone aangepord zijn om hem op te volgen. Tot slot zou ook historica Gita Deneckere meedingen naar het decanaat. Deneckere zetelt op dit moment in het Bestuurscollege van de Gentse universiteit. Of de faculteit een tweede geschiedkundige op rij in het decanaat zal dulden, valt nog af te wachten.