Wat te doen in geval van nood?

Je wordt wakker en er schieten pijnscheuten door je heen. Je arm lijkt in omvang verdubbeld te zijn. Werpt dat powerliften eindelijk zijn vruchten af? Bij nadere inspectie lijkt dit toch niet het geval te zijn. Het ziet er immers blauw, gezwollen en voornamelijk gekneusd uit. Net zoals enkele van je ribben. Wat is er gebeurd? Je probeert de voorbije nacht te reconstrueren. De smaak in je mond lijkt een mengeling van bloed en bessenjenever te zijn. Juist, je bent met Max en Simon naar die jeneveravond in de Porter gegaan. Je weet nog hoe je die knappe blonde griet aan de Plateau achterna riep. Het woord “TETTEEEEN” bleef weergalmen terwijl je van de berg naar beneden tjeesde, je haar in de wind. En toen was het stil. Op het gekraak van je spaken na. Of was dat je spaakbeen? Je herinnert je de kracht waarmee je kaak op het tramspoor smakte. Waar kan je terecht? In één van de vele ziekenhuizen met spoedafdeling die Gent kent. Een greep uit het aanbod is het AZ Maria Middelares, AZ Jan Palfijn en ons eigenste UZ Gent.

Met een grote zucht spoel je weer het toilet door, de derde keer al dit uur. Je friemelt met de wc-borstel de laatste brokjes overgeefsel weg en voelt alweer een nieuwe lading opkomen. Was die spaghetti, die nu toch al een halve week in je koelkast stond, toch niet meer goed? Je reukorgaan had nochtans geen enkele indicatie waargenomen. Of had Katrien niet gezegd dat de buikgriep ronddwaalde? De oorzaak van al deze ellende lijkt je niet duidelijk, net zoals je niet weet waar je hiermee terecht kan. Gelukkig staan de studentenartsen voor je klaar. Deze zijn te vinden in de Sint-Pietersnieuwstraat nr. 25. Van 17u – 19u zijn er trouwens elke dag vrije consultaties, voor andere momenten maak je best een afspraak via het studentenportaal.

Ken je het gevoel? De blok komt eraan en de zenuwen slaan toe. En telkens wanneer je je probeert te concentreren, lijkt het alsof er een klein mannetje rond crosst in je hoofd en het maakt je volledig tureluut. Weer een blokdag verloren, net alsof je er op overschot hebt … Of dat andere gevoel? Wanneer het een prachtige winterdag is en de zonnestralen moeiteloos door de wolken heen breken, maar die in jouw hoofd onvermurwbaar lijken. Donkerder dan ooit. Wie deze gevoelens zeker erkennen en je tips kunnen geven, zijn de studentenpsychologen. Dit zijn stuk voor stuk vriendelijke mensen die een praatje met jou willen slaan. Je kan je er ook inschrijvingen voor verschillende trainingen rond faalangst, onzekerheid, mindfulness, en zoveel meer. Een dikke meevaller trouwens: ’t is gratis voor studenten. Een afspraak kan gemaakt worden aan de balie in ‘t Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 33.

Hé lekker dier, komt es allier, da’k er hem in zwier.” Iets te veel gezwierd misschien? Onveilig vrijen, ondertussen zouden we het al moeten weten, is een no go! Maar is het je in een hete of dronken bui ontgaan en voel je het wat later jeuken aan je jongeheer of jongedame? Je laten testen op een soa is dan altijd een goed idee. Voor jezelf en voor de komende bedpartners uiteraard! ‘t is geen taboe, ’t is immers wat het is en je moet ervan af. Voor dit probleempje kan je gerust langs bij de hiervoor besproken studentenartsen. Indien je een ‘quicky’ prefereert, kan je ook steeds bellen naar de veilig vrijenlijn via 078 15 15 15. Voor meer info kan je terecht op www.sensoa.be.