Recensie: Final Space

Een 'Rick & Morty' zonder het pretentieus hoge IQ-gehalte en een verhaallijn die eerder onder invloed van softdrugs dan harddrugs geschreven is. 'Final Space' is een animated series die hilarisch is, maar ook emotioneel erg pakkend.

Gary Goodspeed is een vrij onbekwame astronaut die volledig geïsoleerd een gevangenisstraf uitzit in de ruimte. Zijn dagelijkse routine bestaat uit videoboodschappen opnemen gericht aan een onbeantwoorde liefde op aarde en zich verlekkeren op koekjes die heel zorgvuldig gerantsoeneerd worden. Tot hij op een dag een schattig groen wezentje ontmoet, dat hij de naam Mooncake geeft. Deze ontmoeting zorgt voor een escalatie in het eentonige leven van Gary waarin hij voortdurend achtervolgd wordt door duistere figuren die het op Mooncake gemunt hebben en alles wordt gedrenkt in een mysterieuze zweem van een plaats die beschreven wordt als final space.

Het eerste seizoen van de serie is doorspekt met hilarische – en ook minder hilarische – ongemakkelijke situaties, woordgrapjes en slapstick. Maar doorheen het aanhoudend salvo van humor, worden existentiële thema's en filosofische vraagstukken aan de kijker voorgelegd. Wie een aflevering van twintig minuten kijkt als pauze tijdens het studeren, kan bedrogen uitkomen als je na de aflevering reflecteert over onze plaats in het universum en daardoor voor de rest van de dag naar de witte muur voor je staart.

Een 'Rick & Morty' zonder het pretentieus hoge IQ-gehalte

Het is de combinatie van humor en emotioneel diepgaande momenten die de serie zo krachtig maakt. Al zou het komische aspect soms wat mogen teruggeschroefd worden om de waardevolle, pakkende scènes meer tot hun recht te laten komen. Dit is wat het tweede seizoen dan ook meer doet, maar hier duurt het wel een tijdje voor het verhaal weer op gang komt. Het eerste deel van het seizoen lijkt namelijk eerder te bestaan uit losse avonturen die eerder als opvulling dienen. Pas in de tweede helft wordt de kijker eindelijk opnieuw meegezogen om na de laatste twee afleveringen het seizoen in volledige extase af te sluiten.

Het derde seizoen ging op 20 maart 2021 van start en zit nu aan aflevering vier. Het is duidelijk dat de dramatiek en de emotionele boog van de serie de bovenhand begint te krijgen. Bedenker Olan Rogers is duidelijk zuiniger met de humor om zo de gebeurtenissen veel dieper tot de kijker te laten doordringen. Ook de muziek werd gedurende de serie altijd netjes geselecteerd. Voor het derde seizoen hebben ze singer-songwriter Dodie aan het team toegevoegd, wat enkel voor nog meer aangrijpende momenten kan zorgen.

Het derde seizoen van Final Space wordt iedere zaterdag uitgezonden op Adult Swim, de eerste twee seizoenen zijn ook terug te vinden op Netflix.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen