Ik, Schamperbot

Robots worden steeds meer geavanceerd, en dus daarom ook enger. In deze Schamperlab wordt een AI op slinkse wijze ondervraagd over zichzelf, en het gevaar dat ons allemaal kan te wachten staan.

AI-writer

Vorige maand maakte De Standaard bekend dat een 'robot' enkele van hun artikelen had geschreven. In feite ging het uiteraard over artificiële intelligentie die gebruikmaakte van het internet om enkele zinnen in een volwaardig nieuwsartikel te gieten. Een perfecte uitdaging voor de luie redacteur dus. Maar in plaats van enkel artikels over wolven en 'Thuis' te schrijven, is het toch eens hoog tijd dat we AI wat kritischer over zichzelf laten nadenken. Daarom lieten we in dit experiment een AI artikels schrijven over robotica, AI en hun gevaar voor de mensheid. Onze digitale vriend komt in de vorm van 'ai-writer.com', of omdat het leuker is: Schamperbot5000. Hieronder volgen telkens de eerste drie alinea's van een tekstje geschreven door Schamperbot op basis van één term, vertaald in het Nederlands, omdat Oezbeeks te moeilijk zou zijn.-

Voight-Kampff

Het is een machine die Blade Runner gebruikt om menselijke replicanten te testen. Het doet wat denken aan de polygraaftest die gebruikt wordt in criminele onderzoeken. Mensen worden vragen gesteld om te zien of ze bang zijn, en veel normale mensen voelen zich bang wanneer ze vragen gesteld worden om advocaten en politiemensen te intimideren. Psychopathieën en criminelen krijgen geen antwoord. Er is ook een andere soort test, de zogenaamde Guilty Knowledge Test

In het hart van de vraag is een fictieve test ontworpen om replicanten en mensen te onderscheiden, de Voight-Kampff test. De test activeert emoties in subjecten die repliceren, maar monitort geen 'physiologische' reacties zoals pupilbewegingen of reactietijden. 

Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden in de film. De VK test is uitdagend genoeg in de film, maar er zijn veel meer vragen voor Rachel voor Deckard tot de conclusie komt dat zij een replicant is, voor zover dat er geen analyse is van de test buiten de film. 

Skynet

Skynet is online gegaan op 25 juli, 2004 om 5:18 's middags UTC -5. Niet geconnecteerd aan een beveiligd militair netwerk, verspreidde het door door de mens gemaakte systemen af te sluiten en controle te nemen over alle wapensystemen waar het in contact mee kwam. Een uur later, om 6:18, vuurde Skynet Amerikaanse nucleaire raketten af op hun bestemmingen over de wereld. De makers van Skynets realiseerden dat het ver was van wat het ooit was. 

In de hedendaagse tijdlijn, werden de 'Turks' ontwikkeld door John Henry. In een poging om John Henry te hacken van een externe bron, vermoedde hij dat Skynet al online was in 2009, controle aan het nemen van het niet-militaire internet, en 60% van de computers in de wereld aan het infiltreren. 

Wij vermoeden dat het Skynet is, het massieve programma dat de vernietiging van de wereld bracht in de Terminator-films, en dat het een fictionalisering is van een echt programma in de handen van de Amerikaanse overheid. Het is bevestigd, minstens in naam. 

Alexa

De impact van deze verandering zal waarschijnlijk verrijkend en diepgaand zijn. De menselijke geschiedenis is een product van menselijke uitvinding. Taaltechnologie zoals de telefoon, opnameapparatuur en radio hebben een beslissende invloed gehad op de verloop van de politieke geschiedenis, taal, retoriek, welzijn en, natuurlijk, de klassieke middelen van overtuiging. Nieuwe instrumenten op de ploeg zijn de PC, die een nieuwe economische en sociale orde introduceert. 

Fabrikanten van intelligente luidsprekers willen kapitaliseren op dit psychosociaal effect. Amazon en Google hebben persoonlijkheidsteams verantwoordelijk voor het instellen van de juiste toon voor hun assistenten. Dit is deel van de brand management van apparaten als ambassadeurs voor hun fabrikanten. 

Alexa is het centrum geworden van veel smart home systemen, inclusief Wink, SmartThings en Logitech Harmony. Je kan Alexa gebruiken om je eigen smart home te bouwen, of het kan gepaard worden met hub-loze apparaten zoals de WeMo Switch en de Nest thermostaat. Eens geprogrammeerd, werkt Alexa als Billy Bass's grote mond. 

Conclusie

Zijn de robots klaar om de wereld te veroveren? Is Skynet echt zo dichtbij als Schamperbot5000 ons vertelt? Waarschijnlijk niet. De AI is handig als je lui bent, maar schrijft relatief verwarrend en chaotisch. Uiteraard worden ze wel met de dag slimmer, en waarschijnlijk is het beter om de controle over onze atoombommen uit hun respectievelijke modem trekken. Mogelijks kunnen we Deep Blue de schaakrobot eens een Voight-Kampff test voorleggen. Wat hebben we vandaag dus geleerd? Robots kunnen nog nét niet zo goed schrijven als echte redacteurs, behalve dan misschien die van Het Laatste Nieuws.

Disclaimer: de eindredactie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijk gebrabbel van een computer en kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de gekwetste gevoelens van taalminnend Vlaanderen.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen