"Kinderarbeid afschaffen? Wat is het volgende, een minimumloon?"

Interview met Augustinus Baerdemaekers

Econoom Augustinus Baerdemaekers publiceerde recent een 280 tekens lang pamflet waarin hij zijn visie op het Belgische economische beleid uit de doeken doet. Kenners noemen het nu al hét economische boek van 1860. Hij geeft met plezier nog wat toelichting.

U liet zich sceptisch uit over de voorstellen om kinderarbeid af te schaffen. Waarom?

"Er zijn inderdaad een aantal socialistische stokebranden die zo'n absurde zaken staan te opperen. Compleet onverantwoord en nog eens hypocriet ook. Het zijn diezelfde idioten die dan zitten te janken dat hun wijken vol verhongerende werklozen zitten. Kinderarbeid afschaffen doet jobs verdwijnen. 'Kijk naar mijn doodzieke kind', klinkt het dan. Tja, als je die flinke werkers hun enige jobkansen voor de komende tien jaar afpakt, zal het er niet beter op worden."

Augustinus temidden zijn passionele uitleg

Moeten we niet inzitten met het welzijn van de kinderen?

"Kom kom, het is 1860. We mogen niet onderschatten hoe zelfstandig die kleine rakkers tegenwoordig zijn! Ze zijn juist dankbaar voor de kansen die ze krijgen. Waar wij nog droomden van lager onderwijs, zitten zij met hun gedachten al bij de weefgetouwen. Het is een vorm van ondernemingszin waarop ik alleen maar jaloers kan zijn."

U noemde de afschaffing ook een 'hellend vlak'.

"Inderdaad, want waar stopt het? Zullen we stakingen beginnen toestaan? Vakbonden? Ik dacht het wel (lacht zo hard dat hij monocle moet vasthouden). Komaan, de kinderarbeid afschaffen. Straks moeten we nog een minimumloon betalen. Ik kan me moeilijk een grovere beknotting van onze groei inbeelden."

'Kijk naar mijn doodzieke kind', klinkt het dan. Tja.

Begrijpt u de mensen die vinden dat u partij trekt voor de patrons?

"Ja, hoezo?"

Men zou kunnen zeggen dat dat weinig empathisch is.

"Je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken. Akkoord, de arbeiders zien een beetje af op dit moment. Maar ook zij zullen uiteindelijk de vruchten plukken van de onvermijdelijk eeuwigdurende groei van onze industrie. Uiteindelijk druppelt dat naar beneden. Iemand zou daar eens een theorie rond moeten opstellen."

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen