Best of: Gentse tramlijnen

Tram komt zo... toch?

Tramlijn 1

Een traag kronkelende karavaan van miserie en verpletterde ambities. Je had prachtige dromen, zoveel hoop, zoveel plaatsen waar je heen wilde! Dan staat je tram plots stil aan Gent-Sint-Pieters, waar de belofte van een betere toekomst komt om te sterven. In de spits is het er zo warm en druk dat het illegaal zou zijn als we veetransport waren: lijn 1 vervoert studenten vol angstzweet naar Flanders Expo en puffende toeristen naar het centrum – behalve wanneer een deel van de lijn is opgeschort omdat het wegdek uit elkaar brokkelt. Er is echter ook een positieve kant aan het verhaal: deze lijn brengt je verder dan elke andere tram, naar mythische dorpjes zoals Wondelgem. Ze heeft erg mooie, nieuwe trams en rood is een mooie kleur.

Tramlijn 4

Gewoon nee, want a) ze rijdt niet eens meer tot Moscou, en b) ze slaagt er op een bepaalde manier in toch nog steeds te laat te komen. Een onspectaculair excuus voor een tramlijn die effectief een twaalf kilometer lange verlenging van de operatiekwartieren van het UZ Gent is. Tram 4 is helaas slechts speciaal in één opzicht: middelmatigheid. Je rijdt van het UZ naar de Muidebrug, om dan 180° terug te cirkelen en verder te rijden naar het Ledebergplein, waar de tram nu een beetje awkward haar eindhalte heeft. Je wilde naar Moscou? Moeilijk. Neem de pendelbus maar. De tram heeft de uitstraling van een veterane: ooit jong en dapper, nu slechts nostalgisch terugdenkend aan de oorlog, ook al verloor zij toen een been (en een kilometer aan tramrails).

Hypothetische tramlijn 7

Na jaren wachten komt er weer een nieuwe tramlijn in Gent. Deze nieuwe lijn blinkt vooral uit in ... overbodig zijn? Tram 7 verbindt het station van Gent-Sint-Pieters met Gent-Dampoort. Je weet wel, die twee plekken met een treinverbinding. Ze springt even binnen bij de Zuid, maar voor de rest lijkt deze lijn een ongeneeslijke fobie te hebben voor het stadscentrum. De enige nieuwe plaats die je bereikt, is Gent-Dampoort, maar is dat niet vooral een bestemming die we allemaal willen mijden? Ook: je zal nog steeds niet met de tram tot aan de Vlasmarkt geraken, en dat is uiteindelijk de enige route die we allemaal willen.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen